Σιαρλή: Mνημόνιο πιστά- Παράθυρο ιδιωτικοποιήσεων (vid)

 Μιλώντας στην εκπομπή “60 Λεπτά” ο κ. Σιαρλή τόνισε ότι ακόμη και αν το χρέος μας καταστεί μη βιώσιμο με βάση την έκθεση της Pimco, υπάρχουν τρόποι ώστε να μπορέσουμε να το κάνουμε βιώσιμο. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να στηρίξει τις τράπεζες. Ωστόσο πρόσθεσε ότι το μέγεθος των τραπεζών θα πρέπει να συνάδει με αυτό του κράτους. 

Ο κ. Σιαρλη άφησε ανοιχτό το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων λέγοντας ότι το μνημόνιο προβλέπει εάν το χρέος είναι μη βιώσιμο η κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών 

Οι αλήθειες που είπε είναι:

  1. Ήταν λάθος το ελληνικό κούρεμα: Μας στοίχισε 4,5 δις ευρώ. Όσα μέτρα και να παίρναμε, ακόμη και αν το έλλειμμα ήταν κάτω του 2,5%, πάλι δεν θα μπορούσαμε να σωθούμε.
  2. Αντιμετωπίζουμε και τραπεζικό και δημοσιονομικό πρόβλημα αλλά στο μνημόνιο μας οδήγησε ο τραπεζικός τομέας: Από τις 18 Μαίου γνωρίζαμε πως χρειαζόταν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έπρεπε να πάμε σε μνημόνιο. 
  3. Στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου δεν θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για το μνημόνιο: Εάν έχουμε τον τελικό αριθμό της Pimco τότε αυτός ο αριθμός πάει σε επεξεργασία στα τμήματα εργασίας του Eurogroup και μετά πάει προς συζήτηση. Εάν υπάρξουν άλυτα θέματα τότε μπορεί να υπάρξει ένα νέο έκτακτο Eurogroup. 
  4. Έχουμε καλύψει όλες τις ανάγκες μας μέχρι τον Μάρτιο: Υπήρχε μια μεγάλη υποχρέωση 60εκ. για τον Μάρτιο την οποία και έχουμε καλύψει.

Στο θέμα των ευθυνών των τραπεζιτών, ο κ. Σιαρλή απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφήνεια τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις έρευνες που γίνονται. Είπε ότι λάθη έγιναν και έχουν ονοματεπώνυμο αλλά δεν τα κατονόμασε. 

Ανάλογη ήταν περίπου η θέση του και στο σκάνδαλο των χρεογράφων, τονίζοντας ότι και ο ίδιος έχει χρεόγραφα τα οποία δεν έχει πουλήσει. 

Τέλος το μήνυμα προς την κ. Μέρκελ που έστειλε ήταν ότι “η Κύπρος απλώς ζητά να εφαρμοστεί ό,τι και σε άλλες χώρες μόνο που υπάρχουν στην περίπτωση μας κάποιες ιδιαιτερότητες”.