Προεδρικές: Υποψηφιότητες αύριο και από Δεύτερα ψηφοδέλτια

Αυτό δήλωσε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρη Δημητρίου.


Διαβάστε επίσης για την παραίτηση Παπαδόπουλου από αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και για τη δημοσκόπηση του Μαλά που δίνει 43% στον Αναστασιάδη.


Ο κ. Δημητρίου σε δήλωση του την Πέμπτη (17/01) στη Βουλή ανέφερε ότι η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων που θα γίνει στο Ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία, θα αρχίσει στις 9.00 και θα ολοκληρωθεί στις 12.00 το μεσημέρι.

Πρόσθεσε ότι έγιναν διευθετήσεις ώστε κάθε 15 λεπτά η Υπηρεσία Εκλογών θα παραλαμβάνει τα έγγραφα ενός εκ των υποψηφίων και συμπλήρωσε με πως βάση τη συνολική εικόνα που έχει ενώπιον του είναι ότι θα έχουμε 11 υποψηφίους, παρόλο που αρχικά είχαν ενδιαφερθεί 13.

Διευκρίνισε ότι μέχρι το πρωί της Πέμπτης μόνο 11 ενδιαφερόμενοι παρέλαβαν τα έγγραφα υποβολής των υποψηφιοτήτων και ανέφερε ότι με βάση τον προγραμματισμό η υποβολή των υποψηφιοτήτων από τους 11 θα ολοκληρωθεί στις 11.30.

Εξήγησε ακόμα πως εάν παρουσιαστεί οποιοσδήποτε άλλος που ενδιαφέρεται να υποβάλει υποψηφιότητα πέραν των 11 θα αναμένει στη σειρά για να υποβάλει υποψηφιότητα μετά τις 11.30.

Ο κ. Δημητρίου διευκρίνισε ότι η ώρα υποβολής υποψηφιότητας για τον κάθε υποψήφιο αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τα επιτελεία τους.

Τα έγγραφα που καλείται να υποβάλει ο κάθε υποψήφιος είναι:

Α) η πρόταση της υποψηφιότητας που γίνεται από 9 εγγεγραμμένους εκλογείς, ο ένας ως προτείνων και οι οκτώ υποστηρίζοντες.

Β) δήλωση ότι ο υποψήφιος κατέχει τα προσόντα που προβλέπονται από το Σύνταγμα για να είναι υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα του κράτους.

Γ) δήλωση εάν ο υποψήφιος κατέρχεται ως ανεξάρτητος, ως υποψήφιος κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων και δηλώνει τυχόν έμβλημα με το οποίο διεκδικεί τις εκλογές και το οποίο θα παρουσιαστεί στο ψηφοδέλτιο.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εκλογών είπε ακόμα ότι με βάση το Σύνταγμα για να είναι κάποιος υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του και να καταθέσει παράβολο στον Γενικό Εφορο 1.710 ευρώ.

Ο κ. Δημητρίου είπε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων υπάρχει χρονικό περιθώριο 6 ωρών (από τις 12.00 μέχρι τις 18.00) για την υποβολή ενστάσεων κατά της όποιας εκ των υποβληθέντων υποψηφιοτήτων για τους λόγους που προβλέπει η νομοθεσία.

Εάν υπάρξουν ενστάσεις θα πρέπει ο Εφορος να τις εξετάσεις άμεσα και να αποφασίσει.

Ο κ. Δημητρίου είπε πως με την υποβολή των υποψηφιοτήτων θα προωθηθεί η ετοιμασία του ψηφοδελτίου και ανέφερε ότι με βάση συνεννόηση που έγινε με τους υποψηφίους και τα επιτελεία τους, τη Δευτέρα (17/01) το μεσημέρι θα τεθεί ενώπιον τους το προσχέδιο του ψηφοδελτίου που θα ετοιμασθεί από το κυβερνητικό τυπογραφείο.

Όταν επιβεβαιωθεί η ορθότητα του ψηφοδελτίου θα αρχίσει η διαδικασία εκτύπωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ