Τέλος στην απεργία των πρατηριούχων


Διαβάστε επίσης, “Προπηλακισμοί κατά απεργοσπάστη πρατηριούχου” και “Συζητούν τερματισμό απεργίας πρατηριούχοι – Υπ. Εσωτερικών”.


Οι δύο πλευρές τα βρήκαν, ενώ η οριστική απόφαση για άρση των κινητοποιήσεων λήφθηκε μέτα τη μια το μεσημέρι, αφού ενημερώθηκαν όλα τα μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πρατηριούχων.

Προηγήθηκε συνάντηση του  Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών  με την Υπουργό Εσωτερικών.

Η κ. Μαύρου δήλωσε ότι δεσμεύθηκε πως το Υπουργείο θα εξετάσει τις άδειες που παραχωρήθηκαν πρόσφατα, καθώς και τις καταγγελίες που θα υποβληθούν από το Σύνδεσμο Πρατηριούχων και όπου εντοπιστεί παρατυπία θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Όπως ανέφερε, στο παρόν στάδιο δεν έχουν εντοπιστεί άδειες που δόθηκαν παράτυπα.

Είπε ότι ενημέρωσε το Σύνδεσμο Πρατηριούχων για τις αλλαγές που έγιναν στα τοπικά σχέδια και οι οποίες αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα την αδειοδότητηση πρατήριων και ανέφερε ότι περισσότερα μέτρα θα συμπεριληφθούν στη νομοθεσία που βρίσκεται για νομοτεχνικό έλεγχο και η οποία ετοιμάστηκε από την Υπηρεσία Ενέργειας.

Ανάλογης αυστηρότητας πρόνοιες θα συμπεριληφθούν, πρόσθεσε, και στη δήλωση πολιτικής που βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης, ενώ με εγκύκλιο του Υπουργείου προς τις πολεοδομικές Αρχές θα διασαφηνίζεται η διαδικασία με την οποία πρέπει να εξετάζονται πρόνοιες των τοπικών σχεδίων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, τις ανέσεις των περιοίκων, την εξυπηρέτηση των αναγκών μίας περιοχής κ.ά.

Η κ. Μαύρου σημείωσε ότι αυτά «ρυθμίζουν, στο στάδιο τουλάχιστον της αδειοδότησης, με αρκετή αυστηρότητα και πολλές απαιτήσεις, την αδειοδότηση», λαμβάνοντας πάντα υπόψη το οικονομικό περιβάλλον της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού.

«Συμμεριζόμαστε την άποψη του Συνδέσμου ότι αν κακώς αδειοδοτήθηκε οποιοδήποτε πρατήριο τότε πρέπει να ληφθούν μέτρα», ανέφερε στη συνέχεια η Υπουργός.

Σημείωσε ότι τα κριτήρια αδειοδότητησης σχετίζονται μεταξύ άλλων, με την απόσταση από άλλα πρατήρια, το χαρακτήρα του δρόμου, τα μεγέθη των τεμαχίων, την οδική ασφάλεια και το κυκλοφοριακό, τις ανέσεις των περίοικων και την εξυπηρέτηση των αναγκών μίας περιοχής.

«Αν αποδειχθεί ότι δόθηκαν άδειες παράτυπα τότε ναι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», ξεκαθάρισε.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι έγινε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση και επανέλαβε ότι το αίτημα του Συνδέσμου ήταν να εξεταστούν ξανά όλες οι άδειες που παραχωρήθηκαν για λειτουργία πρατηρίων πετρελαιοειδών από το 2011 και εντεύθεν και κατά πόσον αυτές πληρούν όλα τα κριτήρια και «έχουμε τη δέσμευση», είπε, «ότι αυτό θα γίνει με βάση τα νέα κριτήρια που έχουν καθοριστεί».

Σημειώνεται ότι από τις 27 Ιουλίου 2011 που εφαρμόστηκε το νέο τοπικό σχέδιο το οποίο τροποποιήθηκε και οριστικοποιήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, έχουν εκδοθεί 29 νέες άδειες ανέγερσης πρατηρίων πετρελαιοειδών.

«Έχουμε τη δέσμευση ότι θα ελεγχτούν αυτές οι άδειες και αν υπάρχει κάτι το μεμπτό θα εξεταστεί», είπε ο κ. Στεφάνου, αν όχι, το επάγγελμα του πρατηριούχου είναι ανοιχτό, επεσήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων είπε ότι η απεργία συνεχίζεται μέχρι να λάβουν απόφαση για άρση ή όχι των απεργιακών μέτρων τα μέλη του Συνδέσμου, τα οποία θα συνέλθουν αργότερα στα κατά τόπους επαρχιακά γραφεία της ΠΟΒΕΚ.

Πηγή ΚΥΠΕ