Συνέντευξη στην Bild: Επίθεση Χριστόφια στους Γερμανούς


Διαβάστε επίσης και δείτε video γιατί Χριστόφιας και Ευρωβουλευτές είχαν έντονες αντιπαραθέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο  και την αποκλειστική συνέντευξη του Σταύρου Μαλά στο 24Η.


Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη:

Bild: Κύριε πρόεδρε, είναι η χώρα σας ένας παράδεισος μαύρου χρήματος;

Χριστόφιας: Αυτά τα οποία λέγονται και γράφονται για την Κύπρο ότι είναι ένας φορολογικός παράδεισος και ιδεώδες μέρος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι τελείως ανυπόστατα και αναληθή. Όλες αυτές οι κατηγορίες πρέπει επιτέλους κάποτε να σταματήσουν. Οι Ρώσοι ολιγάρχες όπως εσείς τους αποκαλείτε δε ζουν μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε αριθμούς και στοιχεία. 

Bild: Πόσο καιρό μπορεί να αντέξει η Κύπρος χωρίς τη χρηματική βοήθεια;

Χριστόφιας: Η Κύπρος είναι ένα θύμα των μέτρων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα. Οι κυπριακές τράπεζες έχουν εμπλακεί πολύ δυνατά στην ελληνική οικονομία. Αυτό οδήγησε σε μεγάλες απώλειες. Αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων ήταν να αποκτήσει η Κύπρος τα προβλήματα που έχει τώρα. Με δάνεια από τη χώρα έχουμε εξασφαλίσει ότι το κράτος μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά και τους επόμενους μήνες. 

Bild: Η γερμανική κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι δεν λάβατε έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα…

Χριστόφιας: Δεν ισχύει ότι δε λάβαμε κάποια δραστικά οικονομικά μέτρα. Σχεδόν όλα όσα είχαμε συμφωνήσει με την Τρόικα έχουν γίνει νόμος. Αλλά υπάρχουν πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι οι οποίοι μας επιβάλλουν ότι οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και η διαχείριση των λιμένων να παραμείνουν κάτω από τον έλεγχο του κράτους. 

Bild: Η SPD δε ψηφίζει για πακέτα βοήθειας προς την Κύπρο. Μήπως πρέπει να βγείτε από το ευρώ;

Χριστόφιας: Δε σκοπεύουμε ποτέ να βγούμε από την Ευρωζώνη.