Βεστερβέλε: Η Κύπρος δεν θα πάρει «λευκή» επιταγή – Δεκαήμερο «φωτιά»

Ο Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε πως η ΕΕ θα σταθεί αλληλέγγυα στην Κύπρο ωστόσο όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν θα δοθεί η βοήθεια ως “λευκή επιταγή”. Ο κ. Βεστερβέλε υποστήριξε ότι θα πρέπει η Ευρώπη να πειστεί για την διαφάνεια του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Ουσιαστικά συντηρεί το θέμα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ειδικά μέσω Ρώσων καταθετών.


Διαβάστε επίσης ποιους κατηγορεί ο ΠΑΣΕΧΑ για συγκάλυψη των τραπεζών


Στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου η Κύπρος θα νιώσει το «πρεσινγκ» της Γερμανίας. Αυτό πια είναι βέβαιο. Ειδικά εάν το μεγάλο ερώτημα της βιωσιμότητας έχει αρνητική απάντηση. Άλλωστε αποτελεί το κομβικό σημείο της νέας τάξης πραγμάτων που μπορεί να βρεθεί η κυπριακή οικονομία μετά την 15η Ιανουαρίου. Ο προβληματισμός σε κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα.

Η έκθεση της Pimco  θα κρίνει τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε επίπεδο Ευρωζώνης  Στο κακό σενάριο της μη βιωσιμότητας τότε θα μιλάμε για «διαφορετικές» εκλογές μόλις ένα μήνα πριν την τέλεσή τους. Παράλληλα η υπογραφή ενός μνημονίου πριν τις 17 Φεβρουαρίου φαντάζει αδύνατη καθώς πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να συγκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις της Γερμανίας και των «συμμάχων» της με εκείνες του ΔΝΤ. Το Ταμείο πολύ δύσκολα αναμένεται να συμμετάσχει στο κυπριακό μνημόνιο με αυτό το δεδομένο.

Παράλληλα τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται χωρίς να έχει γίνει ακόμη κατορθωτή η εμπλοκή της Blackrock στην όλη διαδικασία. Οι νομικοί σκόπελοι που παρουσιάστηκαν την τελευταία βδομάδα δεν είχαν ξεπεραστεί, ενώ στην πορεία προκύπτουν και νέοι. 

Μέσα σε όλα αυτά το κλίμα ανάμεσα στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι και το καλύτερο. Η διαφορά φιλοσοφίας πια είναι ορατή την ώρα που και ο τέως Διοικητής καταγγέλλει πράγματα και θάματα για την κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, στον Δημοκρατικό Συναγερμό, το οικονομικό επιτελείο του κόμματος ασχολείται με τις δράσεις που θα λάβει σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο. Παράλληλα την ερχόμενη Τρίτη η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα ασχοληθεί με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.