Σαμπάχ: Φίλοι της Τουρκίας στο επιτελείο του Ομπάμα

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο John Kerry που θα ηγηθεί του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, είναι πολύ καλός γνώστης των τουρκικών θεμάτων, ενώ πάντοτε υπογράμμιζε την σημασία της Τουρκίας και των ηγετών της στην διαδικασία των αλλαγών στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Είναι επίσης ενήμερος για τις απαιτήσεις της Τουρκίας σχετικά με το ΡΚΚ και αναμένεται να μεσολαβήσει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για την βελτίωση των σχέσεών τους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένα από τα καυτά ζητήματα που θα διαχειριστεί ο Kerry είναι το ζήτημα της Αρμενικής Γενοκτονίας, καθώς πλησιάζει και η 100η επέτειο το 2015.

Ο Kerry, προσθέτει η Σαμπάχ, θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ των αμερικανών ψηφοφόρων τουρκικής ή αρμενικής καταγωγής. Η εφημερίδα τονίζει ότι αναμένεται κατόπιν και των οδηγιών Ομπάμα, ο Kerry να εξηγήσει στους αρμενικής καταγωγής ψηφοφόρους του ότι προτεραιότητα έχουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Chuck Ηagel που αναμένεται, έπειτα από την σκληρή διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του στην Γερουσία, να ηγηθεί του αμερικανικού Πενταγώνου έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Τουρκία και είχε σημαντικές συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.

Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κατά τη νέα περίοδο Ομπάμα και με τους Kerry, Hagel στην κυβέρνησή του, αναμένεται το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ