Συνάντηση Ντάουνερ- Ερογλου στις 15 Ιανουαρίου


Διαβάστε επίσης για το τέλος στην απεργία των πρατηριούχων και Τι λέει η Τράπεζα Κύπρου για αξιόγραφα και κέρδη


Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης που δέχθηκε, ανέφερε ότι ο νέος Πρόεδρος που θα προκύψει από τις εκλογές του Φεβρουαρίου θα πρέπει πρώτα να εγκύψει στα οικονομικά προβλήματα, γι’ αυτό και ο Τ/κ ηγέτης είπε πως μπορεί να σκεφτεί ότι συναντήσεις μαζί του θα γίνουν τον Απρίλιο, μετά και το σχηματισμό κυβέρνησης και λήψη οικονομικών μέτρων. «Όμως, σε κάθε περίπτωση σίγουρα θα υπάρξει δραστηριοποίηση (στο Κυπριακό)».

Η συνάντησή του με τον κ. Ντάουνερ, πρόσθεσε, θα γίνει στις 15.00 στις 15 Ιανουαρίου, λέγοντας πως ο Ειδικός Σύμβουλος θα έχει επαφές και στην ε/κ πλευρά, ενώ θα συναντηθούν και οι δύο αντιπροσωπείες με επικεφαλής τους ειδικούς συμβούλους των δύο ηγετών.

Ο Ντερβίς Ερογλου επανέλαβε τη θέση του για τετραμερή ή πενταμερή σύνοδο, λέγοντας πως δεν μπορεί να ξέρει εάν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη διαδικασία στο άμεσο μέλλον. Εξέφρασε την ετοιμότητά του για συνομιλίες και την ευχή του αυτές να έχουν θετική κατάληξη.

Επισημαίνοντας ότι στην ετήσια συνάντηση των διπλωματικών αποστολών της Τουρκίας στο εξωτερικό, στο τουρκικό ΥΠΕΞ, έγινε συζήτηση και για το Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι όπως οι ίδιοι, και η Τουρκία βλέπει θετικά ένα χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις και να μην είναι ανοικτού τέλους. «Άλλωστε αυτό ειπώθηκε και στον κ. Ντάουνερ. Ενώ η ε/κ πλευρά θέλει να αποδεχτεί τις ανοικτού τέλους διαπραγματεύσεις. Θεωρώ ότι σε αυτό το θέμα θα φτάσουμε σε μια συναίνεση».

Σε ερώτηση που αφορά τις σταυρωτές συναντήσεις (Τουρκία – ε/κ πλευρά, Ελλάδα – τ/κ πλευρά ως ψευδοκράτος), ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι αρμόδιοι είχαν αποδεχθεί την πρόταση, αλλά η ε/κ πλευρά την απέρριψε. Αυτή τη στιγμή, είπε, ούτε οι Ε/κ, ούτε οι Έλληνες βλέπουν θετικά κάτι τέτοιο, επειδή δεν βλέπουν το ψευδοκράτος ως αναγνωρισμένο κράτος. Αναζητώντας μια λύση, είπε, αυτήν την προσέγγιση δεν την βρίσκει σωστή. «Με αυτή την προσέγγιση δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά», είπε.

Ο κ. Ερογλου ανέφερε πως πρόταση του κ. Ντάουνερ είναι όπως, ενώ διαπραγματεύονται ένα κεφάλαιο να ξεκινούν τη διαπραγμάτευση και ενός άλλου που έχει σχέση με αυτό, και όχι να τελειώνουν με ένα κεφάλαιο και μετά ν’ αρχίζουν κάποιο άλλο. «Σίγουρα όταν θα έρθει θα θέσει αυτά τα ζητήματα στο τραπέζι. Και εμείς θα τα αξιολογήσουμε», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ