ΠΑΣΥΠΙ: “Υπονόμευση στην Αναδιάρθρωση των ΚΑ”


Διαβάστε επίσης τι γράφει το Economist για την Κυπριακή οικονομία και πως προχωράνε Noble- ΚΡΕΤΥΚ για το Οικόπεδο 12.


Με αφορμή το διάλογο που γίνεται για εφαρμογή του νέου Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της εταιρείας, η ΠΑΣΥΠΙ καταγγέλλει σοβαρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης που ετοίμασε η Air France Consulting, καθώς και σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ από τη μη έγκαιρη και αποφασιστική εφαρμογή των όσων προβλέπει το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης.

Καταλογίζει, επίσης, αναποφασιστικότητα στη Διοίκηση της Εταιρείας, η οποία δεν προχωρεί στην πρόνοια του Σχεδίου για μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο ανέρχεται στο 40% του συνόλου, παρεκκλίσεις στις εισηγήσεις της Air France Consulting όσον αφορά την αντικατάσταση της Διεύθυνσης της Εταιρείας, λόγω της αποτυχίας της να εφαρμόσει τα τρία προηγούμενα σχέδια αναδιάρθρωσης. Η ΠΑΣΥΠΙ θεωρεί επίσης ότι υπάρχει ασυνέπεια στις δεσμεύσεις που αφορούν την αποξένωση των τμημάτων τροφοδοσίας, μηχανολογίας, φορτίων και κέντρου εξυπηρέτησης πελατών, με σκοπό να επέλθουν σημαντικές εξοικονομήσεις για την εταιρεία.

Η ΠΑΣΥΠΙ θεωρεί ότι αυτά τα φαινόμενα και οι παλινδρομήσεις αποτελούν συνέχιση της «γνωστής παρελκυστικής πολιτικής των προηγούμενων ετών, που οδήγησε σε ναυάγιο τα τρία προηγούμενα σχέδια αναδιάρθρωσης της Εταιρείας».

«Η τυχόν συνέχιση της σημερινής νοοτροπίας των διοικούντων την Εταιρεία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες ζημιές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η συνέχιση της εργοδότησης των 407 πλεοναζόντων υπαλλήλων κοστίζει στην Εταιρεία επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ κάθε μήνα», αναφέρει.

Ως ακόμα ένα παράδειγμα των καθυστερήσεων θεωρείται το γεγονός ότι ενώ το σχέδιο ήταν έτοιμο περί το τέλος Νοεμβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών καθυστέρησε να απευθυνθεί στη Βουλή μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου και αυτό έγινε μετά από πιέσεις της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Όπως αναφέρεται, η δέσμευση την οποία ανέλαβε η διεύθυνση και η διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ήταν να προχωρήσουν τάχιστα στην εφαρμογή των προνοιών του σχεδίου για σημαντική και άμεση μείωση του αυξημένου κόστους.

«Η ΠΑΣΥΠΙ κρούει και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τη Βουλή να αναλάβουν τις ευθύνες τους», αναφέρεται.

Καλεί επίσης τους φορολογούμενους που κατέβαλαν το ποσό των €31εκατ. για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Κυπριακών Αερογραμμών να ζητήσουν εξηγήσεις απ’ αυτούς που καθυστερούν την εφαρμογή του νέου Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Εταιρείας. 

Πηγή: ΚΥΠΕ