Συλικιώτης: Επί κυβέρνησης Χριστόφια η υπογραφή συμβολαίων για ΑΟΖ

 


Διαβάστε επίσης, “Παρενέβη η ΡΑΕΚ για την αύξηση ρεύματος” και “ΡΑΕΚ και ΔΕΦΑ συμφώνησαν για συνεργασία”.


Σε δηλώσεις του σήμερα μετά από συνάντηση που είχε για το θέμα της Μαρίνας της Αγίας Νάπας, και ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των κοιτασμάτων, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «πηγαίνουν πάρα πολύ καλά οι συζητήσεις. Θα έλεγα ότι είμαστε στο τελικό στάδιο και αντιλαμβάνεστε το πόσο σημαντικό είναι, από πολλές απόψεις, να έχουμε υπογραφή συμβολαίων το συντομότερο», είπε.

Ο κ. Συλικιώτης είπε πως με την υπογραφή των συμβολαίων θα υπάρξει, πρώτα απ’ όλα, μια πολιτική που θα θωρακίσει την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Το δεύτερο είναι σημαντικό για την οικονομία, είπε ο Υπουργός σημειώνοντας πως το να υπογραφούν συμβόλαια με τις πετρελαϊκές εταιρείες στέλλεται ένα ισχυρό μήνυμα για την οικονομία. Το τρίτο σημαντικό είναι ότι η υπογραφή συμβολαίων θα βοηθήσει να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες που ξεκίνησαν, κυρίως από την ΚΡΕΤΥΚ, για να γίνουν όλες οι προετοιμασίες που χρειάζονται για την ανέγερση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε στη συνέχεια πως αυτές οι επενδύσεις, για εξόρυξη φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12, και οι επενδύσεις που θα ξεκινήσουν από τις νέες εταιρείες εάν και εφόσον υπογραφούν τα συμβόλαια, μαζί με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, σε 2-3 χρόνια θα δώσουν σημαντική ώθηση στην κυπριακή οικονομία ώστε να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

Ερωτηθείς αν ο χρόνος των 40 ημερών μέχρι τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης είναι αρκετός για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την υπογραφή συμβολαίων, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις άρχισαν εδώ και δύο μήνες, και θεωρώ, όπως είπε, «ότι εφόσον είμαστε σε μια τροχιά ολοκλήρωσης, βεβαίως θα προχωρήσουμε. Το είπα εξάλλου ότι είναι αναγκαίο, ανέφερε, σημειώνοντας πως μια Κυβέρνηση λειτουργεί μέχρι την τελευταία της ημέρα.

Διερωτήθηκε στη συνέχεια αν έπρεπε να πει στις εταιρείες να περιμένουν και πως δεν θα διαπραγματευτούν μέχρι να αναλάβει η επόμενη Κυβέρνηση. «Αυτό δεν είναι ούτε και πολιτικά σωστό, και δεν είναι ούτε και σωστό για τη φάση που βρίσκεται σήμερα η κυπριακή οικονομία», είπε.

«Όλοι θέτουμε ένα ζήτημα, ότι αυτή είναι μια ελπίδα για την Κύπρο και το λαό της, ότι πρέπει να κάνουμε όλες τις διεργασίες το συντομότερο δυνατό για να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα, μάλιστα ενίοτε έχουμε και διάφορες προτάσεις. Αρα, προς τι η λογική ότι πρέπει να καθυστερήσουμε; Το αντίθετο», ανέφερε.

Ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα έχουμε υπογραφή συμβολαίων και με την κοινοπραξία ENI-KOGAS αλλά και με την TOTAL , με την οποία οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Υπουργό βρίσκονται επίσης στο τελικό στάδιο. «Ενδεχομένως να επανέλθουν την ερχόμενη βδομάδα η ΤΟΤΑL για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε.

 

Πηγή ΚΥΠΕ