Ομήρου: Η σύνοδος του ΕΛΚ δεν εξέφρασε στήριξη στην Κύπρο


Διαβάστε επίσης γιατί ο Χριστόφιας παραπονέθηκε στον Μπαρόζο . Διαβάστε ακόμα “Οι Κύπριοι διαλέγουν βρετανικά πανεπιστήμια“.


Η χθεσινή σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κύπρο “είναι προφανές ότι καμιά έμπρακτη και δεσμευτική στήριξη δεν εξέφρασε στην επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να τύχει της κοινοτικής αλληλεγγύης για αντιμετώπιση της δεινής κατάστασης της οικονομίας”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Πρόσθεσε ότι “είναι ως εκ τούτου αναγκαίο να γίνει κατανοητό ότι θα πρέπει να καταβληθούν τεράστιες προσπάθειες για να υπερπηδηθούν εμπόδια στην εξασφάλιση της δανειοδότησης της Κύπρου”.


 

Διαβάστε επίσης γιατί ο Χριστόφιας παραπονέθηκε στον Μπαρόζο . Διαβάστε ακόμα “Οι Κύπριοι διαλέγουν βρετανικά πανεπιστήμια“.


“Δυστυχώς, η συντηρητική πλειοψηφία στην Ευρώπη, της οποίας οι πολιτικές της λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας , οδήγησαν στα βάθεμα της κρίσης, στην δραματική αύξηση της ανεργίας και στον κοινωνικό αποκλεισμό μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, εξακολουθεί να επιμένει στις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές”, είπε.

Ανέφερε ότι “καθήκον όλων μας στην Κύπρο, Κυβέρνησης και πολιτικών δυνάμεων, είναι να ενεργήσουμε προς την κατεύθυνση υπέρβασης των εμποδίων που παρουσιάζονται στην εξασφάλιση της δανειακής στήριξης, με επίκληση της αρχής της κοινοτικής αλληλεγγύης που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ, με υπόδειξη της ευθύνης δημιουργίας, κατά τον μέγιστο βαθμό, των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για απομείωση του ελληνικού χρέους, και με απόκρουση των άδικων, ατεκμηρίωτων και συκοφαντικών ισχυρισμών περί δήθεν ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα”.

Όπως είπε, εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν λάμβανε απόφαση για απομείωση του ελληνικού χρέους ή αν υπήρχε πρόνοια, έστω, προστασίας των κυπριακών συμφερόντων, “η κυπριακή οικονομία δεν θα αντιμετώπιζε τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα”.

Όσον αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είπε ότι “αδιάψευστος μάρτυρας της υψηλού βαθμού συμμόρφωσης της Κύπρου προς τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες για καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού εγκλήματος είναι η σχετική έκθεση της ομώνυμης ομάδας δράσης FATF, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος έχει έναν από τους υψηλότερους βαθμούς συμμόρφωσης στην ΕΕ”.

“Είναι λοιπόν πρόδηλο ότι διαθέτουμε ισχυρή δέσμη επιχειρηματολογίας για να καταρρίψουμε τις ατεκμηρίωτες συκοφαντικές κατηγορίες και να πείσουμε για την ανάγκη επίδειξης της οφειλόμενης κοινοτικής αλληλεγγύης. Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση”, είπε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ