Ρώσικη ρουλέτα η βιωσιμότητα του χρέους

Το τελευταίο 48ωρο στο εσωτερικό της χώρας, αναζητείται ο τρόπος ώστε το κυπριακό χρέος να είναι βιώσιμο. Έχουμε 6 ημέρες να συμφωνήσουμε εμείς και να πείσουμε την Pimco.

Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι δραματική. Η χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών δεν μας έκανε σοφότερους, καθώς δεν υπήρξε κάποια κατάληξη (Διαβάστε εδώ)


Διαβάστε επίσης για το σκάνδαλο με τον Σύρο πρέσβη που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης


 Ανοιχτά παραμένουν αρκετά από τα ζητήματα, που αφορούν στον διαγνωστικό έλεγχο για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, έλεγχος που θα καθορίσει και το ύψος των κεφαλαιακών τους αναγκών κατ’ επέκταση και το ύψος του δανείου, που η Κύπρος θα πάρει από την τρόικα.

Η Pimco επεξεργάζεται το ακραίο σενάριο και δυστυχώς φαίνεται πως το υποστηρίζει. Αντίθετα το βασικό σενάριο που έχει επίσης επεξεργαστεί και καθιστά το χρέος βιώσιμο φαίνεται ότι δεν το πιστεύει. Φυσικά η έκθεση στηρίζεται σε παραδοχές που η Κυπριακή πλευρά έχει δώσει και στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για την Κεντρική Τράπεζα. Με βάση την προκαταρκτική έκθεση της Pimco οι κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου είναι κοντά στα €6,5 δις και του ακραίου κοντά στα €10 δις

Την ίδια ώρα απαιτούνται πολιτικές πρακτικές πάνω σε μια σειρά ζητημάτων. 

1.Φαίνεται πως το κεφάλαιο που λέγεται «Ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών οργανισμών» θα ανοίξει. Θεωρείται μέρος των μηχανισμών που έχει στη διάθεση του το κράτος για να περιορίσει το χρέος. 

2.Αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου των €2,5 δις που λήγει το 2016 για τουλάχιστον 4 με 5 χρόνια.

3.Αξιοποίηση της Ιρλανδικής Προεδρίας για προώθηση της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το μηχανισμό, έτσι ώστε να μην περιλαμβάνεται όλο το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης στο δημόσιο χρέος. 

Εντωμεταξύ το ΔΝΤ με επιστολή του προς την Κεντρική Τράπεζα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει μαγικός αριθμός για το θέμα της βιωσιμότητας και ότι κάθε περίπτωση κρίνεται στη βάση των δικών της δεδομένων

Υπάρχουν περιθώρια να αρθούν παραδοχές και να αποφευχθούν ακραία σενάρια για να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος δήλωσαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης.