Στάση αναμονής από επιτελεία και κόμματα για το χρέος


Διαβάστε επίσης, “Γερμανικά πυρά για το κυπριακό μνημόνιο – Σκιές και από Σουλτς” και “Ρώσικη ρουλέτα η βιωσιμότητα του χρέους”.


Ο Τάσος Μητσόπουλος, δήλωσε ότι «στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η οικονομία και μπροστά στα βάρη που επωμίζεται η κοινωνία, αποτελεί ευθύνη της ηγεσίας να εξαντλήσει τις δυνατότητες προκειμένου να πεισθούν οι δανειστές μας να αναθεωρήσουν τα δυσμενή για την Κύπρο ποσά που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων».

Από το Κεντρικό Εκλογικό Επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «η προοπτική διαφοροποίησης των δεδομένων, που διαφάνηκε κατά την Τρίτη, ώστε να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος, αυξάνει την ευθύνη όλων, ώστε να εντείνουμε τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Μητσόπουλος είπε πως «ο Νίκος Αναστασιάδης σκοπεύει να εγείρει τα ζητήματα που άπτονται του δημόσιου χρέους της Κύπρου στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συνέρχεται την Παρασκευή στη Λεμεσό».

Πρόσθεσε ότι «ως οικοδεσπότης της Συνόδου, ο κ. Αναστασιάδης, θα αξιοποιήσει την ευκαιρία των κατ’ ιδίαν επαφών του με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μελών του ΕΛΚ, καθώς και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να θέσει τις κοινές κυπριακές θέσεις για το θέμα».

Ο κ. Μητσόπουλος είπε πως «εκφράζουμε την ελπίδα, η συλλογικότητα που επιδείχθηκε στις συναντήσεις και επαφές της Τρίτης από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, να έχει συνέχεια, διότι είναι κρίσιμο όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις, με ειλικρίνεια, να στηρίξουμε τις επίσημες προσπάθειες της Κυβέρνησης, και της Κεντρικής Τράπεζας η οποία έχει και την τελική ευθύνη της διαπραγμάτευσης και των αποτελεσμάτων αυτής».

Ερωτηθείς εάν το Επιτελείο Αναστασιάδη έχει εντοπίσει λανθασμένους χειρισμούς της Κεντρικής Τράπεζας στην διαπραγμάτευσή της με την Τρόικα αναφορικά με το ύψος των χρημάτων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με την φόρμουλα υπολογισμού των αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «αυτό αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων, ωστόσο κινούμαστε συλλογικά και συντονισμένα στην κατεύθυνση της αναθεώρησης του τρόπου υπολογισμού των αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου και το δημόσιο χρέος να κριθεί βιώσιμο. Θεωρούμε ότι η ώρα αυτή, δεν είναι ώρα για επίρριψη ευθυνών», ανέφερε, τέλος ο Εκπρόσωπος Τύπου του Νίκου Αναστασιάδη.

Πρέπει να επιμείνουμε σε μια ανάλυση και μια διαδικασία που να μην οδηγεί σε ακραία σενάρια, που θα καθιστούν το χρέος μη διαχειρίσιμο, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου Σ. Μαλά, Τάκης Χατζηγεωργίου.

Eνώ χαιρέτισε παράλληλα την χθεσινή συνάντηση κομμάτων και Κεντρικής Τράπεζας στο Υπουργείο Οικονομικών. «Θεωρούμε πως στην κατάσταση που μας έχει φέρει η τραπεζική κρίση, μόνο η κοινή βούληση και συναίνεση μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο», είπε.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι, στο εκλογικό επιτελείο του Σ. Μαλά, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι ο Σταύρος Μαλάς έχει δηλώσει εδώ και αρκετούς μήνες ότι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί ένα μοναδικό δρόμο επίλυσης του προβλήματος». Ανέφερε επίσης ότι είναι πολύ σημαντική η συζήτηση που γίνεται για το ακριβές ποσό της ανακεφαλαιοποίησης και πρόσθεσε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλουν να καταλάβουν ότι «είναι παντελώς λανθασμένη η διαδικασία που φορτώνει το χρέος των τραπεζών στις πλάτες των πολιτών».

Ο κ. Χατζηγεωργίου πρόσθεσε ότι τώρα που ξεκαθαρίζει πλήρως η εικόνα για τα αίτια, που, όπως είπε, είναι η κακοδιαχείριση των τραπεζών, πρέπει όλοι να στρέψουμε την προσοχή μας στην εξυγίανση και στον έλεγχο των τραπεζών. Συμπλήρωσε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο, «τέτοιο που να μην επιτρέπει την ασυδοσία».  Δυστυχώς, συνέχισε, «χωρίς επαρκή εποπτεία φτάσαμε στο σημείο να τοποθετηθούμε στον παγκόσμιο χάρτη ως το 2ο μεγαλύτερο τραπεζικό χρέος, αν το συγκρίνει κανείς με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας».

 

O συλλογικός προβληματισμός γύρω από τη μεθοδολογία υπολογισμού των αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και γενικότερα για τους όρους του χρέους, που αναπτύχθηκε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και στη χθεσινοβραδινή διακομματική σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα τύχει ιδιαίτερης προσοχής και κατάλληλης αξιοποίησης από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στις περαιτέρω διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις επί του θέματος, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι “Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία του ΔΗ.ΚΟ. και του ΔΗ.ΣΥ. που οδήγησε στο χθεσινό συλλογικό προβληματισμό έχει προσφέρει σημαντική υπηρεσία. Η συνέχεια βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας, που πρέπει να κτίσουν πάνω στην υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα με την οποία τα πολιτικά κόμματα συμπεριφέρθηκαν στο κρίσιμο και ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία αυτό θέμα.

Το ΔΗ.ΚΟ. δηλώνει για ακόμα μια φορά την ετοιμότητα και τη βούληση του να συμβάλει σε αυτή την εθνική προσπάθεια για να καταστεί διαχειρίσιμο  το τελικό χρέος της Κύπρου, ώστε να αποφευχθούν νέα πιο επώδυνα μέτρα”. 

 

Πηγή ΚΥΠΕ