Ομήρου: Πιο αποτελεσματική η Κύπρος στην καταπολέμηση του ξεπλύματος


Διαβάστε επίσης, “Αν αλλάξει η πολιτική νοοτροπία θα αλλάξει και η χώρα” και “Στο 18% από αύριο ο ΦΠΑ – Καταιγίδα αυξήσεων”.


Ο Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ιδιαίτερα τα μέλη της ευρωζώνης αλλά και τη Γερμανία να ανταποκριθούν στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας πολύ περισσότερο, γιατί όπως είπε η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία ήταν κυρίως το αποτέλεσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ πιο ψηλά από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Αν δεν υπήρχε, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, αυτή η απόφαση πολύ πιθανό να μην οδηγούμασταν σε αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση και πρόσθεσε « πως όφειλαν να προστατεύσουν την κυπριακή οικονομία από τότε, όταν λάμβαναν  την απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους». Δεν το έπραξαν τότε συνέχισε, και πρέπει να το πράξουν σήμερα.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη πως «είμαστε στην ΕΕ γιατί πιστέψαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι ένα πολιτικό και οικονομικό οικοδόμημα το οποίο στηρίζεται πάνω στις αρχές της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης  μεταξύ των κρατών, των λαών και των ανθρώπων».

Ο κ. Ομήρου  αναφέρθηκε και  στις αντιρρήσεις που προβάλλονται αλλά και στα εμπόδια που εγείρονται σε διάφορα επίπεδα εντός της ΕΕ με επίκεντρο τη Γερμανία για την δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με προβολή  όπως είπε, αστήριχτων αβάσιμων ατεκμηρίωτων συκοφαντικών και δυσφημιστικών ισχυρισμών περί δήθεν ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.   

Από τα στοιχεία  που έχουν κατατεθεί από τη Κεντρική Τράπεζα, από τη Μονάδα Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος, με βάση εκθέσεις από την ΜΟΚΑΣ και εκθέσεις διεθνών οργάνων για την καταπολέμηση της διακίνησης μαύρου βρώμικου χρήματος, είναι φανερό  «ότι η Κύπρος βρίσκεται  σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα αποτελεσματικής διαχείρισης αυτού του θέματος, δηλαδή της πάταξης της διακίνησης μαύρου χρήματος, από ότι, πλείστες τόσες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες , περιλαμβανομένης της Γερμανίας».

Η Κύπρος, πρόσθεσε ο κ Ομήρου, είναι 20 μονάδες πιο ψηλά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της για μέτρα που στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Θα πρέπει συνέχισε , να δώσουμε με ένταση το μήνυμα ότι είναι  πρώτον απαράδεκτες  αυτού του είδους οι αιτιάσεις με επίκληση συκοφαντικών ισχυρισμών, και δεύτερον ότι οφείλουν να επιδείξουν τη βασική τη θεμελιώδη αρχή της ΕΕ, δηλαδή της κοινοτικής αλληλεγγύης, κατέληξε.

 

Δεν θα βγούμε από τα αδιέξοδα με ανακύκλωση του παρελθόντος, δηλώνει ο Ομήρου 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε πως ο τόπος χρειάζεται μια καινούργια αρχή ένα καθαρό εθνικό και πολιτικό λόγο αλλά και να βγούμε από τα αδιέξοδα, προσθέτοντας πως δεν  θα βγούμε από αυτά τα αδιέξοδα με  ανακύκλωση του παρελθόντος.

Κάλεσε επίσης όλους και όλες,  ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις να στηρίξουν την ανεξάρτητη  υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα ο οποίος,  όπως συνέχισε,  λόγω παρελθόντος, λόγω τοποθετήσεων σε κρίσιμες ώρες, όπως ήταν το δημοψήφισμα του 2004, αλλά και  λόγω μιας ξεκάθαρης προγραμματικής πολιτικής πρότασης,  μπορεί  « με τη στήριξη όλων μας, με την στήριξη των πολιτών με τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, να οδηγήσει το σκάφος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ήρεμα νερά με τερματισμό της κατοχής, με μια λύση που θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου  και με μια ξαναζωντανεμένη οικονομία της ανάπτυξης της προόδου της ευημερίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε πως σ΄ αυτές τις εκλογές δεν θα γίνει καταμέτρηση κομματικών ποσοστών, και είπε πως αυτές οι εκλογές  δεν είναι συνηθισμένες εκλογές , αλλά  κρίσιμες και  καθοριστικές, γιατί όπως ανέφερε,  θα σημαδέψουν την πορεία της χώρας μας για πάρα πολλά χρόνια.

Αυτές σημείωσε,  οι εκλογές γίνονται μέσα σε συνθήκες βαθιάς εθνικής οικονομικής κοινωνικής και πολιτικής κρίσης και είπε πως θα πρέπει , να βγούμε από την κρίση, και να  ξεφύγουμε  από τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η χώρα και  « σε ό,τι αφορά το μεγάλο εθνικό μας θέμα το οποίο σήμερα βρίσκεται σε ένα δυσμενές πλαίσιο, γιατί  η θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς είναι πολύ χειρότερη από εκείνη στην οποία βρισκόταν όταν ξεκινούσαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις,  με άμεσους κινδύνους να πιστωθούν οριστικά στην τουρκική πλευρά οι απαράδεκτες υποχωρήσεις που έγιναν τα τελευταία 5 χρόνια».

Πρόσθεσε επίσης, πως και η οικονομία μας επίσης  βρίσκεται  στον αναπνευστήρα  λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης,  λόγω της ατολμίας της αναποφασιστικότητας του δισταγμού που επέδειξε η παρούσα κυβέρνηση και λόγω των τεράστιων εγκληματικών λαθών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ερωτηθείς για την  για την αντιπαράθεση των υποψηφίων Προέδρων με τους αρχηγών κομμάτων για τα περιουσιακά στοιχεία, ο κ. Ομήρου είπε « εμείς είμαστε σταθεροί, είμαστε υπέρ της άποψης ότι θα πρέπει να τηρείται το πόθεν έσχες,  είμαστε υπέρ βελτιώσεως της νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, και καταλήγοντας ανέφερε πως  δεν θα μπει κατά την έκφραση του, σε μελέτη  επιμέρους δημοσιοποιημένων στοιχείων για τα περιουσιακά οποιουδήποτε.

Ο κ. Ομήρου στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις κοινότητες Καλλέπειας και Λετύμπου παρέστη στην καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας,

Πηγή ΚΥΠΕ