Στεφάνου: Το χρέος έχει 2 πτυχές – πολιτική & τεχνοκρατική

 Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να πει κατά πόσο θα γίνει προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο σε σχέση με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι δύο οι πτυχές του ζητήματος, το πολιτικό και το τεχνοκρατικό. Το ένα σχετίζεται με το άλλο, δηλαδή η πολιτική προσπάθεια πρέπει να στηρίζεται και σε κάποια τεχνοκρατικά δεδομένα που να στηρίζουν την πολιτική θέση. Και η πολιτική θέση ασφαλώς είναι ότι το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να είναι βιώσιμο έχοντας υπόψη διάφορα δεδομένα. Και υπάρχει και επιχειρηματολογία επ’ αυτού του ζητήματος που στηρίζεται τόσο πάνω σε πολιτικά επιχειρήματα όσο και πάνω σε τεχνοκρατικά ζητήματα.

Αυτό θα συνεχίσουμε να συζητούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Γίνονται προσπάθειες ασφαλώς σε διάφορα επίπεδα για να αποδείξουμε ότι το χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο. Αυτή η συζήτηση, βέβαια, θα εξελιχθεί και θα ολοκληρωθεί όταν θα έχουμε και το τελικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου της PIMCO. Το αποτέλεσμα αυτό η Κεντρική Τράπεζα έχει συμφωνήσει με ένα άλλον Οίκο να το ελέγξει για να δούμε πώς κινείται το θέμα. Αυτές οι προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό αναφορικά με τα τελικά αποτελέσματα.

Ευθύς εξ αρχής η θέση μας ήταν – και διατυπώθηκε πάρα πολλές φορές ενώπιον της Τρόικα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχαμε – ότι οι ανάγκες του τραπεζικού συστήματος είναι τέτοιες που επιτρέπουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να πάρει το δάνειο για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Κύπρου και από την άλλη να είναι βιώσιμο του δημόσια μας χρέος».

Ερωτηθείς αν ευσταθούν πληροφορίες σε σχέση με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του ρωσικού δανείου που έλαβε η Κύπρος από τη Μόσχα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «επειδή τα ζητήματα είναι πολύ ευαίσθητα και πολλές φορές μέσα από πληροφορίες διαμορφώνονται απόψεις και γίνονται σχόλια, κυρίως από το εξωτερικό, θα ήθελα να παρακαλέσω, ιδιαίτερα σε αυτό το ευαίσθητο διάστημα, να είμαστε όλοι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί έτσι ώστε να μη δημιουργούμε επιπρόσθετα προβλήματα στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να αποδείξουμε ότι οι δικές μας θέσεις είναι οι ορθές, ότι στηρίζονται πάνω σε ρεαλιστικά δεδομένα». Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες και «θεωρούμε ότι η επιχειρηματολογία μας είναι πολύ δυνατή και τεκμηριωμένη».

Όσα λέγει ο γερμανικός τύπος δεν ευσταθούν

 Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου σε σχέση με το πότε θα υπογραφτεί το Μνημόνιο για την Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο γερμανικός Τύπος, δυστυχώς, καθημερινά τα έχει με την Κύπρο και μάλιστα μεταδίδονται πράγματα που δεν ευσταθούν. Εχει μπει η Κύπρος στο στόχαστρο ότι είναι λίγο πολύ φορολογικός παράδεισος ότι είναι πλυντήριο βρώμικο χρήματος δήθεν, όταν εμείς έχουμε τεκμηριώσει με θέσεις καταξιωμένων Οργανισμών, όπως η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης που πέρυσι έκανε έλεγχο στην Κύπρο και έχει βάλει ένα πολύ καλό βαθμό τόσο για την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών και διεθνών νομοθεσιών όσο και με την εφαρμογή τους. Δυστυχώς, κάποιοι επιμένουν να έχουν την Κύπρο στο στόχαστρο. Είναι φανερό ότι υπάρχουν σκοπιμότητες. Όμως, εμείς που προτάσσουμε είναι τις νομοθεσίες μας και την εφαρμογή τους, τις προσπάθειες που καταβάλλουμε πάντοτε να πληρούμε όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές και τους ψηλούς βαθμούς που παίρνουμε πάντοτε στους ελέγχους που μας γίνονται. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας ενάντια στις άδικες επιθέσεις που δέχεται από διάφορες κατευθύνσεις».  

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κα Αγκελα Μέρκελ για το θέμα που αφορά γερμανικά δημοσιεύματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τα θέματα αυτά ο Πρόεδρος τα έχει συζητήσει μερικές φορές, δεν είναι μόνο τώρα που υπάρχουν αυτά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιοποιεί κάθε ευρωπαϊκό φόρουμ που υπάρχει και που του δίνει τη δυνατότητα να συναντάται με Ευρωπαίους ηγέτες περιλαμβανομένης και της κας Μέρκελ, για να θέτει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Κύπρο και τις πραγματικότητες σε σχέση με την οικονομία της Κύπρου και όχι μόνο».

Μας ανησυχεί ότι προσπαθούν να διώξουν κεφάλαια από την Κύπρο

Σε ερώτηση αν ανησυχεί την Κυβέρνηση το ενδεχόμενο αυτές οι επιθέσεις να είναι μέρος μεγαλύτερου σχεδίου ώστε κεφάλαια να φύγουν από την Κύπρο και να μεταφερθούν σε άλλες χώρες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό θα πρέπει να ανησυχεί όλους μας, όχι μόνο την Κυβέρνηση. Ολοι έχουμε το καθήκον, και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται πλήρως η Κυβέρνηση και προσπαθεί να το εκπληρώσει αυτό το καθήκον, να υπερασπιζόμαστε την Κύπρο και την οικονομία της όπως και το τι είναι η Κύπρος ως οικονομία. Η Κύπρος είναι χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό κέντρο και για αυτό ακριβώς το λόγο πάντοτε υπερασπιζόμαστε την Κύπρο, την οικονομία της και τις διαδικασίες που ακολουθούμε.

Επιθέσεις γίνονται και από τη στιγμή που γίνονται με συγκεκριμένους στόχους ο καθένας μπορεί να κάνει τους δικούς του συνειρμούς αναφορικά με τις σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από αυτές τις επιθέσεις. Εμείς δεν αναζητούμε τις σκοπιμότητες, εμείς βλέποντας τις επιθέσεις υπερασπιζόμαστε την Κύπρο με τα επιχειρήματα, τα οποία έχουμε».

Μετά το Eurogroup θα ξέρουμε πότε θα υπογραφεί το μνημόνιο

Κληθείς να πει αν υπάρχει ένδειξη για το πότε θα ολοκληρωθεί η υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θα δούμε πρώτα τι λένε οι Ευρωπαίοι εταίροι, υπάρχει μπροστά μας η ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου στις 15 Ιανουαρίου, υπάρχει το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου και όλα αυτά σε μεγάλο βαθμό θα καταδείξουν προς ποια κατεύθυνση και πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες».

Πρόσθεσε ότι «η ουσία μπροστά μας αυτή την ώρα είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες αναφορικά με το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα καθορίσει να θα είναι βιώσιμο ή όχι το χρέος μας – και έχουμε την πεποίθηση ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Πρέπει, όμως, να πείσουμε και τους εταίρους μας έτσι ώστε να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα συμφέροντα της Κύπρου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που έχουμε βρεθεί. Αν αρχίσουμε τώρα τις διάφορες εικοτολογίες και τα διάφορα σενάρια θα χάσουμε την ουσία και στέλλουμε και λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό».  

Στο στάδιο των διαβουλεύσεων το θέμα των Κ.Α.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει εν εξελίξει μια διαδικασία για τις Κυπριακές Αερογραμμές που αφορά τις συντεχνίες και τη Διοίκηση της εταιρείας και άλλη διαδικασία που αφορά τις συντεχνίες και το Υπουργείο Οικονομικών και το καθεστώς των αποζημιώσεων κάτω από το οποίο θα αποχωρήσουν εργαζόμενοι και ερωτηθείς για τη θέση της Κυβέρνησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά τα ζητήματα είναι υπό συζήτηση. Γίνεται συζήτηση μεταξύ της εταιρείας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα δούμε πού θα καταλήξει αυτή η συζήτηση για να δούμε ποια θα είναι τα δεδομένα για να ξέρουμε και πώς θα κινηθούμε».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διαθέσει ένα ποσό ώστε να υπάρχει σχέδιο ευελιξίας για τους εργαζόμενους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όταν γίνονται διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις για την επίλυση ενός ζητήματος οι πολλές δημόσιες δηλώσεις δεν βοηθούν στις διαβουλεύσεις. Να αφήσουμε τα πράγματα να δούμε πού μπορούν να καταλήξουν και ανάλογα θα έχουμε και τις ανακοινώσεις αναφορικά με το θέμα».