Στεφάνου: Είμαστε στο στόχαστρο – Όχι σε ιδιωτικοποιήσεις

 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις των τηλεπικοινωνιών, ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Γερμανίας σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών στην Κύπρο, είπε ότι «ως Κυβέρνηση θα αγωνιστούμε για το θέμα της μη ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, έστω κι αν κάποιοι στην Ευρώπη θεωρούν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν μέρος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της οικονομίας. Αυτό λένε διάφοροι, εμείς δεν δεχόμαστε αυτή την τοποθέτηση. Και για αυτό ακριβώς το λόγο αντισταθήκαμε και δεν δεχθήκαμε την αναφορά που είχε η Τρόικα στο δικό της το Μνημόνιο για άμεση προώθηση και εφαρμογή ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι ότι είναι φανερό ότι η Κύπρος δέχεται επίθεση από διάφορους κύκλους, αναφορικά με το δήθεν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο. Και λέω δήθεν, διότι έχουν γίνει αξιολογήσεις από αρμόδιες Επιτροπές και αρμόδιους Οργανισμούς τόσο του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και διεθνώς και δεν έχει διαπιστωθεί αυτό το πράγμα.

Προς τι λοιπόν αυτή η επιμονή ορισμένων να κατηγορούν αυθαίρετα και αστήρικτα την Κύπρο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή ότι η Κύπρος είναι φορολογικός δήθεν παράδεισος;

 Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Κύπρου και θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων, μαζί να υπερασπιστούμε τόσο το όνομα της Κύπρου όσο και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου».

Ερωτηθείς αν με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να υπογραφτεί το Μνημόνιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς έχουμε καταλήξει έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση σε μια καταρχήν συμφωνία του Μνημονίου. Εχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα από του βήματος του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ότι, εμείς είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε αυτά τα οποία έχουμε αποδεχθεί».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν μπορεί με διάφορα προσχήματα και διάφορους τρόπους ορισμένοι να προσπαθούν από το παράθυρο να φέρουν νέα ζητήματα. Εκκρεμεί, βέβαια, ένα πολύ καθοριστικό θέμα, που είναι το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και είναι αυτό το ποσό που θα κρίνει κατά πόσο το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο ή όχι. Δυστυχώς, και εδώ κάποιοι αποφάσισαν πριν ακόμα έχουμε το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ότι το ποσό είναι μη βιώσιμο και αρχίζουν τα διάφορα περί κουρέματος, περί ιδιωτικοποιήσεων και άλλα διάφορα.

Δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη λογική, σε αυτή τη συζήτηση, λυπούμαι. Αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση επιτέλους πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη προς ένα κράτος μέλος της ΕΕ που ουσιαστικά είναι θύμα ευρωπαϊκής απόφασης. Να μην ξεχνούμε ότι είναι ευρωπαϊκή απόφαση το PSI, το κούρεμα του ελληνικού χρέους και για αυτό πληρώνει σήμερα το τίμημα η Κύπρος.

Κληθείς να διευκρινίσει ποιοι είναι οι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στην περίπτωση που το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τους έχουμε υποδείξει. Είναι γνωστό ότι εμείς υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το Μηχανισμό. Και μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή που επέδωσε στον κ. Μπαρόσο έχει αναφέρει με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό στην περίπτωση της Κύπρου.

Επίσης, δεν μπορεί στην περίπτωση της Κύπρου να εφαρμόζονται ακραία σενάρια τα οποία είναι απομακρυσμένο ότι θα συμβούν, ενώ υπάρχουν τα λογικά σενάρια – και είναι το πιο λογικό – ότι θα προκύψουν και τα οποία λένε ότι το χρέος της Κύπρου θα είναι βιώσιμο. Η Κύπρος έχει και προοπτική μπροστά της ως οικονομία, λόγω του φυσικού αερίου. Όλα αυτά και πολλά άλλα πράγματα δεν μπορεί να μη λαμβάνονται υπόψη στη συζήτηση που γίνεται για παροχή δανείου στην Κύπρου, η οποία, επαναλαμβάνω, είναι θύμα ευρωπαϊκών αποφάσεων».

Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση αξιοποιεί την έκθεση της Royal Bank of Scotland, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η έκθεση αυτή ακριβώς διατυπώνει με πολύ σαφή τρόπο την προοπτική, την απτή και κοντινή προοπτική που έχει η Κύπρος για ανάπτυξη και για να μπορέσει να προχωρήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν μπορεί αυτή η προοπτική να μη λαμβάνεται υπόψη και είναι κάτι το οποίο εμείς τονίζαμε συνεχώς στη διαπραγμάτευση μας με την Τρόικα.

Μια οικονομία που έχει ΑΕΠ 17-18 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται ότι σε ένα – δυο χρόνια θα γίνουν επενδύσεις των 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ – αναφέρομαι στο τερματικό υγροποίησης – να μη λαμβάνεται υπόψη αυτό από τη στιγμή που είναι φανερό ότι θα δοθεί μεγάλη ώθηση στην κυπριακή οικονομία, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και αυτό θα επηρεάσει πολύ θετικά την κυπριακή οικονομία».

Ερωτηθείς είπε ότι «είναι φανερό ότι ορισμένοι εποφθαλμιούν και τις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο και πιθανόν και το φυσικό αέριο. Όμως, αυτά είναι πράγματα που θα υπερασπιστούμε. Πρώτα από όλα η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν πρόκειται να το εκχωρήσουμε σε κανένα. Δώσαμε μάχη με την Τρόικα για να διαγραφτεί το θέμα της συναπόφασης μέσα από το Μνημόνιο που μας έφεραν και το διαγράψαμε. Σε ό,τι αφορά τα άλλα ζητήματα που είναι χαρακτηριστικά της κυπριακής οικονομίας – και είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που έδωσαν και ανάπτυξη και ευημερία στην κυπριακή οικονομία – όπως είναι το φορολογικό πλαίσιο που ανήκει στην εθνική αρμοδιότητα,  είναι τα κράτη που αποφασίζουν, για αυτό τον εταιρικό φόρο – τον οποίον είχαμε και πριν ενταχθούμε στην ΕΕ – το διατηρήσαμε και το διατηρούμε διότι είναι σημαντικό συστατικό στοιχείο της ίδιας μας της οικονομίας.

Καταθέσεις Ρώσων δεν είναι μόνο η Κύπρος που έχει αλλά και πολλά άλλα κράτη της ΕΕ. Γιατί η Κύπρος, λοιπόν, είναι στο στόχαστρο; Είναι φανερό ότι υπάρχουν σκοπιμότητες και συμφέροντα σε βάρος της Κύπρου»