Πήρε το όπλο του ο Σόιμπλε – Στα σχοινιά ο Σιαρλή

 Οι βολές του γερμανού υπουργού Οικονομικών επεκτάθηκαν και στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρχει κατάληξη σύντομα σε απόφαση για το κυπριακό μνημόνιο. 


Διαβάστε επίσης όλα όσα έγιναν στο χθεσινό eurogroup για την Κύπρο

 


Την ίδια ώρα η θέση Σόιμπλε, για επιτόπιο έλεγχο του κυπριακού τραπεζικού συστήματος κερδίζει έδαφος και σε αρκετούς άλλους εταίρους, ενώ τείνει να γίνει κυρίαρχη στο χώρο της ΕΕ. 

Το πόκερ του κυπριακού μνημονίου γίνεται ακόμα πιο σκληρό αφού μετά του όρους που έθεσε το Βερολίνο για ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και εφαρμογή της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος, το Λονδίνο προσδοκά μέσω του κουρέματος των καταθέσεων να σηκώσει τα ρωσικά κεφάλαια από την Κύπρο και να τα μεταφέρει στους δικούς τους φορολογικούς παραδείσους. 

Η χθεσινή εικόνα που έβγαλε το Eurogroup μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν προυπόθεση ώστε να κλειδώσει το μνημόνιο. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την «Κ» συνεχίζονται και οι μάλλον υπερβολικές καθυστερήσεις από πλευράς της Pimco. Κλιμάκιο της εταιρείας αναμένεται στην Κύπρο εντός των επόμενων ωρών. Σημειώνεται πως, για πρώτη φορά, οι «κορυφαίοι» της Pimco  θα συναντηθούν με τις τράπεζες, αλλά και με τους εξωτερικούς ελεγκτές των τραπεζών. Σημειώνεται, δε, πως η Pimco δεν έχει κάνει παρόμοια διερευνητική έκθεση στο παρελθόν. Το κλιμάκιο της Pimco θα αρχίσει πλέον τα stress test ανά τράπεζα με βάση τα στοιχεία από τις 30.6.2012 και μετά. Οι μέχρι σήμερα αναλύσεις αφορούσαν στα στοιχεία των τραπεζών μέχρι το μέσο του 2012.