To μνημόσυνο του Μακαρίου έφερε κόντρες


 Διαβάστε επίσης και δείτε vid & pics για τις υποβολές υποψηφιοτήτων και για Σκάνδαλο: Αθώοι οι αστυνομικοί που ξυλοκόπησαν τον Αυγουστίνο(vid)


Στο εκκλησιαστικό μνημόσυνο που τελέστηκε στην Παναγιά για το Εθνάρχη Μακάριο ότι «ιστορικότερη παρακαταθήκη του Μακαρίου ήταν η υπογραφή της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Ο Μακάριος, είπε ο Πανιερώτατος, δεν αναφέρθηκε καμία φορά σε διζωνική ομοσπονδία. Φέτος πρόσθεσε, που είναι έτος Μακαρίου ας προσπαθήσουμε να τον θυμόμαστε ορθά τί έλεγε, και τί έπραττε.

Κάθε αναφορά στο Μακάριο είπε ο Μητροπολίτης Πάφου «πρέπει να είναι μελέτη ελευθερίας και συναίσθηση χρέους» προσθέτοντας πως « σήμερα που τον τιμούμε, και φέτος που είναι η επέτειος των 100 χρόνων από την γέννηση του , πρέπει να σκεφτούμε καλά τις υποθήκες του αλλά και να θυμηθούμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι του». 

Δείτε το video από το ant1iwo.com

Ο Μακάριος συνέχισε ο Πάφου Γεώργιος , δέχθηκε ως αδήριτο συμβιβασμό την ομοσπονδία, μια δικοινοτική, αφού όπως είπε δύο κοινότητες είμαστε,  και πρόσθεσε πως ο Μακάριος « δεν αναφέρθηκε καμία φορά σε διζωνική ομοσπονδία ».

«Και μάλιστα στην ομοσπονδία που δέχτηκε» , είπε , « την περιέγραψε με όλα όσα συνιστούν ένα ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος, δηλαδή να υπάρχει εκεί ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση, ελεύθερη απόκτηση ιδιοκτησίας»,  κάτι όπως είπε,  το οποίο απέχει πολύ από αυτή την ομοσπονδία που ονειρεύονται οι Τούρκοι ή κάποτε και εμείς άθελα μας, « λέμε ότι επιδιώκουμε».

Η Κυβέρνηση δια στόματος του Κυβερνητικού Εκπ. έδωσε τις δικές τις απαντήσεις

 

Η άρνηση και η απόρριψη διαχρονικών θέσεων, οι οποίες είναι υιοθετημένες σε σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ οδηγεί στην ακύρωση αυτών των θέσεων και ταυτόχρονα οδηγεί στη διχοτόμηση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε σημερινές αναφορές του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δεν συμφώνησε σε λύση διζωνικής ομοσπονδίας.

 

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου ανέγνωσε τρία σημεία από τη συμφωνία τεσσάρων σημείων που συμφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος το Φεβρουάριο του 1974, η οποία, όπως είπε, μαζί με τη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979 αποτελούν το φάρο των διαχρονικών θέσεων της ε/κ πλευράς για τη λύση του Κυπριακού.

Το πρώτο σημείο αναφέρει ότι επιδιώκουμε μια ανεξάρτητη, αδέσμευτη δικοινοτική ομοσπονδιακή δημοκρατία, το δεύτερο ότι το έδαφος που θα τελεί υπό τη διοίκηση κάθε κοινότητας θα πρέπει να συζητηθεί υπό το φως της οικονομικής βιωσιμότητας ή παραγωγικότητας και της ιδιοκτησίας γης και το τρίτο ότι ζητήματα αρχών, όπως της ελευθερίας της διακίνησης, το δικαίωμα της εγκατάστασης, το δικαίωμα περιουσίας και άλλα ειδικά θέματα είναι ανοικτά προς συζήτηση λαμβανομένης υπόψη της θεμελιώδους βάσης ενός δικοινοτικού ομοσπονδιακού συστήματος και ορισμένων πρακτικών δυσκολιών που μπορούσαν να εγερθούν για την τ/κ κοινότητα.

 

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, αν η ε/κ πλευρά αποδέχεται τα σημεία δύο και τρία τότε αποδέχεται το περιεχόμενο της διζωνικής που δεν είναι άλλο από την ύπαρξη δύο ζωνών, από τις οποίες η κάθε μια θα διοικείται από την αντίστοιχη κοινότητα.

Αναφορικά με τον όρο διζωνική ομοσπονδία, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως ο όρος αυτός έγινε δεκτός “αφού όλα τα σχέδια του ΟΗΕ που υποβλήθηκαν μετά τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου προνοούν ρητώς για διζωνική ομοσπονδία όσον αφορά την εδαφική πτυχή, δηλαδή υιοθετούν τον όρο και του προσδίδουν το περιεχόμενο που αναφέραμε πιο πάνω”.

“Το ίδιο και πληθώρα ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κανένα από τα πιο πάνω σχέδια δεν απορρίφθηκε λόγω αναφοράς σε διζωνική”, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε τέλος ότι η ίδια η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, την οποία, όπως ανέφερε διάφορα κόμματα έχουν κάνει φλάμπουρο και σημαία, προνοεί δέσμευση για επανένωση της Κύπρου με βάση μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου ασφαλείας.

“Η άρνηση και η απόρριψη διαχρονικών θέσεων, οι οποίες είναι υιοθετημένες σε σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ οδηγεί στην ακύρωση αυτών των θέσεων και ταυτόχρονα οδηγεί στη διχοτόμηση. Η ακύρωση αυτών των θέσεων οδηγεί στην διευκόλυνση της Τουρκίας να θέτει πλέον επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη λύση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ