Σιαρλή: “Δύσκολο να αμφισβητηθούν οι διαδικασίες κατά του ξεπλύματος”


Διαβάστε επίσης γιατί η Κύπρος υπάρχει περίπτωση να βγει από την Ευρωζώνη και γιατί οδηγούμαστε σε Μνημόνιο με το πιστόλι στον κρόταφο.


Ο κ. Σιαρλή, μαζί με την Επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού, ενημέρωσε σήμερα τους πρεσβευτές των χωρών μελλών της ΕΕ για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Κύπρος ενάντια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικά ζητήματα.

Ο Υπουργούς ενημέρωσε εξάλλου και για τις εξελίξεις αναφορικά με τη συνομολόγηση μνημονίου. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι οι ερωτήσεις των πρεσβευτών εστιάστηκαν κυρίως στο θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και στη βιωσιμότητα του κυπριακού δημόσιου χρέους.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα στο σημείο που είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να το αμφισβητήσει» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υπουργός.

Ερωτηθείς για το θέμα του δημοσίου χρέους, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι «η ανάλυση που κάναμε δείχνει ότι το χρέος, παρόλο που είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, είναι διαχειρίσιμο».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει αύριο κάποια συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Σιαρλή, αφού εξήγησε ότι η κ. Μέρκελ θα παραβρεθεί στην Κύπρο για τη σύνοδο του ΕΛΚ είπε ότι δεν έχει καθοριστεί συνάντησή της Μερκελ με την Κυβέρνηση.

 

ΜΟΚΑΣ : Καλύτερη η αξιολόγηση Κύπρου στην καταπολέμηση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος 

Η Κύπρος συγκρίνεται ευνοϊκά με άλλες χώρες της ευρωζώνης σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνει για καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος, υπέδειξε η Επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού.

Η κ. Παπακυριακού συμμετείχε σήμερα στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή με τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες και τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Κύπρο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Παπακυριακού είπε ότι στη συνάντηση η ίδια παρουσίασε ένα πίνακα στον οποίο παρουσιάζονται  τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκθέσεων αξιολόγησης των χωρών της ευρωζώνης που αφορούν το βαθμό συμμόρφωσης τους έναντι των 49 συστάσεων της Ομάδας Οικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force on Money Laundering (“FATF”) για την καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον πίνακα, τον οποίο εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, η Κύπρος συμμορφώνεται και με τις 49 συστάσεις της Ομάδας Οικονομικής Δράσης, σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες της Ευρωζώνης όπως η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο που αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν με όλες τις συστάσεις.

Σε ότι αφορά στο βαθμό συμμόρφωσης, η Κύπρος συμμορφώνεται “πλήρως” με 12 από τις 49 συστάσεις, σε αντίθεση με χώρες όπως η Γερμανία που συμμορφώνεται “πλήρως” μόνο σε 5 από τις 49 συστάσεις, την Ολλανδία και την Αυστρία σε 6 συστάσεις  και την Φινλανδία και την Γαλλία σε 7 και 9 συστάσεις αντίστοιχα.

Η Κύπρος συμμορφώνεται σε «μεγάλο βαθμό» σε 28 από τις 49 συστάσεις και  «μερικώς» σε 9 συστάσεις. Η Γερμανία συμμορφώνεται σε «μεγάλο βαθμό» σε 24 συστάσεις και «μερικώς» σε 15, η Φινλανδία σε «μεγάλο βαθμό» σε 13 και «μερικώς» σε 23, το Λουξεμβούργο σε 9 σε «μεγάλο βαθμό» και σε 30 «μερικώς» και το Βέλγιο σε 20 σε «μεγάλο βαθμό» και σε 6 «μερικώς».

Η κ. Παπακυριακού ανέφερε ότι την ίδια μεθοδολογία που εφαρμόζει  η Ομάδα Οικονομικής Δράσης για αξιολόγηση των χωρών ακολουθεί και η Επιτροπή Moneyval του Συμβούλιου της Ευρώπης.

«Ο λόγος που παρουσιάσαμε τον συγκεκριμένο πίνακα δεν ήταν για να κατηγορήσουμε κανέναν και να κάνουμε αρνητική αναφορά σε χώρες – δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μας – αλλά για να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας», ανέφερε, και να αποδείξουμε το πόσο αβάσιμες και άδικες είναι οι κατηγορίες εναντίον της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

«Η αξιολόγηση της κάθε χώρας είναι η εικόνα της», είπε, και πρόσθεσε ότι υπέδειξε στους Πρέσβεις ότι τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η Κύπρος «συγκρίνεται ευνοϊκά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και όχι μόνο δεν υστερεί, αλλά έχει και καλύτερη αξιολόγηση από άλλες χώρες της Ευρωζώνης».

Η κ. Παπακυριακού είπε ότι οι Πρέσβεις που πήραν το λόγο κατά τη συνάντηση έκαμαν θετικά σχόλια για την ενημέρωση της οποίας έτυχαν όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.  

Καταλήγοντας είπε ότι έχει επικρατήσει μια λανθασμένη αντίληψη περί ξεπλύματος παράνομου χρήματος στην Κύπρο και γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να αλλάξει αυτή η αντίληψη.

Πηγή: ΚΥΠΕ