Συλλούρης: “Ενημέρωση για αξιόγραφα”

Για πιθανή νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των μη μετατρέψιμων αξιογράφων κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ότι θεωρεί μια τέτοια προσέγγιση απαράδεκτη.


Διαβάστε επίσης με ποιον τρόπο η Κύπρος μπορεί να πάρει δάνειο από τη Ρωσία και γιατί οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν παράνομο το Τουρκοκυπριακό διαβατήριο.


 

«Έχω αποστείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να στείλει επίσημα στην Επιτροπή Θεσμών όλη την αλληλογραφία σχετικά με πληροφορίες που έχω ότι υπάρχουν σκέψεις για νομοθετική παρέμβαση ώστε τα μη μετατρέψιμα σε μετοχές αξιόγραφα με νομικό τρόπο να μετατραπούν σε μετοχές, κάτι το οποίο θεωρώ απαράδεκτη προσέγγιση», είπε.

Κληθείς να πει μεταξύ ποιων οργάνων έγινε η αλληλογραφία σύμφωνα με τις πληροφορίες του ο κ. Συλλούρης είπε «μεταξύ των θεσμών, καλύπτει και τη Γενική Εισαγγελία, αλλά θέλω να πάρω τις επιστολές όλες πρώτα για να δω τι ήταν το πνεύμα αυτής της ανταλλαγής απόψεων». Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ήταν ξεκάθαρος ότι σε περίπτωση κατάθεσης τέτοιου νομοσχεδίου «θα το καταψηφίσω». Γι αυτό, είπε, «μιλούμε προληπτικά, για να μην μας πουν ότι ‘φτάσαμε και υποσχεθήκαμε στην Τρόικα και οποιουδήποτε άλλου’». Άλλη δουλειά, πρόσθεσε, «έπρεπε να κάνουμε με την Τρόικα αναφορικά με τα αξιόγραφα και όχι να έρθουμε εκ των υστέρων να παρέμβουμε σε ιδιωτικές συμφωνίες».

«Επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε ποια προσέγγιση θα ακολουθήσουμε, έστω και στην περίοδο κρίσης, έστω και στην περίοδο του «δικαίου της ανάγκης», πόση συνέπεια έχουμε», ανέφερε.

Εφαρμογή εργατικής νομοθεσίας και μορατόριουμ στις προσλήψεις αλλοδαπών

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ τοποθετήθηκε κα στο θέμα της ανεργίας λέγοντας ότι «η παροχή κινήτρων από το κράτος για πρόσληψη νέων ανέργων πτυχιούχων είναι καλοδεχούμενη γιατί συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας». Για το ΕΥΡΩΚΟ, είπε, «η αντιμετώπιση της ανεργίας εδράζεται και στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας που θα βοηθήσει να παταχθούν τα φαινόμενα χαμηλού κόστους εργοδότησης αλλοδαπών, αλλά επίσης και στην εφαρμογή μορατόριουμ για νέες απασχολήσεις αλλοδαπών από τρίτες χώρες ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε δικούς μας να εργοδοτηθούν».

Υποβοηθητικό εργαλείο για τις διαπραγματεύσεις η ισχύς της ΕΦ

«Η στρατιωτική ισχύς της Εθνικής Φρουράς είναι κατεξοχήν πολιτικό εργαλείο που ενισχύει την διαπραγματευτική μας ικανότητα και τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού», ανέφερε εξάλλου ο κ. Συλλούρης σε δηλώσεις του για την άμυνα.  

Συνέχισε λέγοντας ότι «η προστασία επίσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ειδικά στην ΑΟΖ της Κύπρου μας υποχρεώνει να δούμε σοβαρά πως αναδιοργανώνουμε ουσιαστικά την Εθνική Φρουρά και με ποιους τρόπους μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε τα οπλικά συστήματα». Θέλουμε να πιστεύουμε, είπε, «ότι όλοι μαζί – και ειδικά μετά τις εκλογές – θα ανασυντάξουμε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, ούτως ώστε να δούμε και το θέμα της κάλυψης του πλούτου της θάλασσάς μας».

«Στην κρίσιμη συγκυρία της κρίσης που διερχόμαστε επιβάλλεται να βρούμε τους τρόπους να ενισχύσουμε το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς και να ενδυναμώσουμε το ηθικό των στελεχών της», ανέφερε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας ότι «το ΕΥΡΩΚΟ υποδεικνύει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθούν οι κανονισμοί για τις προαγωγές και την ιεραρχία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στις προαγωγές και τις αποστρατεύσεις». Διαβεβαίωσε τέλος ότι το κόμμα του θα συμπαρασταθεί στο Υπουργείο Άμυνας προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: ΚΥΠΕ