Συλικιώτης: Απαντά στις επικρίσεις για το φυσικό αέριο


Διαβάστε επίσης, “Το ΔΗΚΟ καταγγέλλει τον Γ. Λιλλήκα για υποκλοπή ψήφων” και “Ετοιμα τα εκλογικά βιβλιάρια των νέων εκλογέων”.


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης απαντώντας σήμερα σε επικρίσεις του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Γιώργου Βαρνάβα ότι “ψεύδεται πως είναι η Βουλή που παραχώρησε δικαιώματα στην Τρόικα κι ότι έχει βολέψει ημετέρους πριν από την αποχώρηση του από την Κυβέρνηση”, είπε ότι “όσα λέγονται θεωρώ ότι είναι εκ του περισσού”.

Ο κ. Συλικιώτης που παρέστη στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων του Παλαίκυθρου στα Λατσιά, είπε πως δεν απέκρυψε ότι υπήρχαν διαφωνίες λέγοντας πως σε όλη αυτή την περίοδο υπήρξε πλήρης ενημέρωση.

“Αυτά που λέγονται για ημετέρους νομίζω ότι μέχρι σήμερα δεν κατατέθηκε καμία άποψη να λέει ποιοι είναι αυτοί οι ημέτεροι. Υπήρξε πλήρης διαφάνεια, όλοι γνωρίζουν τα μέλη του Συμβουλίου και της ΚΡΕΤΥΚ, όλοι γνωρίζουν τα άτομα που διορίστηκαν ως ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Κυβέρνηση και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία κριτική γι αυτά τα άτομα ότι πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ ή είναι ημέτεροι της Κυβέρνησης”, σημείωσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις από τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ, ο κ. Συλικιώτης είπε πως “πρώτα-πρώτα να κρίνετε εκ του αποτελέσματος και νομίζω τα πράγματα είναι τόσο καθαρά”. Η Κυβέρνηση, είπε, δούλεψε συστηματικά, ετοίμασε ένα νομοσχέδιο από τον περασμένο Νοέμβριο, ζήτησε τις απόψεις των κομμάτων και το κατέθεσε στη Βουλή.

“Στις 8 Ιανουαρίου υπήρχε ομοφωνία στη Βουλή γι αυτό το νομοσχέδιο και τελικά με την παρέμβαση της Τρόικας, κατά την άποψη μου, ψηφίστηκε η νομοθεσία”, πρόσθεσε. Διευκρίνισε, ερωτηθείς, ότι “η παρέμβαση που έγινε ήταν με την επιστολή που στάλθηκε”. “Νομίζω όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Την περασμένη Τετάρτη ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ο κ. Ζαχαρίου από το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ήταν αποκαλυπτικός. Γνώριζε το περιεχόμενο της επιστολής της Τρόικας και το ανέφερε – που εγώ δεν γνώριζα – όπως τελικά δημοσιεύθηκε και σε εφημερίδα”, πρόσθεσε.

Εκείνο που είναι καθαρό και κρίνεται εκ του αποτελέσματος, συνέχισε, είναι ότι η Κυβέρνηση έστειλε το νομοσχέδιο ως όφειλε στην Τρόικα, λέγοντας ότι δεν κατατέθηκε καμία άποψη από την Τρόικα, “άποψη εννοώ που μπορούσαμε να εξετάσουμε και σε σχέση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου”. “Υπήρχε αυτή η εξέλιξη και ουδείς στο τέλος της ημέρας δεν ψήφισε το νομοσχέδιο ως όφειλε να κάμει”, συμπλήρωσε.

Τα άλλα θέματα, ανέφερε, “πρέπει να πω, ότι η Βουλή είναι ενήμερη όλο αυτό το διάστημα από τις εξελίξεις”.

“Κι είναι χαρακτηριστικό κι αυτό που είπε στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου στις 8 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της ότι ο Υπουργός πολλές φορές αυτοβούλως ενημέρωνε την Βουλή σε πέντε συνεδρίες τους τελευταίους μήνες”. σημείωσε. Μάλιστα σε εκείνη την συνεδρία, συνέχισε, ενημέρωσε ο ίδιος πλήρως για τις διαδικασίες που αφορούν τον β ΄ γύρο αδειοδότησης.

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή ενώ είπε πως έδωσε στην δημοσιότητα και τα αποσπάσματα από τις επιστολές και το τι συμφωνήθηκε με την Τρόικα. Θεωρεί, είπε, ότι είναι λάθος να μιλούν κάποιοι για διπλή ερμηνεία ή ερμηνείες.

“Η ερμηνεία ήταν σαφής. Με την Τρόικα δεν συμφωνήσαμε ότι όλος ο σχεδιασμός μας, όλες οι νομοθεσίες θα υπόκεινται στην συμφωνία της Τρόικας. Οφείλουμε να ενημερώνουμε, μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους, δεν είμαστε υπόχρεοι όμως να ακολουθούμε κάτι που προϋποθέτει την συμφωνία της Τρόικας”, διευκρίνισε.

Οσοι μιλούν, συνέχισε, για παρερμηνείες, ασάφειες, τελικά στο τέλος της ημέρας εξυπηρετούν ενδεχομένως κάποιου είδους σχεδιασμούς της Τρόικας. Απαντώντας σε ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι “δεν υπάρχουν ενδοκυβερνητικές διαφωνίες”.

“Ούτε ο Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με αυτή την άποψη της Τρόικας. Εμείς ακολουθούμε όσα έχουμε συμφωνήσει και δεν αποδεχόμαστε να γίνονται παρεμβάσεις και να μπαίνουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της πολιτικής μας σε σχέση με το φυσικό αέριο και λέω να μπαίνουν τροχοπέδη, διότι όλα αυτά στο τέλος της ημέρας καθυστερούν στο να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων, κάτι που θεωρώ πως έπρεπε να αποτελεί στόχο μας για να ξεφύγουμε από τις δυσκολίες που δημιουργεί η οικονομική κρίση”, κατέληξε.

 

Πηγή : ΚΥΠΕ