Συνάντηση στο Υπουργείο: Μη βιώσιμο το χρέος!


Διαβάστε επίσης, “Κρίσιμη σύσκεψη το βραδυ για το χρέος” και “Mεγάλη ετήσια πτώση εναρμονισμένου πληθωρισμού”.


Το Στη σύσκεψη λαμβάνουν μέρος ο ΥΠΟΙΚ Βάσος Σιαρλή και υπηρεσιακοί του Υπουργείου, από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας η Αλίκη Στυλιανού και η Αργυρώ Προκοπίου και από πλευράς κομμάτων οι Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ, Σταύρος Ευαγόρου του ΑΚΕΛ, Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ, Νίκος Νικολαϊδης της ΕΔΕΚ, Eκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ και ο Αδωνις Γιάγκου των Οικολόγων.

Ο στόχος είναι να αλλάξουν τα παραδεκτά γεγονότα σε τρία δεδομένα. Ύφεση, ανεργία και επισφάλειες. 

Η κατάσταση είναι δραματική καθώς εάν το τελικό ποσό αναχρηματοδότησης των τραπεζών ξεπερνά τα 8 δις ευρώ, τότε το χρέος θα καταστεί μη βιώσιμο. Η Pimco θα παραδώσει την έκθεση της στο ακραίο σενάριο που ανεβάζει το ποσό στα 10 δις ευρώ οριοθετώντας τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μέχρι τα μέσα του 2015

Στόχος της σύσκεψης που διεξάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών αυτή την ώρα είναι είναι η συζήτηση των παραδοχών και της μεθοδολογίας αυτής ώστε να υπάρξει μείωση του ποσού των 10 δις ευρώ που έχει καθοριστεί κατ’ αρχήν στο μνημόνιο για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου πριν ανακοινωθούν επίσημα τα τελικά αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco και πριν την κρίσιμη για την Κύπρο σύνοδο του Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 οι ελεγμένοι λογαριασμοί των τραπεζών, αλλά και οι έλεγχοι που έχουν γίνει από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έδειχναν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν ξεπερνούσαν τα 4 δις ευρώ. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο Διοικητής της Κ.Τ. ανέφερε σήμερα στη Βουλή ότι άλλαξαν οι εκτιμήσεις της ύφεσης της ανεργίας και οι επισφάλειες δανείων και γι αυτό ανέβηκε το ποσό. 

Την ίδια ώρα φαίνεται πως θα υπάρξει πρόβλημα το 2016 με την πληρωμή του Ρωσικού δανείου αξίας 2,5 δις ευρώ γι αυτό και θα πρέπει να ζητηθεί μετάθεση της πληρωμής για αργότερα. 

Μεγάλη διαφορά υπάρχει στο θέμα της αναχρηματοδότησης των Συνεργατικών με τις πληροφορίες να λένε ότι αγγίζει τα 2,5 δις ευρώ. Ωστόσο η ηγεσία του Συνεργατισμού τις οριοθετεί στα 700 εκ. ευρώ.