Παρέμβαση Μαρκουλλή στις εργασίες της Συνόδου ΕΕ


Διαβάστε επίσης για την διάρρηξη κοσμηματοπωλείου στην Λάρνακα. Διαβάστε ακόμα “Πυρκαγιά σε σχολείο στην Λεμεσό


Στην ανάγκη για συνεργασία και αλληλοβοήθεια των χωρών των δύο ηπείρων ούτως ώστε να επιτευχθεί κοινωνική συνοχή, αναφέρθηκε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της σε συνεδρία της Συνόδου ΕΕ – Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η Υπουργός συμμετείχε στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου ΕΕ – Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, στο Σαντιάγο της Χιλής, στις 25 Ιανουαρίου.

Στην εναρκτήρια υπουργική συνεδρία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ μαζί με τους ομολόγους των της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ενώ ως επικεφαλής της Συνόδου, εκ μέρους της προεδρεύουσας χώρας των χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, Αλφρέδο Μορένο και ως επικεφαλής της ΕΕ η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάθριν Άστον.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, η Υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κούβας και της Γουιάνας, με τους οποίους συζήτησε για τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και τις σχέσεις των δύο χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, οι επικεφαλής ΕΕ και χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής επανέλαβαν την ανάγκη κατάληξης των διαπραγματεύσεων για το Σχέδιο Δράσης ΕΕ – Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής 2013-2014, καθώς και για το κείμενο της Διακήρυξης του Σαντιάγο, μέσω των οποίων καθορίζονται τα επόμενα βήματα για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ – Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Στη Σύνοδο υπήρξαν παρεμβάσεις Υπουργών ΕΕ και Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, για την ανάγκη εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο ηπείρων και για την ύπαρξη περαιτέρω συντονισμένης δράσης προς αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και προς εξεύρεση τρόπων πάταξης των προβλημάτων που διαχρονικά μαστίζουν την ανθρωπότητα, τα οποία έχουν επιδεινωθεί λόγω της παρούσας οικονομικής κρίσης.

Η κ. Μαρκουλλή, στην παρέμβασή της ανέφερε ότι μόνον μέσα από κοινές προσπάθειες δύναται να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή, μέσω της οποίας μπορεί να διασφαλισθεί η ισότητα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών των χωρών αμφοτέρων των ηπείρων, είπε η Υπουργός, θα πρέπει να ευρίσκεται η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, εφ` όσον κατ` αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η φτώχεια και η ανεργία, που μαστίζουν κυρίως τους νέους.

Σημείωσε, επίσης, η κ. Μαρκουλλή ότι η επίτευξη της κοινωνικής συνοχής μπορεί να καταστεί εφικτή μέσω της διατήρησης και ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στις χώρες ΕΕ και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Συμμετοχή υπήρξε της Υπουργού Εξωτερικών και στην εναρκτήρια συνάντηση του Ιδρύματος EULAC, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ – Λατινικής Αμερικής.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ