ΠΑΣΕΧΑ: Προσπάθεια συγκάλυψης από Ορφανίδη-Παπαδόπουλο


Διαβάστε επίσης, “Νταβούτογλου: Διαδικασία με χρονοδιαγράμματα στο Κυπριακό” και “Νομικά κατά του Ορφανίδη θα κινηθεί το ΑΚΕΛ (vid)”.


Για προσπάθεια συγκάλυψης «τραπεζικών παρανομιών και σειράς μεγάλων εποπτικών λαθών» σε σχέση με την κατάσταση των τραπεζών και τους κατόχους αξιογράφων, «με ψέματα και διαστρεβλώσεις» από την πλευρά του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, κάνει λόγο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών Χρηματοοικονομικών Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ).

Προσθέτει ότι «στην προσπάθεια αυτή στρατολογήθηκε και ο πολιτικά αυτοεξόριστος βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «φαίνεται πως ο κ. Ορφανίδης ζούσε στη χώρα των θαυμάτων όταν ήταν διοικητής, όπου οι τράπεζες δεν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και όλα πήγαιναν καλά μέχρι τη μέρα που έληξε η θητεία του και ξαφνικά βρέθηκαν να χρειάζονται στήριξη δισεκατομμυρίων».

Προστίθεται ότι οι κύριοι Ορφανίδης και Παπαδόπουλος «δεν αντιλήφτηκαν ακόμα ή παραπλανούν για τις συνέπειες που είχε η υπερβολική συγκέντρωση ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των δύο συστημικά σημαντικών τραπεζών, παρά τις υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, τις επεκτάσεις τους στο εξωτερικό, την πιστωτική επέκταση στην Κύπρο και την Ελλάδα και το δανεισμό που είχαν μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων και γενικά την κακή εταιρική διακυβέρνηση».

Συμπληρώνεται ότι ο ΠΑΣΕΧΑ είχε προβεί από το 2010 σε γραπτή καταγγελία στην ΚΤ για τις παράνομες πρακτικές συγκεκριμένων τραπεζιτών ως προς την πώληση χρηματοοικονομικών μέσων, ενώ αναφέρεται ότι το μόνο που έπραξε ο κ. Ορφανίδης ήταν να αποστείλει επιστολές προς τις τράπεζες με τις οποίες να τους υπενθυμίζει τις ευθύνες τους έναντι του νόμου.

«Ουδέποτε η ΚΤ είχε προβεί σε έρευνα επί θητείας Αθανάσιου Ορφανίδη για τον τρόπο διάθεσης αξιογράφων ή άντλησης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων, μέχρι που ανέλαβε ο νέος διοικητής», προστίθεται.

Τέλος, αναφέρεται ότι ο ΠΑΣΕΧΑ θα αναμένει το πόρισμα της ανεξάρτητης έρευνας που διεξάγει για λογαριασμό της ΚΤ ο διεθνής οίκος Alvarez and Marsall, ώστε να ενημερώσει τους μετόχους και κατόχους αξιογράφων για ενδεχόμενες αστικές ευθύνες που μπορεί να προκύπτουν σε βάρος συγκεκριμένων τραπεζικών αξιωματούχων ή και άλλων.

Πηγή ΚΥΠΕ