Σιαρλή: Θα κάνουμε το παν για να έχουμε λεφτά και τον Μάρτιο

 Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), στις Βρυξέλλες ο κ. Σιαρλή κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup ότι το Μνημόνιο θα υπογραφεί το Μάρτιο.

Παράλληλα, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε την άποψη ότι οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν παρεξηγηθεί, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχεται το μνημόνιο, όπως έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που αποδίδονται στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα προχωρήσει το κυπριακό μνημόνιο, εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Σιαρλή ανέφερε πως «αυτό δεν ευσταθεί διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανειλημμένα βεβαίωσε ότι δέχεται το μνημόνιο όπως έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα και στο μνημόνιο υπάρχει πρόνοια συγκεκριμένη πρόνοια για το τι γίνεται στις ιδιωτικοποιήσεις».

Υπενθυμίζοντας την παράγραφο 3,7 του μνημονίου ότι εάν υπάρχει ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους τότε η Κυβέρνηση θα εξετάσει θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «νομίζω ότι (ο Πρόεδρος) έχει παρεξηγηθεί».

«Ο Πρόεδρος είναι σύμφωνος με τους όρους του μνημονίου», είπε ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ και συνέχισε: «Νομίζω κάποιοι μπορεί να το διαβάζουν λίγο διαφορετικά. Νομίζω και όχι μόνο ο Πρόεδρος, πιστεύω ότι όλοι οι πολιτικοί στην Κύπρο έχουν εκφράσει την ίδια άποψη ότι δηλαδή συμφωνούν με το μνημόνιο».

Θα κάνουμε το παν για εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών

Παράλληλα, ο κ. Σιαρλή αφού σημείωσε ότι είναι σεβαστή η άποψη των υπόλοιπων εταίρων της Κύπρου όπως συμφωνηθεί το μνημόνιο με τη νέα Κυβέρνηση, τόνισε πως το Υπουργείο θα κάνει το παν για να διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους μέχρι και την υπογραφή του μνημονίου.

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα υπογραφής μνημονίου, όπως παρουσιάστηκε χθες από το Eurogroup, ο κ Σιαρλή είπε ότι «νομίζω πρέπει να έχουμε ευαισθησία στις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιοι σε αυτό το στάδιο για να προχωρήσουν άμεσα, σεβαστό».

«Από πλευράς δικής μας όμως,» συνέχισε, «εμείς έχουμε κάνει οτιδήποτε μας είχε ζητηθεί και θα συνεχίσουμε να κάνουμε οτιδήποτε μας ζητηθεί… εδώ πρόκειται για την Κύπρο και όχι την Κυβέρνηση, είναι το κράτος που αιτείται αυτό το δάνειο».

Όπως ανέφερε ο κ. Σιαρλή, «πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι σε θέματα που ενδεχομένως να προκύψουν σε άλλη κράτη-μέλη. Είμαστε οι αιτητές, αυτοί είναι οι δανειστές, οι οποίοι έχουν τα δικά τους ζητήματα. Αν πουν Ιανουάριο, Ιανουάριο, αν πουν Μάρτιο, Μάρτιο», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε ότι οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες της χώρας εκπληρωθούν πλήρως στους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ανεξάρτητα από το ποια Κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, σημασία έχει η χώρα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ