Συνεχίζεται το σήριαλ της “Pimco” – Σε 10 ημέρες τελικά αποτελέσματα

Η Ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας

“Η εξέταση των τεχνικών λεπτομερειών για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση”.

Tα ξημερώματα του Σαββάτου έληξε το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε στην Pimco για να παραδώσει την τελική της έκθεση για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.


Διαβάστε επίσης το σχόλιο του Αιχμηρού και τι λέει ο Σιαρλή για τις ιδιωτικοποιήσεις.


Εντός της ημέρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, με τη σύμφωνη γνώμη των όλων των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία εκπροσωπούνται τόσο οι κυπριακές αρχές όσο και οι διεθνείς πιστωτές της Κύπρου (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ).

Πλέον, τα μέλη της Επιτροπής θα συνεχίσουν τη μεταξύ τους συζήτηση επί των στοιχείων που επεξεργάστηκε η Pimco για να καταλήξει στο τελικό ποσό, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία στο ύψος του ποσού που θα χρειαστεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου.

Αναμένεται μέσα στο επόμενο 10ημερο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η ολοκλήρωση της διαδικασίας των συζητήσεων και επεξεργασίας των στοιχείων της Pimco και η κατάληξη στο τελικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με βάση το βασικό και το δυσμενές σενάριο.

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής έχουν θέσει πάρα πολλά ερωτήματα στη Pimco και παράλληλα της ζήτησαν να τους παραδώσει στοιχεία όσον αφορά το αποτέλεσμα που παρέδωσε στην Επιτροπή, χωρίς, ωστόσο, ακόμη η αμερικανική εταιρεία να το πράξει.   

Οπως είχε δηλώσει έγκυρη πηγή στο ΚΥΠΕ, η Pimco παρουσιάζει κοντά στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με βάση το ακραίο σενάριο, ενώ γίνονται προσπάθειες από την κυπριακή πλευρά να μειωθεί περαιτέρω το ποσό αυτό.

Η καθυστέρηση στην κατάληξη του τελικού ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθυστερεί και την έναρξη της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που θα πραγματοποιηθούν για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο, με βάση το αποτέλεσμα της Pimco.

Τα αποτελέσματα των stress test θα υποδείξουν τις συνολικές κεφαλαιουχικές ανάγκες του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.  

Πηγή: ΚΥΠΕ