Προειδοποίηση Προέδρου Χριστόφια για άρνηση της ομοσπονδίας

 


Διαβάστε επίσης, “Άγνωστος έδεσε και λήστεψε 72χρονη” και “Εφημερίδες: Οι εκλογές σε πρώτο πλάνο”.

 


Όσοι αρνούνται σήμερα την ομοσπονδία, στο όνομα δήθεν ότι είναι διζωνική, στο τέλος της ημέρας αρνούνται τη φιλοσοφία του Μακάριου για το εφικτό, πράγμα το οποίο ο Μακάριος χάραξε ως φιλοσοφία και το ‘58 και το ‘67 και το ‘68 και το ’74, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε εκτός κειμένου αναφορές, στην ομιλία του στα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του αθλητικού συλλόγου ΑΠΟΠ Παλαίκυθρου, την Κυριακή στα Λατσιά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν έχω διάθεση για αντιπαράθεση, αλλά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που είχα την ευθύνη τα τελευταία πέντε χρόνια να συνομιλώ για λύση στο Κυπριακό, δεν δικαιούμαι να μην υπερασπιστώ τη γραμμή που χάραξε ο Εθνάρχης Μακάριος τώρα, ακριβώς, που είναι και τα 100χρονά από τη γέννησή του».

«Κάθε φορά που μετακινούμασταν από τη γραμμή και τη φιλοσοφία του εφικτού, σε νέα δεινά υπόκειται ο λαός μας. Εάν και αυτή τη φορά, που θα είναι η τελευταία – σας διαβεβαιώνω – μετακινηθούμε από τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ή περιφερειακής, όπως θέλετε πέστε το, στο όνομα του Μακάριου – μάλιστα με επιχείρημα ότι δήθεν αν ζούσε ο Μακάριος θα άλλαζε γραμμή, αυτό και αν είναι παράδοξο και παράξενο – θα βλέπουμε εσείς το Παλαίκυθρο και εγώ το Δίκωμο, οι Κερυνειώτες δεν μπορούν καν να δουν την Κερύνεια, από μακριά», είπε.

Διερωτήθηκε στη συνέχεια πού θα καταλήξουμε στο τέλος της ημέρας και πρόσθεσε: «θα καταλήξουμε σε ένα καθαρά τουρκικό κράτος στις κατεχόμενες περιοχές, γεμάτοι από έποικους από την Τουρκία και σε ένα μικτό κράτος στις ελεύθερες περιοχές, διότι οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας δεν αντέχουν την καταπίεση των εποίκων».

«Αυτά, για να τον τιμήσω κιόλας, τα είχε διατυπώσει από το 1990 ο Γιαννάκης Μάτσης όταν συζητούσαμε θέματα εποικισμού και την έκθεση Κουκό, στο Συμβούλιο της Ευρώπης,» υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σήμερα, σημείωσε, «γινόμαστε μάρτυρες αυτής της κίνησης. Πρέπει πάση θυσία να τιμήσουμε τη γραμμή που τίμησαν όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας που προηγήθηκαν. Ο Εθνάρχης Μακάριος τη χάραξε. Μέσα στις τέσσερεις κατευθυντήριες γραμμές γίνεται καθαρά λόγος για δύο περιοχές, η μια που θα διοικείται από Τουρκοκύπριους και η άλλη από Ελληνοκύπριους. Εμείς αγωνιστήκαμε για την ανάμιξη του πληθυσμού στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, για το δικαίωμα όλων να δικαιούνται να επιλέγουν πού θέλουν να κατοικήσουν, να ασκήσουν επάγγελμα, να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα».

Είναι αυτά, είπε, «που συμφώνησα με τον κ. Ταλάτ τα οποία βεβαίως κάποιοι θεωρούν δώρα προς την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά αυτά τα δώρα τα αρνείται διότι δεν είναι δώρα. Αυτά είναι στοιχεία μιας λύσης, η οποία θα είναι λύση για τους Κυπρίους, ανεξαρτήτως ποια περιοχή θα διοικούν η μια ή η άλλη κοινότητα, και με μια κυβέρνηση ισχυρή που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, την ενότητα της οικονομίας, την ενότητα του λαού».

Στην ομιλία του στα εγκαίνια του νέου οικήματος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην Τουρκοκύπρια δημοσιογράφο Σεβγκιούλ Ουλούνταγ, η οποία τιμήθηκε απο το Σωματείο ΑΠΟΠ για τη συνδρομή της στη διακρίβωση της τύχης αγνοουμένων.

“Χαιρετίζω την παρουσία εδώ της Σεβγκιούλ, συναγωνίστρια για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων και του κοινού αγώνα 

Πηγή : ΚΥΠΕ