Συλικιώτης: Στόχος η ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων για β’ γύρο


Διαβάστε επίσης, “Στεφάνου: Πρώτα λύση και μετά μεταφορά ΦΑ μέσω Τουρκίας” και “Αναστασιάδης: Η Κύπρος να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος ΦΑ”.


Η Κυβέρνηση προωθεί χωρίς καθυστερήσεις την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, γιατί αυτό αποτελεί και το κύριο στήριγμα της Κύπρου για έξοδο από την κρίση και επαναφορά της σε πορεία ανάπτυξης και προόδου, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Στόχος της Κυβέρνησης, όπως ανέφερε σε χαιρετισμό του στην ετήσια εκδήλωση του ΕΒΕ Πάφου, είναι να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τον 2ο γύρο αδειοδότησης των οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ το ταχύτερο, γεγονός που θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη.

Υπενθύμισε ότι ήδη υπογράφτηκαν τα συμβόλαια με την κοινοπραξία ENI/ΚOGAS και ευελπιστούμε, είπε, ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και η υπογραφή των συμβολαίων με την TOTAL.

Παράλληλα, είπε ο Υπουργός, προωθούνται οι διαδικασίες, μέσω της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, για την ανέγερση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό. «Η μεγάλη αυτή επένδυση, μαζί με τις επενδύσεις για τη δημιουργία υποδομών για εξόρυξη του φυσικού αερίου, θα δώσουν στο άμεσο μέλλον νέα σημαντική ώθηση για ανάπτυξη στην κυπριακή οικονομία» είπε.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε πως η προσπάθεια της Κυβέρνησης για επαναφορά της Κύπρου σε πορεία ανάπτυξης είναι συνεχής.

Ειδικότερα είπε ότι πρόσφατα λήφθηκαν αποφάσεις για επίσπευση των διαδικασιών σε σχέση με τη μαρίνα της Αγίας Νάπας με στόχο να ξεκινήσει το έργο τον Απρίλιο του 2014, ενώ για τις υπόλοιπες μαρίνες είπε ότι η πρώτη φάση του έργου της μαρίνας Λεμεσού θα παραδοθεί τον ερχόμενο Μάρτιο και παράλληλα γίνεται προσπάθεια από τους ανάδοχους της μαρίνας Λάρνακας για εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Ο Υπουργός με ικανοποίηση ανέφερε ότι αποφασίστηκε από την αρμόδια Υπουργική Επιτροπή η προώθηση πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο με την οποία ζητείται η έγκριση για υλοποίηση των ομόφωνων θέσεων των φορέων της Πάφου για ανάπτυξη του γραφικού λιμανιού της Κάτω Πάφου ως λιμάνι και αλιευτικό καταφύγιο και ταυτόχρονα, το λιμανάκι στο Λατσί θα αναπτυχθεί ως μαρίνα και ως αλιευτικό καταφύγιο, έργα τα οποία θα αναζωογονήσουν, είπε, την οικονομία της Πάφου και θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης.

Σημείωσε ακόμα ότι μαζί με τον CIPA εξετάζονται και άλλα σχέδια για επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η προώθηση των πωλήσεων εξοχικών κατοικιών σε κινέζους αγοραστές και υπέδειξε πως «με κατάλληλη αξιοποίηση του ενδιαφέροντος που έχει δημιουργηθεί, θα συμβάλουμε στην επαναφορά του κατασκευαστικού τομέα σε τροχιά ανάπτυξης».

Την ίδια ώρα, Υπουργείο Εμπορίου και ΚΟΤ έχουν εντατικοποιήσει, σύμφωνα με τον Υπουργό, τις προσπάθειες ώστε να διευκολυνθεί η κάθοδος τουριστών από την Κίνα και τη Ρωσία, κάτι που αναμφίβολα θα ωφελήσει και την επαρχία Πάφου, όπως ανέφερε.

Αναφερόμενος στην αυξητική τάση των τουριστικών αφίξεων στην Κύπρο και κατ’ επέκταση των τουριστικών εισπράξεων κατά το 2012, ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως σε αυτήν συνέβαλαν μια σειρά από μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η διευκόλυνση της θεώρησης εισόδου για κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία και η Ρωσία, από τις οποίες οι αφίξεις ήταν αρκετά ενθαρρυντικές.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα ότι οι επισκέψεις του σε γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής θα αποδώσουν και η προσπάθεια για διαμόρφωση κοινών πακέτων με τους γείτονες μας για τουρίστες από μακρινούς προορισμούς, όπως την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Κορέα και άλλες χώρες, θα έχει θετική εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, είπε, επιδιώκεται επίτευξη συμφωνιών για περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις με την Κύπρο και συνεπώς πραγματοποίηση περισσοτέρων πτήσεων προς και από την Κύπρο.

Ο Υπουργός Εμπορίου συνεχάρη την Πάφο για την επιλογή της ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.

Κατέληξε λέγοντας ότι η Κυβέρνηση έχει τροχοδρομήσει ήδη την υλοποίηση σημαντικών έργων για την Πάφο, όπως η κατασκευή του Παρακαμπτήριου Δρόμου που βρίσκεται στα δυτικά της κεντρικής πλατείας της Πόλεως Χρυσοχούς και θα συνδέσει το κέντρο της πόλης με τον υφιστάμενο δρόμο που οδηγεί στο Λατσί, την προστασία του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, την αναζωογόνηση του εμπορικού κέντρου της πόλης και άλλων.

Πηγή ΚΥΠΕ