Στεφάνου: “Ψέμματα και αθλιότητες από τον Ορφανίδη”


Διαβάστε επίσης: Ορφανίδης: “Ο Χριστόφιας μας οδήγησε στο μνημόνιο” και Παπαδόπουλος: “Σιγή ιχθύος Δημητριάδη για τις βολές Ορφανίδη”


Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «σε δηλώσεις που έκανε χθες σε τηλεοπτικό κανάλι ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης επανήλθε με τα γνωστά ψέματα και τις γνωστές αθλιότητες εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ. Ορισμένοι δε που του παρέχουν κάλυψη και υποστήριξη ασμένως έτρεξαν ξανά να του παράσχουν κάλυψη στο εμετικό του κρεσέντο.

Ο κ. Ορφανίδης προσπαθεί να δημιουργήσει με δηλώσεις και συνεντεύξεις του, προπέτασμα καπνού για να κρύψει τις εγκληματικές και ασήκωτες ευθύνες που έχει για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και που παρέσυρε την Κύπρο στο Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ο,τι και να πει ο κ. Ορφανίδης, όσες διαβολές, συκοφαντίες και όσα ψέματα και αν χρησιμοποιήσει η ουσία είναι ότι ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ως όφειλε εκ του Νόμου και των ευρωπαϊκών Οδηγιών, δεν διασφάλισε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και άφησε τις κυπριακές τράπεζες να εκτεθούν στην κυπριακή οικονομία, με όλους τους κινδύνους που υπήρχαν. Ούτε για τα ομόλογα έκανε κάτι ούτε για τα δάνεια που παραχωρούνταν στην Ελλάδα έκανε κάτι ούτε για τη μετατροπή της Μαρφίν-Εγνατία από ελληνική σε κυπριακή τράπεζα έκανε κάτι. Το κόστος, όμως, αυτής της πλημμελούς και ανεπαρκούς εποπτείας το πληρώνει η Κύπρος και ο λαός της. Για αυτό θα είναι καλύτερα ο κ. Ορφανίδης να σιωπήσει».

 

Εκπρόσωπος: Το τουρκικό έγγραφο αναδεικνύει τους κινδύνους για την Κύπρο 

Το έγγραφο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μέσα στο 2013 αναδεικνύει τους μεγάλους κινδύνους που προκαλούνται για την Κύπρο και την προοπτική του αγώνα για λύση και επανένωση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Οπως είπε, το έγγραφο “προβάλλει ως έναν από τους σημαντικούς στόχους της την εκτροπή του Κυπριακού από τη διαδικασία που προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η επίλυση του Κυπριακού μέσα από μία τετραμερή διάσκεψη, η οποία λύση ασφαλώς δεν θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι “αυτό το τουρκικό έγγραφο αναδεικνύει τους μεγάλους κινδύνους που προκαλούνται για την Κύπρο και την προοπτική του αγώνα μας για λύση και επανένωση, από την πολιτική της νέας διαδικασίας και της διευρυμένης διαπραγμάτευσης, που προτείνει ο κ. Αναστασιάδης, όσο και για τους κινδύνους που προέρχονται από την πολιτική της μηδενικής βάσης, που προτείνει ο κ. Λιλλήκας”.

Ανέφερε ότι “τόσο η νέα διαδικασία και οι διευρυμένες διαπραγματεύσεις, όσο και η πολιτική για μηδενική βάση στο Κυπριακό, διευκολύνουν την Τουρκία να προωθήσει και να υλοποιήσει τους στόχους της στο Κυπριακό, που είναι η διχοτόμηση”.

“Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που εμείς θα πρέπει να επιμείνουμε και να μένουμε συνεπείς στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που καθορίζουν τόσο την ουσία της λύσης όσο και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να μπορέσουμε να φθάσουμε στη λύση που προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και αυτή η λύση είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, την οποία περιγράφει στα ψηφίσματά του ο ΟΗΕ, η λύση για ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, μία λύση η οποία να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού”, είπε.

 

Εκπρόσωπος: Η ΚΡΕΤΥΚ αναλαμβάνει τα των υδρογονανθράκων 

Η ΚΡΕΤΥΚ “αναλαμβάνει, ως η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων, όλα εκείνα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το θέμα των υδρογονανθράκων, στη βάση του νόμου που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία και πάντοτε με βάση τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος”, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου είχε ερωτηθεί για δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” ότι η Κυβέρνηση παραδίδει τις διαπραγματεύσεις με τη Noble Energy στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΕΤΥΚ και αποφάσισε να μην συμμετέχει πλέον σε αυτές η επίσημη υπό τον Σόλωνα Κασίνη κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν το Γενικό Λογιστήριο και η Νομική Υπηρεσία.