Πρόταση και δεσμεύσεις Λιλλήκα για τα αξιόγραφα


Διαβάστε επίσης τι λέει ο Σταύρος Μαλάς για το Μνημόνιο και τι απάντησε ο Νίκος Αναστασιάδης στο ΑΚΕΛ για το Πόθεν Έσχες.


Ο Γιώργος Λιλλήκας παρουσίασε σήμερα την πρόταση του στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στο κεντρικό εκλογικό του επιτελείο στη Λευκωσία.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε αρχικά ότι συμμερίζεται την αγωνία και την απογοήτευση των κατόχων των τραπεζικών αξιογράφων για την πορεία επίλυσης του σοβαρού προβλήματος τους και της ενδεχόμενης προοπτικής, δια μέσου μνημονιακών όρων, να υποστούν σημαντικές απώλειες του κεφαλαίου τους που μπορεί να ξεπεράσουν και το 70%, προσθέτοντας πως πέρα από τις ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών για τον τρόπο που χειρίστηκαν το ζήτημα για την παραπλάνηση που προκάλεσαν στους κατόχους, αλλά και την απροθυμία εξεύρεσης σωστής και δίκαιης λύσης, ευθύνες υπάρχουν και στην κυβέρνηση για τον τρόπο χειρισμού του θέματος, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι το ποσό των τραπεζικών αξιογράφων χρησιμοποιείται ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Εξήγγειλε στη συνέχεια σειρά από δεσμεύσεις τις οποίες θα εφαρμόσει εάν και εφόσον οι πολίτες τον εμπιστευτούν με την ψήφο τους. Οι δεσμεύσεις αυτές έχουν να κάνουν με την μη αποδοχή αντισυνταγματικών ρυθμίσεων που στοχεύουν στη μετατροπή των μη μετατρέψιμων αξιογράφων σε μετοχές και τη διασφάλιση του κεφαλαίου των κατόχων των αξιογράφων. Ο Γιώργος Λιλλήκας δεσμεύτηκε ακόμη ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα κληθούν οι φορολογούμενοι πολίτες να καταβάλλουν κόστος, αλλά και πως δεν θα διακινδυνεύσει η ρευστότητα και η κεφαλαιουχική βάση των τραπεζών.

Επίσης πως για όσους έχουν συγκατατεθεί να γίνει η μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές, η μετατροπή να είναι στην ονομαστική αξία των μετοχών, αναφέροντας πως ως εκ τούτου θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής και η εκχώρηση δωρεάν ενός αριθμού μετοχών, με τέτοιο τρόπο όμως που να μην δημιουργούνται στρεβλώσεις στη χρηματαγορά. 

Δεσμεύτηκε τέλος για τη δημιουργία ενός «Ειδικού Δικαστηρίου» (Μηχανισμού Δεσμευτικής Επιδιαιτησίας), για το θέμα της έκδοσης υβριδικών κεφαλαίων, παρομοίου αυτού που ανακοινώθηκε στην Ισπανία για τους επενδυτές της τράπεζας Bankia, μηχανισμός ο οποίος, όπως είπε, θα μπορεί να καθορίζει το ποσό τόκου και αποζημιώσεων που θα πληρώνονται.

Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε θα χειριστεί το ζήτημα των αξιογράφων με ιδιαίτερη ευαισθησία λόγω και της συνολικής τοποθέτησης του έναντι του Μνημονίου γιατί ακριβώς, όπως εξήγησε, δεν μπορεί το θέμα να το χειριστούν αξιόπιστα υποψήφιοι και πολιτικές δυνάμεις οι οποίες είναι πλήρως προσαρμοσμένες στη λογική της πιστής τήρησης του Μνημονίου.

Φυσικό αέριο

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται τον τελευταίο καιρό σε σχέση με τη διοχέτευση του φυσικού αερίου της Κύπρου μέσω Τουρκίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το φυσικό αέριο πρέπει να ενταχθεί σε μια ευρύτερη στρατηγική διαχείρισης η οποία θα επιτρέπει στην Κύπρο από τη μια να έχει τα αναγκαία έσοδα για την οικονομική της ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία και από την άλλη θα αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου με τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών στη βάση κοινών ενεργειακών συμφερόντων.

Πρόσθεσε πως τυχόν μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου με αγωγό μέσω της Τουρκίας θα αναβαθμίσει το στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας ως ενεργειακό κέντρο και θα υποβαθμίσει το στρατηγικό ρόλο της Κύπρου εξηγώντας κόμη πως «πέραν τούτου θα καταστεί η Κύπρος όμηρος και εξαρτημένη της καλής διάθεσης της Τουρκίας η οποία ανά πάσα στιγμή, όταν κρίνει ότι θέλει να ασκήσει πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα μπορεί κατά το δοκούν να κλείνει τη στρόφιγγα του αγωγού και να περιορίζει τις εξαγωγές του φυσικού αερίου της Κύπρου».

«Μια τέτοια ρύθμιση είναι εθνικά απαράδεκτη και εθνικά επικίνδυνη» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ