Πρόεδρος: “Απόδειξη Δημοκρατίας το ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο”

Αυτό τόνισε ο κ. Χριστόφιας σε ομιλία του στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου Βοηθού Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Κυριάκου, αναφερόμενος στη δύσκολη εποχή, όπως είναι η σημερινή, όπου η παγκόσμια οικονομική κρίση καλλιεργεί την απαξίωση και την αμφισβήτηση των θεσμών.


Διαβάστε επίσης για τη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το δημόσιο χρέος και για τις λύσεις που ψάχνουν στις Κυπριακές Αερογραμμές.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε πως «μέσα από αυτές τις συνθήκες, η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας καλείται να επιτελέσει ένα διπλά σημαντικό έργο. Την αντικειμενική και αξιόπιστη αξιολόγηση της κρατικής οικονομικής διαχείρισης που είναι και ο όρος εντολής της, με τρόπο που να ενισχύει την ορθολογιστική λειτουργία των διαφόρων κρατικών φορέων και οργάνων, όπως, επίσης, και να βοηθά στην ισχυροποίηση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς».

Είπε πως ο κ. Κυριάκου αναλαμβάνει σήμερα τα νέα του καθήκοντα, στη θέση που έχει κενωθεί με το θάνατο του τέως βοηθού Γενικού Ελεγκτή Γεώργιου Κυριακίδη. «Ο Γεώργιος Κυριακίδης υπηρέτησε την πολιτεία με επάρκεια, αίσθημα ευθύνης και εργατικότητα έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Ο πρόωρος και αδόκητος θάνατος του άφησε πραγματικά ένα δυσαναπλήρωτο κενό», πρόσθεσε.

Συνεχάρη τον κ. Κυριάκου για το διορισμό του, αναφέροντας πως «το ισχυρό σας ακαδημαϊκό υπόβαθρο, με υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακές σπουδές σε συνδυασμό με την επιτυχημένη μέχρι σήμερα προσφορά σας ως εγκεκριμένος λογιστής στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η πολύχρονη πείρα, το ήθος και ο επαγγελματισμός που σας διακρίνει είναι  τα στοιχεία που συνηγόρησαν υπέρ αυτού του διορισμού».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο κ. Κυριάκου «θα υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και πάντα σε αγαστή συνεργασία με την Γενική Ελέγκτρια, αλλά και τους υπόλοιπους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τους πιο πάνω σκοπούς και στόχους».

Ακόμη επανέλαβε το σεβασμό και την αμέριστη συμπαράσταση του προς το γραφείο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και προς το πρόσωπο της Γενικού Ελεγκτή  Χρυστάλλας Γιωρκάτζιη. «Το επίπεδο συνεργασίας μας όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε υποδειγματικό και αποτέλεσε ακόμα μια έκφραση σεβασμού τόσο εμένα προσωπικά όσο και της Κυβέρνησης προς τα ανεξάρτητα θεσμικά όργανα του κράτους», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη την οποία επέδειξε στο πρόσωπό του και δεσμεύτηκε να εργαστεί με υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα

«Έχοντας πλήρη επίγνωση της αυξημένης, λόγω δύσκολων οικονομικών συγκυριών, σημασίας του ρόλου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διαβεβαιώνω ότι σε στενή συνεργασίας με τη Γενική Ελέγκτρια και τους συναδέλφους θα εργαστώ με προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον και με σεβασμό στους φορολογούμενους πολίτες», είπε.

Χριστόφιας: Αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των πολιτών μέσα από τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών 

Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες αποτελούν ένα ραγδαία εξελισσόμενο τομέα που συμβάλλει στην αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των πολιτών του τόπου και γενικότερα στην ανάπτυξη της οικονομίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Βοηθού Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων Πέτρου Γαλίδη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό.

Ανέφερε πως «το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων» εργάζεται με συνέπεια για την αρμονική ανάπτυξη του τομέα στα πλαίσια μιας μελετημένης κυβερνητικής πολιτικής που έχει στον πυρήνα των ενεργειών της την προστασία και τη διασφάλιση οφέλους στον καταναλωτή. «Ο πολίτης και η διασφάλιση των καλώς νοουμένων του συμφερόντων αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο εδράζονται οι δικές μας πολιτικές για την εσωτερική διακυβέρνηση», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων στα έντεκα χρόνια λειτουργίας του έχει να παρουσιάσει πλούσιο έργο σε ό,τι αφορά στην εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, την προστασία του καταναλωτή και την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στους τομείς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

«Η λειτουργία του θεσμού της Ρύθμισης στο πεδίο των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών διέπεται από τις βασικές αρχές  της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης, της μη διάκρισης, της αντικειμενικότητας και της χρηστής διοίκησης. Θέλω, με αυτή την ευκαιρία, να εκφράσω την εκτίμηση και το σεβασμό μου προσωπικά προς τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Δρα Πόλυ Μιχαηλίδη, αλλά και γενικά προς το υπόλοιπο προσωπικό του Γραφείου του Ρυθμιστή για το έργο που επιτελεί», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε πως «οι επιτυχίες στο έργο σας αποτελούν το προϊόν της σκληρής εργασίας και αφοσίωσης όλων σας και είναι δείγμα της σταθερής σας προσήλωσης προς το λειτούργημα που υπηρετείτε».

Είπε ακόμη πως η πετυχημένη πολιτική στήριξης και διασφάλισης των δικαιωμάτων του πολίτη εδραιώνει το κράτος ισότητας και δικαιοσύνης και ότι η επιλογή του κ. Πέτρου Γαλίδη για διορισμό σε αυτή τη θέση στοχεύει στην υπογράμμιση αυτού του ενδιαφέροντος για τον πολίτη καταναλωτή.

Ανέφερε πως το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από τις επιβαλλόμενες διαβουλεύσεις με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αποφάσισε όπως διορίσει τον κ. Πέτρο Γαλίδη ως Βοηθό Επιτρόπου Ρυθμίσεως Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών στη θέση του κ. Φώτη Αναστάση, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Πέτρος Γαλίδης με την πολύτιμη πείρα, το ήθος και την εργατικότητά του θα υπηρετήσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον Επίτροπο αλλά και τους υπόλοιπους λειτουργούς του Γραφείου του Επιτρόπου Ρύθμισης, τους πιο πάνω σκοπούς και στόχους και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή του.

Ο κ. Γαλίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό του, διορίζοντας τον στη θέση του Βοηθού Επιτρόπου. Είπε ότι «οι κοσμογονικές διεθνείς εξελίξεις, λόγω ατυχών συγκυριών πλήττουν τον τόπο μας δυσανάλογα. Το γενικό περιβάλλον έχει μεταβληθεί απρόβλεπτα και κατ` επέκταση και οι τομείς αρμοδιοτήτων του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε για την ειλικρινή πρόθεσή του για στενή και αγαστή συνεργασία ότι ο ίδιος θα εργαστεί «σκληρά με ζήλο και προσήλωση», με γνώμονα «το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, την  προστασία του καταναλωτή και την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών».

«Πρόθεσή μου είναι να ασκήσω τα καθήκοντά μου με ψηλό αίσθημα ευθύνης, αμεροληψία, επαγγελματισμό, δημιουργικότητα, κοινωνική ευαισθησία και τιμιότητα, στηριζόμενος και επενδύοντας τα μέγιστα στη συνεργασία με τον Επίτροπο, τη Συμβουλευτική Επιτροπή, το Διευθυντή, τμηματάρχες και το προσωπικό του γραφείου γενικά όπως και τον αρμόδιο Υπουργικό και τα στελέχη και προσωπικό του Υπουργείου του και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Κύπρο και το εξωτερικό», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ