Στρατιωτικούς ακόλουθους θα διορίσει ο Μαλάς


Διαβάστε επίσης, “Συνεχίζεται η “σαπουνόπερα” Κυβέρνησης – Αρχιεπισκόπου” και “Ορφανίδης: “Ο Χριστόφιας μας οδήγησε στο μνημόνιο””.


Αναβάθμιση των αντιπροσωπειών της Κύπρου στις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε χώρες με συγκεκριμένη στρατηγική συμμαχία με τη δημιουργία στρατιωτικών ακολούθων, αξιοποίηση στρατηγικών συμμαχιών και συνεργασιών με διάφορες γειτονικές χώρες και αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και των καινοτόμων προγραμμάτων στην αναβάθμιση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, είναι μερικά από τα μέτρα που θα υλοποιήσει εάν εκλεγεί στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο υποψήφιος Σταύρος Μαλάς.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψης στο στρατόπεδο Σταύρου Στυλιανίδη στο Κόρνο, ο κ. Μαλάς είπε ότι «η Εθνική Φρουρά αποτελεί την κυριότερη ασπίδα στον ειρηνικό μας αγώνα για επίλυση του Κυπριακού. Μία ισχυρή Εθνική Φρουρά αποτελεί την καλύτερη στήριξη στην πολιτική διπλωματία έτσι ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα στην επίλυση του Κυπριακού αλλά και στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου».

Πρόσθεσε ότι «λόγω ακριβώς αυτής της νέας διάστασης θα πρέπει μέσα στα πλαίσια μιας εθνικής στρατηγικής, ενεργειακής ασφάλειας, την οποία θα υλοποιήσω εάν εκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να αξιοποιήσουμε και στρατηγικές  συμμαχίες αλλά και εκσυγχρονισμό και επιχειρησιακό επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Εθνικής Φρουράς. Η Εθνική Φρουρά πέραν από την αποστολή της για αποτροπή οποιασδήποτε εχθρικής ενέργειας της Τουρκίας στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, καλείται να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Καλούμαστε λοιπόν, συνέχισε ο κ. Μαλάς, «μέσα στα νέα δεδομένα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες έτσι ώστε αυτό το νέο ρόλο να τον επιτελεί με αποτελεσματικότητα. Η δική μου πολιτική θα κινείται σε διάφορους άξονες, θα αξιοποιήσουμε τις στρατηγικές συμμαχίες με κυπρο-κεντρικό χαρακτήρα έτσι ώστε αυτές οι νέες συμμαχίες που προδιαγράφονται για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου να μετατραπούν και σε στρατηγικές συμμαχίες και εκεί και όπου χρειάζεται να επεκταθούν και σε στρατιωτικές συνεργασίες».

Ήδη, ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «με μία από τις γείτονες χώρες έχει υπογραφεί με πάσα μυστικότητα μία συμφωνία την οποία σίγουρα εμείς θέλουμε να στηρίξουμε και να επεκτείνουμε εάν χρειαστεί. Πέραν τούτου μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων και δεδομένης της οικονομικής κρίσης το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς μπορεί να διασφαλιστεί περαιτέρω με την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού στα Πανεπιστήμια και Ιδρύματα της Κύπρου. Γι’ αυτό στη δική μου πολιτική θα υλοποιήσω προγράμματα καινοτομίας και έρευνας όσο αφορά τα θέματα εθνικής ασφάλειας, ειδικότερα πώς αξιοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία και τα σύγχρονα καινοτόμα προγράμματα στην αναβάθμιση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς».

Ο Σταύρος Μαλάς είπε ακόμα ότι «μέσα στα πλαίσια μιας στρατιωτικής διπλωματίας θα αναβαθμιστούν οι αντιπροσωπείες μας στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με τη δημιουργία στρατιωτικών ακολούθων καθώς επίσης και σε χώρες που θεωρούμε ότι θα μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική συμμαχία. Δεν θεωρώ ότι τα νέα παιδιά της Κύπρου θα πρέπει να θυσιαστούν στα πλαίσια της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, οι ζωές των Κυπρίων θα πρέπει να είναι ζωές αφιερωμένες στην υπόθεση της Κύπρου και μόνο της Κύπρου και όχι στην εξυπηρέτηση οποιονδήποτε άλλων ξένων συμφερόντων».

Πηγή ΚΥΠΕ