Ρήξη στη Βουλή για τον φόρο ακινήτων – Μετά τις εκλογές πάει το θέμα

Η τελική απόφαση πάρθηκε το πρωί κατά πλειοψηφία στη σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό οικονομικών Βάσο Σιαρλή. Ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου καθώς αποτελεί και πρόνοια του μνημονίου. Το ΑΚΕΛ διατύπωσε έντονες αντιδράσεις για την απόφαση. 


Διαβάστε τι προνοεί το νομοσχέδιο για τα ακίνητα


Η τελική απόφαση θα παρθεί σε λίγη ώρα κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής. 

Την ίδια ώρα Βουλευτές υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο είναι άδικο και η κόντρα χτύπησε “κόκκινο” διότι οι συντελεστές φορολόγησης ισχύουν για το σύνολο των ακινήτων και όχι κλιμακωτά.  Παράλληλα ακούστηκαν θέσεις ότι θα επηρεαστούν οι ξένες επενδύσεις αλλά και ότι λόγω της κρίσης ιδιοκτήτες μεγάλων ακίνητων περιουσιών δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους φόρους λόγω έλλειψης ρευστότητας. 

 

Όπως εισηγήθηκε εντός της Επιτροπής ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, η ψήφιση του Νομοσχεδίου θα πρέπει να αναβληθεί για μετά τις Προεδρικές Εκλογές, ώστε να υπάρξει καλύτερη μελέτη των προνοιών καθώς και της εισπρακτικής πολιτικής. Όπως ανέφερε, η ψήφιση θα μπορούσε να μετατεθεί για μετά τις εκλογές, καθώς η είσπραξη του φόρου δεν θα γίνει άμεσα. Η πλειοψηφία των Βουλευτών συμφώνησε με τη θέση αυτή.

 

Μετά από διαβούλευση κεκλεισμένων των θυρών της Επιτροπής, αποφασίστηκε όπως υπάρξει μια ενημέρωση εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς ως προς τις βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου, καθώς και μια προκαταρκτική συζήτηση.

 

Κατά τη συζήτηση, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργος Πούφος είπε αρχικά, απαντώντας σε ερώτηση, ότι το Νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιον την Επιτροπής, ήταν το αποτέλεσμα διαβούλευσης, και πως περιλαμβάνει αυτό που θεωρεί η Κυβέρνηση ότι θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη, με στόχο πάντοτε την είσπραξη των 120 εκ. περίπου ευρώ.

 

Όπως είπε, από τη φορολογία εξαιρούνται οι πρώτες 40 χιλιάδες ευρώ, με τιμές 1/1/1980, κάτι που σημαίνει ότι θα εξαιρεθούν περίπου 270 χιλιάδες ιδιοκτήτες στο σύνολο των 350 χιλιάδων ιδιοκτητών

 

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέας Ασσιώτης είπε ενώπιον της Επιτροπής ότι η βασική επιδίωξη είναι να εξασφαλιστούν οι 120 περίπου χιλιάδες ευρώ και να εξαιρεθούν οι 40 χιλιάδες που καλύπτουν κατά πολύ την πρώτη κατοικία. Η προσπάθεια να φέρουμε, όπως είπε, το ίδιο αποτέλεσμα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο δεν είναι εύκολη, καθώς μικρές αλλαγές στους συντελεστές διαφοροποιούν άρδην τα δεδομένα.

 

Ο Ανδρέας Σωκράτους, από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας είπε πως με βάση το νομοσχέδιο, για τις περιουσίες που υπερβαίνουν τις 40 χιλιάδες, δεν θα εξαιρούνται οι πρώτες 40 χιλιάδες, αλλά ο φόρος θα υπολογίζεται από το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Πρόσθεσε πως αν διαφοροποιηθεί το σενάριο και αφαιρεθούν οι 40 πρώτες χιλιάδες από τα ακίνητα που υπερβαίνουν αυτό το ποσό, τότε αυτομάτως θα αφαιρεθούν από τα έσοδα 18 εκ. ευρώ.

 

Ο κ. Πούφος, απαντώντας στο γιατί το ποσό που επιχειρείται να εισπραχθεί είναι 120 χιλιάδες ευρώ, τη στιγμή που στο Μνημόνιο το ποσό που υπολογίζεται από την είσπραξη του συγκεκριμένου φόρου ανέρχεται στα 69 εκ., είπε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ελαστικότητα της είσπραξης του φόρου. Πρόσθεσε πως το ποσοστό της είσπραξης αναμένεται να ανέλθει στο 70%.