Ρεκόρ από τους υποψήφιους για την προεδρία (vids & pics)

 


Διαβάστε επίσης: Πισσαρίδης, Χατζηγιάννης και Μικελίδης στο πλευρό Αναστασιάδη!


Το ρεκόρ έχει να κάνει με τις 11 συνολικά υποψηφιότητες, αριθμό που δεν έχουμε δει σε προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Για πρώτη φορά στην ιστορία των προεδρικών εκλογών υπέβαλαν υποψηφιότητες και γυναίκες.

Το 24H δίνει πλήρη εικόνα από τη διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία της κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων των υποψηφίων, δείτε videos, αλλά και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα:

•Ο Σταύρος Μαλάς, λίγο μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, δήλωσε: «Οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες μετά το 1974. Ο επόμενος Πρόεδρος θα κληθεί να αναλάβει και να διαχειριστεί πολύ σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την οικονομία, το εθνικό μας πρόβλημα, αλλά και με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μίας άνευ προηγούμενου οικονομικής κρίσης. Ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να έχει την αξιοπιστία, αλλά και τη γνώση να διαχειριστεί αυτή την κρίση προς όφελος του Κυπριακού λαού. Κάποιοι εκτός Κύπρου θα χρησιμοποιήσουν την οικονομική κρίση για να προσπαθήσουν να ασκήσουν οικονομική και ενδεχομένως πολιτική επικυριαρχία στην Κύπρο. Κάποιοι εντός Κύπρου θα χρησιμοποιήσουν επίσης την οικονομική κρίση για να επιβάλουν πολιτικές, οι οποίες αλλοιώνουν τον κοινωνικό ιστό και διαγράφουν κατακτήσεις των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων και όχι μόνο. Ο επόμενος Πρόεδρος συνεπώς, θα πρέπει να διαμορφώνει πολιτικές οι οποίες να έχουν στο κέντρο τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος για μας είναι κεφάλαιο, δεν είναι αριθμός. Θα πρέπει συνεπώς να έχουμε και την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία να εξυπηρετήσουμε πρώτ’ απ’ όλα τον Κύπριο πολίτη και όχι οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα. Εμείς καταθέτουμε σήμερα τη δική μας πρόταση. Μία πρόταση εξόδου από την οικονομική κρίση, η οποία θα βασίζεται πάνω σε παραγωγικές καινοτόμες οικονομικές δραστηριότητες, με σωστή και νούσιμη διαχείριση του φυσικού αερίου, αλλά και με σωστή και νούσιμη διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος, χωρίς οποιουσδήποτε πειραματισμούς.

 

Είμαστε αποφασισμένοι μέσα στα πλαίσια μιας Κυβέρνησης Εθνικού Συνασπισμού να οδηγήσουμε τη χώρα μας σε καλύτερες μέρες. Το οφείλουμε πρώτ’ απ’ όλα στις νέες γενιές, το οφείλουμε στους χιλιάδες άνεργους, το οφείλουμε στην ίδια μας την ιστορία. Θέλω εδώ να ευχαριστήσω όλους και όλες που υποστηρίζουν σήμερα την υποψηφιότητα μας, αποδεικνύοντας ότι η δική μας πρόταση είναι και πολυσυλλεκτική και αξιόπιστη, αλλά πάνω απ’ όλα και νικηφόρα.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές, είμαι σίγουρος, θα έχουν εκπλήξεις. Όσοι λογαριάζουν ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί, λογαριάζουν λάθος. Ο λαός στις 17 και 24 του Φεβράρη θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα, ότι στον τόπο μας υπάρχει ελπίδα, υπάρχει κρίση και πάνω απ’ όλα υπάρχει αποφασιστικότητα».

•Εξάλλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά δίνει «τη μόνη επιλογή που μπορεί να υπερασπιστεί το μέλλον του τόπου δίνοντας ελπίδα και προοπτική».

 

Αυτοδιάθεση, στρατιωτική ένωση με την Ελλάδα και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι μερικές από τις προτάσεις που υπόσχεται να εφαρμόσει ο Λουκάς Σταύρου, σύμφωνα με δηλώσεις του μετά από την υποβολή της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

  •Ο Ούτοπος, για μια ακόμη φορά, έλκυσε αρκετά βλέμματα.

• «Ήταν υποχρέωσή μας να υποβάλουμε υποψηφιότητα καθώς τα μεγάλα κόμματα έχουν αποτύχει και ο τόπος χρειάζεται να εξέλθει από τα μεγάλα αδιέξοδα», δήλωσε κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς της η Πραξούλα Αντωνιάδου. Η κ. Αντωνιάδου είπε ότι σήμερα είναι μια γιορτή της δημοκρατίας και πρέπει οι ίδιοι οι πολιτικοί αλλά και τα ΜΜΕ να συμβάλουν ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία της δημοκρατίας. Χαρακτηρίζοντάς την υποψηφιότητά της καθαρά κομματική είπε ότι στόχο έχει να δώσει διέξοδο σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να δουν τον τόπο να βγαίνει από την οικονομική καταστροφή και την πολιτική στασιμότητα, στην οποία μας έχει οδηγήσει ο παλαιοκομματισμός.

•Στιγμιότυπα (πάνω) από την υποβολή υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη.

•Ο Γιώργος Λιλλήκας (πάνω) ενώ κάνει τοποθετήσεις στα Μ.Μ.Ε.

 

 • Μεγάλη νίκη προβλέπει στις 17 Φεβρουαρίου για το εθνικιστικό κίνημα ο Γεώργιος Χαραλάμπους, όπως δήλωσε μετά από την υποβολή της υποψηφιότητάς του για το αξίωμα του Προέδρου. «Με την υποβολή της υποψηφιότητας του ΕΛΑΜ δίνουμε επιλογή στους συμπολίτες μας να ψηφίσουν εθνικά με γνώμονα το συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας», ανέφερε. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στις 17 Φεβρουαρίου το εθνικιστικό κίνημα θα πετύχει μια μεγάλη νίκη. Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους επικριτές μας είναι ότι εμείς είμαστε το αύριο». Τον κ. Χαραλάμπους προτείνει ο Γεάδης Γεάδη και υποστηρίζουν οι Πέτρος Κουντουρέσιης, Χαράλαμπος Μεσαρίτης, Παναγιώτης Ζαχαρία, Ανδρέας Θεοφυλάκτου, Αλέξανδρος Κρητικός, Νεοπτόλεμος Γεωργίου,  Στέλιος Σολομού και Γιάννης Νεοφύτου.

• Tην αισιοδοξία ότι από τις 17 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει μια νέα μέρα για την πατρίδα μας εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας το πρωί. Μια μέρα που θα μας βρει όλους συνεργάτες και συμμέτοχους στην ανασυγκρότηση και την αναδημιουργία, πρόσθεσε. Αναφέροντας πως η πατρίδα μας περνά κρίσιμες ώρες, υπάρχει αδιέξοδο στο Κυπριακό  και μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν περισσεύει κανένας. Μέσα από «μιαν ιστορική συμφωνία με το ΔΗΚΟ αλλά και διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κόμμα, τους Πράσινους Οικολόγους αλλά και σε σωρεία θεμάτων σύμπτωση θέσεων με το Σοσιαλιστικό Κίνημα μέσα στη Βουλή έχουμε συγκροτήσει ένα πρόγραμμα που μέσα από μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας μπορεί να δώσει την ελπίδα, μπορεί να δώσει την προοπτική», πρόσθεσε. Και είναι αυτό που μας γεμίζει με αισιοδοξία ότι από τις 17 (του Φλεβάρη) και μετά – και θέλω να μεταδώσω αυτό το μήνυμα σε όλους τους Κύπριους – θα ξεκινήσει μια νέα μέρα για την πατρίδα μας, ανέφερε. Ευχαρίστησε όσους του συμπαραστάθηκαν μέχρι σήμερα και όσους βρίσκονταν μαζί του σήμερα, ιδιαίτερα τον προτείνοντα την υποψηφιότητά του Νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, όσο και τους υποστηρίζοντες την υποψηφιότητά του. Πρόκειται για τους Μιχάλη Χατζηγιάννη, Ανδριανή Ονουφρίου, Γιάννο Χαριλάου, Αλεξάνδρα Γαλανού, Μαίρη Κουτσελίνη-Ιωαννίδου, Ελενα Τάνου (Ελληνα), Μιχάλη  Μουσιούττα και Γιάγκο Μικελλίδη. Ευχαρίστησε επίσης τις ομάδες των αγωνιστών,  τις ομάδες που εκπροσωπούν τον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών, τις ομάδες των νέων επιχειρηματιών, τις ομάδες των ανθρώπων που βρίσκονται δυστυχώς στην ανεργία και γενικότερα όλους τους πολίτες «που μέσα από τα μηνύματα δίνουν την καλύτερη υπόσχεση αλλά και την από πλευράς μας δέσμευση πως έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε σκληρά». Είπε πως δεν έχει αμφιβολία πως και σε αυτές οι εκλογές, μέσα από μια κουλτούρα που έχει καθιερωθεί, «με πλήρη σεβασμό στη δημοκρατία, θα οδηγηθούμε στις 17 του μηνός με ομαλότητα, με αλληλοσεβασμό, μακριά από όποιες ακρότητες». Ο λαός δεν θέλει αντιπαραθέσεις, θέλει θέσεις από μας για να δει πώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, κατέληξε.

 

Τη δέσμευση του ότι θα υπηρετήσει τους πολίτες σε περίπτωση εκλογής του στο ανώτατο αξίωμα της κυπριακής πολιτείας, εξέφρασε σήμερα υποβάλλοντας την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, ο Ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας. Ο Γιώργος Λιλλήκας προσήλθε στο ξενοδοχείο Χίλτον της Λευκωσίας και υπέβαλε την υποψηφιότητα του γύρω στις 11:10, συνοδευόμενος από την γυναίκα του Βαρβάρα και τον γιο του Ορφέα, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη αλλά και πλήθος υποστηρικτών του η πλειονότητα των οποίων είναι απλοί πολίτες όπως ο ίδιος ανέφερε. Την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα πρότεινε η Ειρήνη Μάντολες, κόρη της Χαρίτας Μάντολες και την υποστηρίζουν οκτώ άνεργοι πολίτες στην πλειοψηφία τους νέοι 25-35 ετών, η Δήμητρα Χριστοδούλου  (άνεργη γραμματέας, μητέρα δύο παιδιών, 37 χρονών), η Μελίνα Χριστοφή  (άνεργη κομμώτρια, μητέρα δύο παιδιών, 26 χρονών), ο Γεώργιος Γεωργίου (άνεργος, πτυχιούχος εφαρμοσμένης πληροφορικής, 28 χρονών),  Κωνσταντίνος Μαρκίδης (άνεργος, νομικός, 33 χρονών),  Γιάννης Οικονομίδης (άνεργος πτυχιούχος international business, 25 χρονών), Κωνσταντίνος Πρατζιώτης (άνεργος, πρώην υπάλληλος του Συμβουλίου Ελαιοκομικών Προϊόντων, 55 χρονών), Ευάγγελος Φλουρέντζου (άνεργος, βοηθός χημικός ιατρικών εργαστηρίων, 25 χρονών) και Ελεάνα Χαραλάμπους (άνεργη, φιλόλογος, 29 χρονών). «Με πλήρη επίγνωση της ευθύνης αλλά και της κρισιμότητας των στιγμών υπέβαλα και επίσημα σήμερα την υποψηφιότητα μου για την Προεδρία της Δημοκρατίας» δήλωσε ο Γιώργος Λιλλήκας αμέσως μετά την  υποβολή της υποψηφιότητας του, προσθέτοντας ότι την υποψηφιότητα του πρότειναν και υποστήριξαν πολίτες των οποίων η ζωή σημαδεύεται από την κατοχή, την οικονομική κρίση και την ανεργία που μαστίζουν την Κύπρο. «Του πολίτες εκπροσωπώ, τους πολίτες καλώ σε συμπόρευση, τους πολίτες θα υπηρετήσω» δήλωσε. Ευχαρίστησε τέλος όλους τους πολίτες από όλους τους ιδεολογικούς και κομματικούς χώρους, τους ανένταχτους πολίτες, την ΕΔΕΚ, τις προσωπικότητες που συμπορεύονται με την υποψηφιότητα του στην πορεία, όπως είπε, «της εθνικής αξιοπρέπειας, της ελπίδας και της ανατροπής». Από την πλευρά της η προτείνουσα την υποψηφιότητα Λιλλήκα, Ειρήνη Μάντολες, κόρη της ηρωικής Χαρίτας Μάντολες, είπε ότι σε αυτές τις εκλογές «δεν χωράνε χρώματα ούτε κόμματα» και εξήγησε ότι προτείνει τον Γιώργο Λιλλήκα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επειδή η ίδια ως παιδί του 1974 το οποίο βίωσε σε όλο της το μεγαλείο, την προδοσία και την εισβολή και τις τραγικές συνέπειες της, νοιώθει την ανάγκη να προστατεύσει τα δικά της παιδιά από αυτά που η ίδια βίωσε. Πρόσθεσε πως «σήμερα ο κάθε σκεπτόμενος Κύπριος που έχει αξιοπρέπεια, που σέβεται τον εαυτό του, που τιμά τους παππούδες και τους γονείς του, που ξέρει να διεκδικεί και όχι να χαρίζει ή να ξεπουλά τον τόπο του, που θυμάται και δεν ξεχνά πρόσφυγες, αγνοούμενους, εγκλωβισμένους, δολοφονηθέντες και Μαρί, επιλέγει την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα», γιατί, όπως εξήγησε, «σε αυτές τις εκλογές πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αυτά που μας χωρίζουν και να αγωνιστούμε γι’ αυτά που μας ενώνουν και την επιβίωση μας, οικονομική και πολιτική». «Δεν έχουμε περιθώρια για μεγάλα λάθη, πρέπει να τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε και ευχαρίστησε το Γιώργο Λιλλήκα γιατί όπως είπε «μας δίνει πίσω την ελπίδα μας».

 

•Στις 12:00 ολοκληρώθηκε η διαδικασία της υποβολής των υποψηφιοτήτων για την προεδρία της κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα με ρεκόρ.  Το ρεκόρ έχει να κάνει με τις 11 συνολικά υποψηφιότητες, αριθμό που δεν έχουμε δει σε προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Για πρώτη φορά στην ιστορία των προεδρικών εκλογών υπέβαλαν υποψηφιότητες και γυναίκες. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά, χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα και οι υποψήφιοι αφού υπέβαλαν τα απαραίτητα έγγραφα και κατέβαλαν το παράβολo των 1710 ευρώ προέβαιναν σε δηλώσεις στις οποίες παρουσίαζαν τους λόγους που αποφάσισαν να υποβάλουν υποψηφιότητα και καλούσαν τον κυπριακό λαό να τους εμπιστευθεί με την ψήφο του. Εκτός των έντεκα, στον χώρο υποβολής υποψηφιοτήτων προσήλθε ακόμη ένας πολίτης ο οποίος προσήλθε και επιθυμούσε να καταθέσει την δική του υποψηφιότητα. Ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό επειδή δεν κατείχε τα απαραίτητα έγγραφα.