Ορφανίδης: “Ο Χριστόφιας μας οδήγησε στο μνημόνιο”


Διαβάστε επίσης: ΕΥΡΩΚΟ: “Έρευνα και στον Πρόεδρο από τους Alvarez & Marshal” και Παπαδόπουλος: “Σιγή ισχύος Δημητριάδη για τις βολές Ορφανίδη”


 

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «60 Λεπτά» ο Τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας απάντησε με σφοδρότητα στα όσα του καταλογίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει για την μη διατηρησιμότητα του χρέους.

Προειδοποιούσε για την κατρακύλα της Κυπριακής Οικονομίας ο πρώην Διοικητής της Κ.Τ Αθανάσιος Ορφανίδης, αλλά δεν εισακούστηκε. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εκπομπή του Σίγμα, 60 λεπτά, ο κ. Ορφανίδης, δήλωσε ότι αν και κλήθηκε δεν εξυπηρέτησε συμφέροντα ενώ επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ, διαπρέπει στην διαφθορά. «Με λυπεί, γιατί ο πρόεδρος όταν η οικονομία, είναι σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση αντί να δίνει μηνύματα συνένωσης, εξακολουθεί να ψεύδεται. Την κατάσταση την ξέραμε για χρόνια. Εξαιτίας και της διεθνούς κρίσης, η οικονομία μας βρισκόταν σε πορεία ύφεσης και κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης Χριστόφια και ΑΚΕΛ, δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου», είπε. 

Ο Χριστόφιας μας έφερε στον μηχανισμό

Ο κ. Ορφανίδης είπε ότι κατά την περίοδο της ύφεσης η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ συνέχισε να αυξάνει σε υπερβολικό βαθμό τις δαπάνες. « Δεν αύξησε μόνο μόνο τις δαπάνες που έκανε αυτά τα τέσσερα χρόνια αλλά έκανε και υποσχέσεις δαπανών για τα επόμενα χρόνια τα οποία κατέστησαν το χρέος μη διατηρήσιμο. Δημιουργήθηκε, εξάλλου και  επικίνδυνη κατάσταση με το τραπεζικό σύστημα», τόνισε. 

Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης Χριστόφια είναι αυτοί που μας φέρανε στον μηχανισμό, επεσήμανε ο πρώην Διοικητής της Κ.Τ. «Το γεγονός ότι οι τράπεζες είχαν ένα μικρό πρόβλημα εξαιτίας της διεθνούς κρίσης και της έκθεσης στην Ελλάδα είναι γεγονός. Όμως η Κ.Τ. και το Υπ. Οικονομικών όσο ήμουν εγώ, προσπαθούσαμε να βρούμε λύσεις. Η έκθεση που έβγαλε η Ε.Ε. δεν είχε αναφορές στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου αλλά τόνιζε ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι διατηρήσιμο  Θα μπορούσαμε να αποφεύγαμε το μηχανισμό στήριξης αν υπήρχαν οι κατάλληλοι χειρισμοί της Κυβέρνησης», είπε. 

Δεν ήθελε να κλείσει ραντεβού μαζί μου

Ο κ. Ορφανίδης, δήλωσε ότι προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως και τους αρμόδιους Υπουργούς για την επικινδυνότητα να τεθεί η Κύπρος στον Μηχανισμό στήριξης. «Η τελευταία προσπάθεια που έγινε ήταν δύο βδομάδες πριν τελειώσει η θητεία μου, όταν είχα συνάντηση με τον Βάσο Σιαρλή στην Φρανκφούρτη, ο οποίος δεσμεύτηκε στην Ε.Κ.Τ για μέτρα που θα λάμβανε η Κυβέρνηση τον Μάϊο.  Τα μέτρα ήταν, ότι η Κ.Δ θα κρατούσε τις δεσμεύσεις που είχε ενώπιον της Ε.Ε. για να είναι αξιόπιστη στην Ευρώπη. Ήταν πολύ σημαντικό γιατί αν κατάφερνε ο Υπ. Οικονομικών, να τηρήσει τις δεσμεύσεις τότε η Ε.Κ.Τ θα κρατούσε τα ομόλογα της Δημοκρατίας για εξασφάλιση για χρηματοδότηση των τραπεζών και του κράτους», ειπε. 

«Έκανα φοβερές προσπάθειες να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα σχετικά θέματα. Όμως ενώ οι ομόλογοι μου στην Ε.Κ.Τ είχαν σχεδόν καθημερινά επικοινωνία με τους προέδρους τους,  για να χειριστούν τα βήματα της συνάντησης της 26ης Οκτωβρίου στην Συνάντηση Κορυφής, ο δικός μας Πρόεδρος, αρνείτο να κλείσει ραντεβού μαζί μου. Δυστυχώς ο πρόεδρος, δεν με είχε ενημερώσει ότι συμφωνούσε για το κούρεμα, ενώ εγώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2012, έκανα έκκληση για ανατροπή», επεσήμανε. 

«Δεν είμαι άμοιρος ευθυνών. Απέτυχα να πείσω την Κυβέρνηση ότι θα είχε καταστροφική πορεία από το 2005», τόνισε.