To μέλλον του τραπεζικού τομέα συζητείται τον Φεβρουάριο


Διαβάστε επίσης, “Έπεσαν” οι υπογραφές ENI/ KOGAS για ΦΑ” και “Ξεσπάθωσε ο Βγενόπουλος για την κατάσταση στη Λαϊκή”.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στόχος της Επιτροπής είναι να συζητήσει κατά τη συνάντηση διάφορα θέματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα αλλά και να ακούσει τις απόψεις/εκτιμήσεις της Τρόικας για κάποια ζητήματα, τα οποία θίγονται στο μνημόνιο για το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Της συνάντησης με εκπροσώπους της Τρόικας θα προηγηθεί την ίδια ημέρα συνάντηση των μελών της Επιτροπής στο Λονδίνο με εμπειρογνώμονες που διενήργησαν παρόμοια μελέτη για ανταλλαγή απόψεων και για να ακούσουν τις εμπειρίες των ξένων εμπειρογνωμόνων επί του θέματος.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα τα μέλη της Επιτροπής για το μέλλον του τραπεζικού τομέα βρέθηκαν στην Κύπρο για να συνεχίσουν τις επαφές που διενεργούν από το Νοέμβριο με διάφορους παράγοντες και ρυθμιστικές Αρχές του τόπου, οι οποίοι έχουν ή είχαν ρόλο σε σχέση με τις δραστηριότητες του τραπεζικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με το ΚΕΒΕ και με εκπροσώπους των καταναλωτών και άκουσε τις απόψεις τους σε σχέση με τον τρόπου που τους χειρίστηκαν οι τράπεζες σε διάφορα θέματα.

Επίσης, συναντήθηκε τόσο με άτομα που είναι υπεύθυνα για τον εσωτερικό έλεγχο των τραπεζών από τα οποία ενημερώθηκε για τους λόγους που δεν λειτούργησαν σωστά οι αρμόδιες Επιτροπές Κινδύνου και Εσωτερικού Ελέγχου των τραπεζών, όσο και με εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος εξέφρασε τις απόψεις του αναφορικά με τις σχέσεις και τη συνεργασία που είχαν και έχουν Υπουργείο και Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ).

Στόχος των επαφών της Επιτροπής με εκπροσώπους των τραπεζών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι να ενημερωθεί για τον τρόπο που λειτουργούσαν τα Διοικητικά Συμβούλια και οι εσωτερικοί έλεγχοι από πλευράς ρίσκου και από πλευράς εφαρμογής ή μη εφαρμογής των εσωτερικών κανονισμών και εργασιών και για τον τρόπο που λειτουργούσαν οι εξωτερικοί έλεγχοι των τραπεζών και η εποπτεία των τραπεζών από την ΚΤ.

Διερευνά ακόμη τις σχέσεις ΚΤ με τις τράπεζες και ΚΤ με Υπουργείο Οικονομικών, τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα, την εσωτερική λειτουργία της ΚΤ και κατά πόσον αυτή ήταν αποτελεσματική ή όχι.

Αρμόδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι επαφές ήταν “πολύ χρήσιμες” για τα μέλη της Επιτροπής και “θα βοηθήσουν στη διατύπωση συμπερασμάτων και εισηγήσεων” για τους τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της σταθερότητας του κυπριακού τραπεζικού τομέα, έτσι ώστε να ωφεληθεί η κυπριακή οικονομία σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ανέφερε επίσης ότι το πρόγραμμα επαφών της Επιτροπής προχωρεί “χωρίς να υπάρχει πρόβλημα” και με βάση το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε αρχικά, ενώ επισήμανε πως επιδίωξη της Επιτροπής για το μέλλον του τραπεζικού τομέα είναι να αποκομίσει “μια ολοκληρωμένη εικόνα των εξελίξεων” στο χρηματοπιστωτικό τομέα “με έμφαση στο τι δεν πήγε καλά”, κάτι που θα βοηθήσει να καθοριστούν και οι μετέπειτα εξελίξεις στον τομέα.

Η Επιτροπή, η οποία ξεκίνησε το έργο της στα μέσα Νοεμβρίου, μετά το διορισμό των μελών της από την ΚΤ της Κύπρου, θα ετοιμάσει ενδιάμεση έκθεση στα μέσα του 2013 και αναμένεται να παραδώσει την τελική της έκθεση το Νοέμβριο του 2013.

Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής είναι ο Ντέιβιντ Λάσελς, με εμπειρία στην ανάλυση του τραπεζικού τομέα πέραν των τριάντα χρόνων, ως συντάκτης για τον τραπεζικό τομέα στους Financial Times. Μέλη της Επιτροπής είναι ο τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους, ο Ντέιβιντ Γκριν, που θεωρείται κορυφαίος διεθνής εμπειρογνώμονας για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με πέραν των 40 χρόνων εμπειρία ως κεντρικός τραπεζίτης και ο Πιέρ ντε Βεκ, Ανώτερος Τραπεζίτης στην Ελβετία με περισσότερα από 35 χρόνια εμπειρία στον τραπεζικό τομέα σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ