Οργή στην Ινδία για προκλητικό σχόλιο γκουρού


Διαβάστε επίσης, “Φωτιά σε Boeing 787 εντείνει ανησυχίες για ασφάλεια” και “Ψυχικά άρρωστος ο μακελάρης του Όκλαντ (vids)”.


Η αναφορά ενός γκουρού ότι η 23χρονη φοιτήτρια που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού στο Νέο Δελχί και κατέληξε από τα σοβαρά τραύματά της ευθύνεται εν μέρει γι αυτό που της συνέβη, προκάλεσε την οργή της ινδικής κοινής γνώμης, παρότι εκπρόσωπός του δήλωσε ότι το σχόλιό του παρερμηνεύτηκε.

Ο Ασαράμ Μπαπού, ο οποίος έχει πολλούς υποστηρικτές στη βόρεια Ινδία, δήλωσε στη διάρκεια πρόσφατου κηρύγματός του ότι αν η κοπέλα περίμενε να επιβιβαστεί σε ένα λεωφορείο με περισσότερο κόσμο ή είχε απευθυνθεί στους βιαστές της σαν να ήταν αδέλφια της και τους εκλιπαρούσε να την αφήσουν, δεν θα είχε συμβεί ό,τι συνέβη.

Η 23χρονη βιάστηκε και υπέστη άγριο ξυλοδαρμό από έξι άνδρες σε ένα λεωφορείο εν κινήσει στην ινδική πρωτεύουσα στις 16 Δεκεμβρίου. Στις 29 Δεκεμβρίου πέθανε από τα πολλαπλά τραύματα που έφερε σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης, όπου είχε μεταφερθεί.

Σε κήρυγμά του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσής του ο Μπαπού αναφέρει ότι αν η κοπέλα είχε μυηθεί από έναν γκουρού δεν θα είχε καν επιβιβαστεί στο λεωφορείο.

«Θα είχε επικαλεστεί το όνομα του θεού, θα είχε αποκαλέσει (τους δράστες) αδέλφια μου, θα είχε ακουμπήσει τα χέρια και τα πόδια τους και θα τους έλεγε “είμαι μία ανυπεράσπιστη γυναίκα, είστε οι θρησκευτικοί αδελφοί μου”, τότε αυτό το παράπτωμα δεν θα είχε συμβεί», είπε ο Μπαπού.

Η Μπρίντα Κάρατ, στέλεχος του Κομμουνιστικού – Μαρξιστικού Κόμματος της Ινδίας, χαρακτήρισε τα σχόλια του γκουρού «αλλόκοτα και χωρίς ευαισθησία», σύμφωνα με την εφημερίδα Hindu.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Bharatiya Janata, Ραβί Σανκάρ Πρασάντ, είπε ότι τα σχόλια του Μπαπού είναι βαθιά ενοχλητικά και οδυνηρά. 

Οι θρησκευτικοί ηγέτες στην Ινδία ασκούν μεγάλη επιρροή στους υποστηρικτές τους. Ο Μπαπού έχει το αρχηγείο της οργάνωσής του στο Αχμενταμπάντ και περισσότερα από 200 παραρτήματα σε όλη τη βόρεια Ινδία.

Σε άρθρο της, η εφημερίδα Hindu έγραψε ότι «όποιος μιλάει τόσο υποτιμητικά για τις γυναίκες είναι απαράδεκτο και είναι ντροπή όταν ένας θρησκευτικός ηγέτης πέφτει τόσο χαμηλά. Τα λόγια του Ασαράμ πρέπει να καταδικαστούν».

«Τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν. Ποτέ δεν επέρριψε ευθύνες στο θύμα του βιασμού, είπε απλώς ότι ήταν 0,1% υπεύθυνη για το συμβάν επειδή επιβιβάστηκε στο λεωφορείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαπού, Νιλάμ Ντουμπέι.

«Γιατί να ζητήσει συγγνώμη; Το μόνο που είπε είναι ότι αν πάρεις ένα ιερό μάντρα και το επαναλάβεις όταν κινδυνεύεις, θα σε προστατεύσει. Θα μπορούσε να έχει βρει κάποιο διπλωματικό τρόπο να ξεφύγει από την κατάσταση», πρόσθεσε.

Η επίθεση προκάλεσε οργισμένες διαδηλώσεις στην Ινδία με αίτημα να διασφαλιστεί η ασφάλεια των γυναικών και να θεσπιστούν αυστηρότεροι νόμοι για τα σεξουαλικά εγκλήματα.

Πηγή: newsbeast.gr