Σ. Ευαγόρου: Στο κενό κατηγορίες εναντίον ΚΤ και Διοικητή


Διαβάστε επίσης, “Μαλάς-Χριστόφιας διέγραψαν χρέος 7.373 ευρώ του Σύρου Πρέσβη!” και “Ρώσικη ρουλέτα η βιωσιμότητα του χρέους”.


Σε δηλώσεις του για τις εξελίξεις στην οικονομία, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι από τη συζήτηση που διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει πλέον ότι η ουσία του προβλήματος επικεντρώνεται στις τράπεζες και στην υποχρέωση για ανακεφαλαιοποίησή τους.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι τραπεζίτες πήραν υπερβολικά ρίσκα και επέδειξαν ανευθυνότητα. Παράλληλα η εποπτεία των τραπεζών ήταν αμελής, πλημμελής και διάτρητη», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχει ξεκαθαρίσει ότι ο κυπριακός λαός είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα ελλείμματα των τραπεζών σε κεφάλαια δεν προέκυψαν σήμερα, ούτε προέκυψαν ξαφνικά όταν άλλαξε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ότι είναι με οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας και του τέως Διοικητή στις 8 Ιουλίου 2011 που το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών καθοριζόταν πέραν του 8% για το 2012, πέραν του 9% για το 2013 και πάνω από 10% το 2014.

«Ευτυχώς που μετά από σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και της ΚΤΚ αυτή η καταστροφική δέσμευση, η οποία ανέβαζε το ύψος των αναγκών σε κεφάλαια (άρα και σε πρόσθετο δανεισμό), έχει αναιρεθεί. Για χάρη της ιστορίας να αναφέρω ότι το ΑΚΕΛ ευθύς εξαρχής, διαβλέποντας τους κινδύνους, προσπάθησε να πείσει ότι ήτο προς το συμφέρον της Κύπρου το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών να παρέμενε στο 8%. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Ως ΑΚΕΛ χαιρετίζουμε τις προσπάθειες αλλά και τη σκληρή διαπραγμάτευση που διεξάγει η ΚΤΚ, όχι μόνο για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος μέσα από την εξυγίανση του, αλλά και για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε το ύψος των αναγκών να παραπέμπει σε διαχειρήσιμο δημόσιο χρέος», συμπλήρωσε.

Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Ευαγόρου, «εκείνοι οι οποίοι αβασάνιστα και απροβλημάτιστα, κινδυνολογούν παραπέμποντας στο ακραίο σενάριο των 10δις ευρώ,  αντί στο βασικό προσφέρουν κακήν υπηρεσία στον τόπο και στο λαό».

«Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι όπως δεν πρέπει να εκδηλώνονται τέτοιες υπερβολές για το ύψος των αναγκών κατά τον ίδιο τρόπο δεν πρέπει να υπάρχει άρνηση των πραγματικοτήτων. Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε τέλος ότι μέσα από συναινετικές προσπάθειες, ως πολιτεία, κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη ώστε ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών να καλυφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ώστε ο Κύπριος φορολογούμενος να μην κληθεί να πληρώσει τα λάθη  των τραπεζιτών», κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ