Τέλος Μάρτιου το Μνημόνιο της Κύπρου


Διαβάστε επίσης και δείτε vid & pics για τις υποβολές υποψηφιοτήτων και για το άρθρο της FT για την αντίδραση της Κύπρου στο ξέπλυμα χρήματος.


Τελικές αποφάσεις για το θέμα της στήριξης της Κύπρου θα ληφθούν μετά τις προεδρικές εκλογές και το μνημόνιο θα οριστικοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, σύμφωνα με Ευρωπαίο επίσημο, που ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι η Ευρωζώνη επιμένει στις ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο.

Σε ενημέρωση της τρόικας για τις τελευταίες εξελίξεις θα περιοριστεί η συζήτηση για την Κύπρο, στην συνεδρίαση του Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Οπως επισήμανε ο αξιωματούχος, η τρόικα θα ενημερώσει το Εurogroup για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με το θέμα της στήριξης της Κύπρου, ωστόσο διευκρίνισε ότι το βέβαιο είναι πως δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου. Μάλιστα προσδιόρισε την οριστικοποίηση του μνημονίου για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Ερωτηθείς σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στη λήψη απόφασης, ο εκπρόσωπος την απέδωσε στην απροθυμία της σημερινής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις. «Δεν ζητάμε τις ιδιωτικοποιήσεις για ιδεολογικούς λόγους, αλλά για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους», είπε, προσθέτοντας ότι χωρίς ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορεί να αποφασιστεί το πρόγραμμα.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το εάν θα ήταν τα πράγματα καλύτερα εάν είχαμε νωρίτερα τη συμφωνία, απάντησε: «ο καθένας έχει την άποψή του στο θέμα αυτό, εγώ νομίζω ναι».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη το πρόγραμμα, η Κυβέρνηση έχει κάνει ήδη πολλά, λαμβάνοντας σειρά μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων και προωθώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να χαιρετίσουμε αυτές τις αποφάσεις, αλλά η βιωσιμότητα του χρέους που απαιτεί ιδιωτικοποιήσεις δεν αντιμετωπίστηκε, είπε.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο περί ξεπλύματος χρημάτων στην Κύπρο, ο αξιωματούχος επικαλέστηκε επίσημα έγγραφα που προσκόμισε η κυπριακή κυβέρνηση από τα οποία προκύπτει, όπως είπε, ότι η Κύπρος τηρεί τις διεθνείς ισχύουσες διατάξεις στο θέμα αυτό. Μάλιστα δεσμεύθηκε επιπλέον ότι όπου χρειάζονται βελτιώσεις θα τις κάνει, τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι όταν καταρτιστεί το μνημόνιο θα είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε κατά πόσο η Κύπρος είναι ευθυγραμμισμένη με τα διεθνή πρότυπα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ