Σ.Αλετράρης: Η κρίση θα αφήσει ανεπηρέαστη τη δασική προστασία


Διαβάστε επίσης για την διάρρηξη κοσμηματοπωλείου στην Λάρνακα. Διαβάστε ακόμα “Πυρκαγιά σε σχολείο στην Λεμεσό


Ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος δήλωσε βέβαιος ότι το Τμήμα Δασών θα αποδώσει τα μέγιστα και θα τα καταφέρει ώστε η οικονομική κρίση να μην επηρεάσει την ορθολογική διαχείριση των δασών και ιδιαίτερα την προστασία τους από τις πυρκαγιές.

Μιλώντας στη γιορτή του δέντρου που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος, στη Λευκωσία, ο κ. Αλετράρης παρατήρησε πως η σχέση του ανθρώπου με το δάσος είναι υπαρξιακή, καθώς ο άνθρωπος γεννήθηκε στη φύση ανάμεσα στα δέντρα και τα δάση, εκεί βρήκε τροφή και προστασία, και για χιλιάδες χρόνια προμηθεύεται τις πρώτες ύλες από αυτά για τις διάφορες ανάγκες του.

«Τα δάση κατέχουν ξεχωριστή θέση στη φύση και συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου. Οι περιβαλλοντικές λειτουργίες που επιτελούν είναι θεμελιώδους σημασίας για την ποιότητα ζωής μας καθώς και για την οικολογική σταθερότητα», πρόσθεσε.

Η προστασία, η ανάπτυξη και η αειφορική διαχείριση των δασών έχει τεθεί ως ύψιστη προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο από διεθνείς όσο και περιφερειακούς οργανισμούς, τόνισε στη συνέχεια και είπε ότι η δασική πολιτική του κράτους έχει ως βασικό άξονα την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από τις πυρκαγιές.

Επεσήμανε ότι «η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης, ανίχνευσης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων και την εκπαίδευση του προσωπικού, οδήγησε την Κύπρο σε αξιοζήλευτα αποτελέσματα ανάμεσα στις Μεσογειακές χώρες».

Ο κ. Αλετράρης είπε ακόμα ότι «το μήνυμα αυτής της γιορτής και της Εβδομάδας του Δέντρου είναι πολύ σημαντικό για όλους μας γιατί το φυσικό περιβάλλον, τα δάση και τα αιωνόβια δέντρα μας αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά και αναπόσπαστα στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας».

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε επίσης ότι η φετινή εκδήλωση  εντάσσεται  και στα πλαίσια των εορτασμών που γίνονται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄.

Καταλήγοντας ανέφερε ως η πρώτη εκδήλωση για την Εβδομάδα του Δέντρου, μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1960 κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ φύτεψε δενδρύλλιο στον χώρο της σημερινής Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

Πηγή : ΚΥΠΕ