Λιλλήκας & RBS: “Υπερκάλυψη του χρέους από το Φ.Α.”

Με αυτόν τον τρόπο επαναφέρει στο τραπέζι την πρότασή του για αξιοποίηση του αερίου προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης στον τόπο.


Διαβάστε επίσης τι θα παρουσιάσει ο Σιαρλή στο Eurogroup και ποιο είναι το πλαφόν στο γάλα.


Απηύθυνε έκκληση στους ανθυποψηφίους του και τον Πρόεδρο Χριστόφια να προσέλθουν όλοι σε διάλογο μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες για να συζητήσουν πώς καλύτερα αξιοποιούμε τα αποθέματα για να εξέλθει η χώρα από την κρίση και να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις το μεσημέρι στο επιτελείο του , ο κ. Λιλλήκας υπενθύμισε ότι η πρόταση που έχει καταθέσει για την άμεση αξιοποίηση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου που διαθέτει η Κύπρος στο τεμάχιο 12 θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έξοδο της Κύπρου από τα σημερινά αδιέξοδα και την αποδέσμευση από το μνημόνιο εντός του 2013 καθώς και να θέσουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης σε σύντομο χρόνο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στην κυπριακή οικονομία.

«Τα επιτελεία του κ. Αναστασιάδη και του κ. Μαλά για μήνες επιχειρούσαν να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία της πρότασής μας, αμφισβητώντας την αξία του οικοπέδου 12 και την αξία του φυσικού αερίου που διαθέτουμε στο οικόπεδο 12. Έφτασαν στο σημείο να μας λένε ότι η αξία δεν ξεπερνά το 1,2 δις ευρώ», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας και επικαλέστηκε έκθεση της Royal Bank of Scotland.

Είπε ότι η συγκεκριμένη τράπεζα, την οποία χαρακτήρισε μια από τις πιο αξιόπιστες τράπεζες παγκοσμίως, σε χθεσινή της έκθεση γράφει ότι η αξία των αποθεμάτων του φυσικού αερίου της Κύπρου «είναι τουλάχιστον 200% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Κύπρου».

Σύμφωνα με την έκθεση την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Λιλλήκας, η τράπεζα αναφέρει ότι «αν περαιτέρω γεωτρήσεις έχουν την επιτυχία των πρώτων ευρημάτων, τότε η αξία μπορεί να ανέλθει στα 530 δις ευρώ δηλαδή 2,950% του ΑΕΠ της Κύπρου». Αναφέρει ακόμη, σύμφωνα με τα όσα διάβασε ο κ. Λιλλήκας, «με περιθώριο κέρδους 20%, η αξία του φυσικού αερίου της Κύπρου υπολογίζεται στο 580% του ΑΕΠ».

«Θέλω να ελπίζω ότι τώρα με την έκθεση της Royal Bank of Scotland, που επιβεβαιώνει και τις εκτιμήσεις που είχε καταθέσει και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας ότι είναι γύρω στα 600 δις η συνολική αξία του φυσικού μας αερίου, δεν θα υπάρξει πλέον άλλη αμφισβήτηση της αξίας των αποθεμάτων μας», είπε.

Ο κ. Λιλλήκας απηύθυνε έκκληση, υπό το φως των νέων δεδομένων, σε όλους τους ανθυποψηφίους του και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «να καθίσουμε όλοι γύρω από το τραπέζι και να συζητήσουμε με πνεύμα ενότητας, θέτοντας πάνω από όλα το όλα το καλό του τόπου, και παραμερίζοντας τις όποιες εκλογικές σκοπιμότητες, για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατό, άμεσα, τα αποθέματα του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12».

Συνέχισε λέγοντας ότι είναι υποχρέωσή μας «να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών, να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων και να διατηρήσουμε ζωντανές τις ελπίδες των Κυπρίων πολιτών».

«Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τα αναγκαία αποθέματα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε και τους αναγκαίους πόρους αυτές τις δύσκολες ώρες. Ας θέσουμε όλοι το καλό του τόπου πάνω από τις εκλογικές σκοπιμότητες, ας παρουσιαστούμε ενώπιον των πολιτών ενωμένοι με τρόπο που να μην μπαίνει ζήτημα ποιος θα επωφεληθεί ή ποιος θα έχει πολιτικό όφελος από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου αλλά με μοναδικό στόχο όφελος να έχει το τόπος», κατέληξε.

RBS: Τα κοιτάσματα ΦΑ θα υπερκαλύψουν το τραπεζικό χρέος 

Το κυπριακό δημόσιο χρέος και η αποπληρωμή του ωχριούν μπροστά στην αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στα τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, σημειώνει σε έκθεσή της η Royal Bank of Scotland (RBS).

Σε έκθεσή της με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου, η RBS σημειώνει ότι το πακέτο οικονομικής στήριξης της Κύπρου, που εκτιμάται στα €17,5 δις ισοδυναμεί με το 100% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ το συνολικό δημόσιο χρέος μετά την παροχή της οικονομικής βοήθειας (55% του ΑΕΠ) θα ξεπεράσει στο 140% του ΑΕΠ, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Ελλάδα.

Παράλληλα, η RBS δεν αναμένει κούρεμα του κυπριακού χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI). Αντίθετα θεωρεί ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί μια από τις χώρες με την καλύτερη οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη χάριν στα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, η αξία των οποίων “που μπορεί να ξεπεράσει το 580% του ΑΕΠ”.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ενδεχόμενη παροχή 10 δις οικονομικής στήριξης αποτελεί το ψηλότερο ποσό διάσωσης τραπεζικού τομέα στον κόσμο μετά την Ιρλανδία, όπου το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 63% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η τράπεζα θεωρεί πως αν τηρηθεί κάποια ευελιξία στη χρονική στιγμή και στο επίπεδο των απαιτούμενων κεφαλαιακών δεικτών για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους και ύστερα από ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσε να αποφύγει το κούρεμα του κυπριακού χρέους.

Σύμφωνα με τη RBS, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται από το κυπριακό ΥΠΟΙΚ στο 85,8% του ΑΕΠ το 2012, αν σε αυτό προστεθούν τα 11,5 δις ευρώ (10 για τράπεζες και 1,5 για κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων) τότε το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 140% του ΑΕΠ και αναμένεται να υποχωρήσει πέριξ του 100% το 2020, κάτι που, επίσης, περιλαμβάνεται σε παρουσίαση που έκανε το ΥΠΟΙΚ σε πρεσβευτές της ΕΕ την περασμένη βδομάδα.

“Αυτό είναι ψηλότερο ως προς το ΑΕΠ που υπολόγιζε η Τρόικα για την Πορτογαλία (124%) και την Ιρλανδία (122%) και ακόμη και από την πρόβλεψη του ΔΝΤ για την Ιταλία (128%),» σημειώνεται.

Μολαταύτα, τα δημόσια οικονομικά είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, θεωρεί η RBS. “Το πρόβλημα είναι κυρίως οι τράπεζες” αναφέρει η RBS, σημειώνοντας πως η πρόβλεψη για το πρωτογενές έλλειμμα στην Κύπρο το 2013 είναι λιγότερη του 1%, ενώ αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα από το 2014, το οποίο θα αυξηθεί σε 4% το 2016.

Έξι λόγοι κατά του κουρέματος του κυπριακού χρέους

Η Τράπεζα δεν θεωρεί ότι θα επιβληθεί κούρεμα του χρέους και επικαλείται έξι λόγους.

Πρόκειται για τη δέσμευση της Ευρωζώνης ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους ήταν μοναδικό, την απροθυμία για προώθηση ενός PSI πριν τις εκλογές στη Γερμανία, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του κυπριακού χρέους κρατείται από κυπριακές τράπεζες, το ότι τα κυπριακά ομόλογα καλύπτονται από το αγγλικό δίκαιο που παρέχει αυξημένη προστασία στους επενδυτές, το ενδεχόμενο εκλογής ενός Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και το ότι η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών δεν βρίσκεται σε κακή κατάσταση, αφού το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται μόλις στο 1% το 2013.

Σύμφωνα με τη RBS, η αντίσταση που παρουσιάζεται από τους Σοσιαλιστές της Γερμανίας στην έγκριση της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο οφείλεται κυρίως σε πολιτικούς λόγους. Εκτιμά ακόμη ότι η αναφορά της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν θα υπάρξει ειδική μεταχείριση για την Κύπρο και ότι υπάρχουν κοινοί κανόνες για την Ευρώπη υπονοεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι προαπαιτούμενο για την συμφωνία επί ενός πακέτου διάσωσης.

Σε σχέση με την προσδοκία για απευθείας στήριξη του τραπεζικού τομέα, η RBS σημειώνει πως αν η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα δεν έπεφτε αποκλειστικά στους ώμους του δημόσιου τομέα τότε το κυπριακό χρέος θα είναι κατά πολύ χαμηλότερο και βιώσιμο, κάτι που θα προστάτευε κάθε δάνειο από το ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο παραχωρεί δάνεια μόνο σε κράτη και όχι σε τραπεζικά ιδρύματα.

Σημειώνει όμως ότι παραμένει όμως το ζήτημα της αναδρομικότητας για το οποίο Γερμανία , Φινλανδία και Ολλανδία έχουν αντίθετη άποψη, ένα θέμα το οποίο θα επιλυθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, η RBS θεωρεί ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Κύπρου είναι πολύ καλύτερες και επικαλείται τρεις λόγους, τις πολιτικές εξελίξεις στο νησί, την ενδεχόμενη απευθείας ανακεφαλαιοοπίηση από τον ESM και τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της χώρας.

Ειδικότερα, για τις πολιτικές εξελίξεις σημειώνει ότι οι προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου είναι πιθανόν να επιφέρουν ένα Πρόεδρο που να είναι πολύ πιο πρόθυμος να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Σημειώνει δε ότι ο υποψήφιος που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, Νίκος Αναστασιάδης, στηρίζεται ανοικτά από την κ. Μέρκελ. Αναφορικά με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM, σημειώνεται ότι αν και η πλήρης αναδρομικότητα φαντάζει απίθανη, εντούτοις οποιαδήποτε συμβιβαστική συμφωνία για την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση βιώσιμων τραπεζών θα έχει ισχυρό αντίκτυπο για την Κύπρο, όπως και την Ιρλανδία.

Η Κύπρος “κάθεται” σε τεράστια αποθέματα ΦΑ

Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τη RBS, είναι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι πληρωμές του κυπριακού χρέους “ωχριούν μπροστά στην αξία των κοιτασμάτων”.

“Αν και η δυναμική του χρέους ως προς το ΑΕΠ φοβίζει, η Κύπρος `κάθεται` σε τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και δυνητικά πετρελαίου”, αναφέρει προσθέτοντας ότι «τα αρχικά κοιτάσματα αερίου που ανακαλύφθηκαν πιθανώς να αξίζουν 300% του ΑΕΠ και αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 2.950% του ΑΕΠ”.

Υπενθυμίζοντας ότι η ερευνητική γεώτρηση της Noble στο τεμάχιο 12 αποκάλυψε κοιτάσματα 7 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών κατά μέσο όρο, η RBS θεωρεί ότι σε τρέχουσες αξίες τα κοιτάσματα αυτά κοστολογούνται πέραν των €60 δις.

“Το μερίδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις γεωτρήσεις εκτιμάται (reported) γύρω στο 60%, το οποίο ισοδυναμεί με πέραν του 200% του ΑΕΠ”, σημειώνεται.

Αναφερόμενη στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης και στις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εμπορίου ότι κοιτάσματα της τάξης των 60 τρις. κυβ. ποδών θα μπορούσαν να ανευρεθούν στην κυπριακή ΑΟΖ, η RBS σημειώνει ότι η συνολική αξία των κοιτασμάτων αυτών αντιστοιχεί σε €620 δις σε τρέχουσες τιμές, που είναι 29 φορές μεγαλύτερο από την τρέχουσα κυπριακή ετήσια παραγωγή της κυπριακής οικονομίας.

“Υπολογίζοντας ένα 20% περιθώριο κέρδους, η αξία για την Κύπρο θα είναι πέριξ των €106 δις, που ξεπερνά το 580% του ΑΕΠ”, αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ