Στο μικροσκόπιο Ανεξάρτητης Επιτροπής το μέλλον τραπεζικού τομέα


Διαβάστε επίσης, Σιαρλή: “Δύσκολο να αμφισβητηθούν οι διαδικασίες κατά του ξεπλύματος” και Στο μνημόνιο με το πιστόλι στον κρόταφο- Πολιτικά λάθη!


Για να συνεχίσουν τις επαφές τους με διάφορους παράγοντες και ρυθμιστικές αρχές του τόπου, οι οποίοι έχουν ή είχαν ρόλο με τις δραστηριότητες του τραπεζικού τομέα για να εκτιμήσουν τα δεδομένα σε σχέση με το πώς οδηγήθηκε το τραπεζικό σύστημα στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση και τι μπορεί να φταίει για αυτή την αρνητική εξέλιξη.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή, η οποία ξεκίνησε το έργο της στα μέσα Νοεμβρίου, μετά το διορισμό των μελών της από την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου, θα διερευνήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κυπριακός τραπεζικός τομέας και θα προβεί σε συστάσεις προς την ΚΤΚ σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της σταθερότητας του τομέα, έτσι ώστε να ωφεληθεί η κυπριακή οικονομία σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η Επιτροπή θα ετοιμάσει ενδιάμεση έκθεση στα μέσα του 2013 και αναμένεται να παραδώσει την τελική της έκθεση το Νοέμβριο του 2013. Στην ενδιάμεση έκθεσης της, η Επιτροπή θα αναφέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα στοιχεία που εντόπισε και θα θέτει σειρά ερωτημάτων στους ενδιαφερόμενους (ανοικτή διαβούλευση) επί των ευρημάτων της. Τόσο η ενδιάμεση όσο και η τελική έκθεση της Επιτροπής θα δημοσιευθούν για να γνωρίζει το κοινό τα πορίσματα της επιτροπής. Παράλληλα η τελική έκθεση θα δοθεί στον Διοικητή της ΚΤ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το Φεβρουάριο, τα μέλη της Επιτροπής για το μέλλον του κυπριακού τραπεζικού τομέα θα συναντηθούν στην Αγγλία με εμπειρογνώμονες που διενήργησαν παρόμοια μελέτη για ανταλλαγή απόψεων και για να ακούσουν τις εμπειρίες των ξένων εμπειρογνωμόνων επί του θέματος.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, τα μέλη της Επιτροπής έχουν διαδοχικές επαφές με διάφορους παράγοντες του τόπου. Μεταξύ των συναντήσεων τους περιλαμβάνονται τραπεζίτες, επόπτες και επιχειρηματίες που έχουν σχέση με τον τραπεζικό τομέα και στους οποίους τίθενται από τα μέλη της Επιτροπής σειρά ερωτημάτων όπως, πως κρίνουν αυτό που έγινε και τι νομίζουν πως πρέπει να γίνει στο μέλλον για αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, μεταξύ των ερωτημάτων που τίθενται στους τραπεζίτες, είναι με ποιες σκέψεις, με ποια κριτήρια και με ποια λογική επεκταθήκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, με ποια λογική μετέφεραν από την Κύπρο κεφάλαια για να τα δανείσουν στην Ελλάδα και με ποία λογική και που στηρίχθηκαν για να αγοράσουν τράπεζες σε ορισμένες χώρες και τι είχε να επωφεληθεί η Κύπρος από αυτές τις εξαγορές, τη στιγμή που αναλάμβαναν αυτό το ρίσκο.

Με βάση αυτές τις επαφές, η Επιτροπή θα διαμορφώσει γνώμη για το τι πήγε στραβά και θα ετοιμάσει εισηγήσεις για το τι πρέπει να αλλάξει ώστε να μπει σε πιο υγιή βάση ο τραπεζικός τομέας, με την ελπίδα ότι θα αποτραπούν παρόμοια άσχημα φαινόμενα για την Κύπρο. Η Επιτροπή θα περιλάβει επίσης στις εισηγήσεις της, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τρόπους για καλύτερο ρόλο των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών και πως διασφαλίζεται η εφαρμογή αυτού του ρόλου των ΔΣ. Επίσης, αναμένει την ολοκλήρωση της έρευνας που πραγματοποιεί η Alvarez & Marsal για να ολοκληρώσει την άποψη της στο θέμα της αγοράς των ελληνικών ομολόγων.

Όσον αφορά στο θέμα των αξιόγραφων και άλλα παρόμοιου τύπου προϊόντα των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, είναι θέμα της Επιτροπής να κρίνει κατά πόσον μέσα από νομοθεσίες της, η ΚΤ προστατεύει το ευρύ κοινό για την αγορά ενός τραπεζικού προϊόντος. Για παράδειγμα θα μελετήσει κατά πόσον ελέγχει τις τράπεζες όταν προωθούν πολύπλοκα ή απλά προϊόντα προς το κοινό, ότι υπάρχει μεγάλη διαφάνεια και ότι είναι πολύ σαφείς οι όροι που θέτουν για το τι χαρακτηρίζει ένα προϊόν ή ένα δάνειο.  

Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής είναι ο Ντέιβιντ Λάσελς, με εμπειρία στην ανάλυση του τραπεζικού τομέα πέραν των τριάντα χρόνων, ως συντάκτης για τον τραπεζικό τομέα στους Financial Times, τον τέως Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργο Χαραλάμπους, τον Ντέιβιντ Γκριν, που θεωρείται κορυφαίος διεθνής εμπειρογνώμονας για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με πέραν των 40 χρόνων εμπειρία ως κεντρικός τραπεζίτης και τον Πιέρ ντε Βεκ, Ανώτερο Τραπεζίτη στην Ελβετία με περισσότερα από 35 χρόνια εμπειρία στον τραπεζικό τομέα σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή ΚΥΠΕ