Στην Προανακριτική με 265 ψήφους ο Παπακωνσταντίνου (vid)


Διαβάστε επίσης και δείτε videos για τον Έλληνα που εξαπάτησε τις Βρετανικές τράπεζες αρπάζοντάς τους 769 εκ. λίρες και για την ελιά του Πλάτωνα που την έκοψαν για καυσόξυλα.


Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Προκαταρκτική Επιτροπή για τη «λίστα Λαγκάρντ» αποφάσισε νωρίς τα ξημερώματα, με μυστική ψηφοφορία, η Βουλή.

Όπως προέκυψε από την ψηφοφορία υπέρ της πρότασης της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν 265 βουλευτές κατά 6 και “παρών” 3. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν 129 υπέρ 26 κατά και βρέθηκαν 4 άκυρα. Στην πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ 110 τάχθηκαν υπέρ, 28 κατά και τρία “παρών”.

Αντιθέτως, απορρίφθηκε η πρόταση σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον  πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τους πρώην πρωθυπουργούς, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στην πρώτη κάλπη που αφορούσε τον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκαν 294 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 286, τα άκυρα 5, ενώ υπήρξαν και τρία λευκά ψηφοδέλτια.

Υπέρ της πρότασης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ψήφισαν 265 βουλευτές, κατά ψήφισαν 6, ενώ «παρών» δήλωσαν τρεις.

Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 129 βουλευτές, καταψήφισαν 26, ενώ «παρών» δήλωσαν 4.

Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ – ΧΑ ψήφισαν 110 βουλευτές, κατά 28, ενώ «παρών» δήλωσαν τρεις βουλευτές.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είναι ο μόνος εγκαλούμενος πρώην υπουργός που παραπέμπεται σε Προκαταρκτική Επιτροπή. Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η Επιτροπή θα αποτελείται από 15 βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν παραδώσει πόρισμα στις 25 Φεβρουαρίου.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Στην κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, βρέθηκαν 225 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 154, άκυρα 15 και λευκά 56.

Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 124 βουλευτές, κατά 24,ενώ «παρών» δήλωσαν 2.

Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ- ΧΑ ψήφισαν 104 βουλευτές, κατά 23, ενώ «παρών» δήλωσε ένας.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Στην τρίτη κάλπη για τον Γιώργο Παπανδρέου βρέθηκαν 224 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 107, άκυρα 14 και λευκά 103. Υπέρ της πρότασης παραπομπής του πρώην Πρωθυπουργού, τάχθηκαν 80, κατά 19, ενώ «παρών» δήλωσαν 8.

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

Στην τέταρτη κάλπη για τον κ. Λουκά Παπαδήμο βρέθηκαν 221 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων 114 έγκυρα, άκυρα 7 και 111 λευκά.

Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ – ΧΑ τάχθηκαν 63 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 34 και «παρών» δήλωσαν 6.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγραφή των βουλευτών που επέλεξαν να ψηφίσουν μονάχα σε μία κάλπη – την πρώτη που αφορούσε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για τους εξής βουλευτές:

Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρ. Λαζαρίδης, Πύρρος Δήμας, Δ. Αβραμόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή, Νότης Μηταράκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Σοφία Βούλτεψη, Βύρων Πολύδωρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Α. Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Θάνος Μωραίτης, Ιωάννης Μανιάτης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Χρήστος Γκόκας, Μάκης Βορίδης, Αθανάσιος Μπούρας, Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, Γιώργος Παπανδρέου, Απόστολος Κακλαμάνης, Μάριος Σαλμάς, Ευάγγελος Μπασιάκος, Γιάννης Καράμπελας, Βασίλης Υψηλάντης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Συμεών Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ), Ιωάννης Κουτσούκος, Γεωργία Μπατσαρά, Λευτέρης Αυγενάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Ευ. Βενιζέλος (σ.σ. σε μία μόνο κάλπη είχε δικαίωμα να πάει) Σταύρος Καλογιάννης, ‘Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Μιχάλης Κασσής, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Καλαντζής, Ασημίνα Σκόνδρα, Σπύρος Ταλιαδούρος, Γιώργος Γεωργαντάς, Πάρις Κουκουλόπουλος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γιάννης Βρούτσης, Παναγιώτης Ρήγας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χρήστος Κέλλας, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκος Σηφουνάκης, Αθανάσιος Νάκος, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Δημήτρης Σαλτούρος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Διονύσης Σταμενίτης, Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Μάνη Παπαδημητρίου, Δημήτρης Τσουμάνης, Αχμέτ Χατζή Οσμάν, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Ευθύμιος Καρανάσιος, Ιωάννης Δριβελέγκας Κωστής Μουσουρούλης, Κώστας Τριαντάφυλλος. Ο βουλευτής της ΝΔ, Παύλος Σιούφας ψήφισε μόνο στην κάλπη για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο.

Νωρίτερα, λίγο πριν αρχίσει η μυστική ψηφοφορία,  η Ολομέλεια της Βουλής διέκοψε προσωρινά  τη συνεδρίαση της, καθώς εγέρθηκαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τη διάρθρωση των ψηφοδελτίων. Λίγα λεπτά πριν από τις δώδεκα, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης κήρυξε την επανέναρξη της συνεδρίασης.

Τα ψηφοδέλτια που διανεμήθηκαν στους βουλευτές ανέφεραν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε Προανακριτική από κάθε κόμμα ξεχωριστά.

Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η Επιτροπή θα αποτελείται από 15 βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν παραδώσει πόρισμα στις 25 Φεβρουαρίου.

Κόντρα Βενιζέλου- Τσίπρα

Σε απανωτούς διαξιφισμούς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οδήγησε η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η πρόταση παραπομπής του Ευάγγελου Βενιζέλου σε προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, δεν συνιστά επίθεση σε συγκεκριμένο πρόσωπο ή κόμμα, αλλά στο καθεστώς της «διαπλεκόμενης ολιγαρχίας που διαχειρίστηκε τις τύχες της χώρας, ρίχνοντάς την στα βράχια και λεηλατώντας το λαό μας» – ενώ ειδική μνεία επεφύλαξε ο κος Τσίπρας, στον απόντα από τη συζήτηση, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίον κατηγόρησε πως «δίνει σανίδα σωτηρίας στους συνεταίρους του».

Τα περί «σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ» του Ε. Βενιζέλου, «είναι από τα άγραφα»: «Την πρώτη δικογραφία και το διαδικαστικό του εισαγγελέα τον Νοέμβριο, που μιλά για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης, το έχετε υπόψη; Είναι άραγε και οι εισαγγελείς μέρος της σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο ΠΑΣΟΚ;» αναρωτήθηκε ο κος Τσίπρας. «Ο κος Παπακωνσταντίνου, μέλος ποιανού κόμματος ήταν λίγες μέρες πριν; Ο κος Αηδόνης που αποχώρησε; Ο κος Ραγκούσης; Φτάσατε να ανασύρετε απ’ τη μνήμη σας το ’89, αλλά τότε το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν συνιστώσα της ΝΔ όπως σήμερα…» απάντησε στον Ε. Βενιζέλο ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν άφησε ασχολίαστη και την αναφορά του Ε. Βενιζέλου για το «αρχείο με θέματα του υπουργείου ‘Αμυνας» που ο τελευταίος είπε πως έχει στο σπίτι του:

«Με εξέπληξε το να κρατά αντίγραφα στο προσωπικό του αρχείο, και να μην τα επιστρέφει – όπως την φωτοτυπία του αμυντικού χάρτη της χώρας. Και δεν με εντυπωσιάζει τόσο η αναφορά, όσο το χειροκρότημα που εισέπραξε. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα συνέβαινε αυτό;» αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βενιζέλος κατήγγειλε στρατηγική του «ρεσάλτου» και της «αποσταθεροποίησης» για την «στοχοποίησή» του.

Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε με δριμύτητα όχι μόνο τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη τον οποίο φωτογράφησε για υπόγεια συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ για να στηθεί σκευωρία σε βάρος του.

Όπως μάλιστα κατήγγειλε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «το να πέσει η κυβέρνηση είναι ένας ομολογημένος στόχος» επικαλούμενος δηλώσεις του κ. Στρατούλη. «Έτσι εξηγείται το μένος σας εναντίον μου, ως του κατεξοχήν πολιτικού σας αντιπάλου», επέμεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε αναλυτικά τι είπε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι «καθοδόν χάθηκε το CD και το αντίγραφο που βγήκε από το CD». Κατήγγειλε την καλλιέργεια επικοινωνιακού κλίματος για τη συκοφάντησή του, «την οποία χειρίστηκαν τα στελέχη σας και τα παπαγαλάκια σας», δήλωσε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε επίσης στον καταιγισμό συνεντεύξεων που όπως είπε έδινε ο κ. Διώτης μετά την αντικατάστασή του για να καταγγείλει τελικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «άθλιο γκεμπελικό σκηνικό διαρροών που έφτασαν σε σημείο να συγχέουν τον πεθερό του που δεν βρίσκεται στη ζωή από το 2008 με συνεπώνυμους του» και απερίφραστα κατήγγειλε ότι «αυτουργοί είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την οργανωμένη διασπορά ειδήσεων».

 

Για περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.