Βέβαιος ο Λιλλήκας για δεύτερο γύρο


Διαβάστε επίσης, Κυπριανού: “Αποτρέψετε εκλογή Αναστασιάδη” και Γ. Λουκαΐδης: θώκοι και αξιώματα καθορίζουν πολιτική Λιλλήκα.


Δηλώνοντας ότι η δική του ανεξάρτητη υποψηφιότητα θα είναι ενώπιον των πολιτών και στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών και ότι αυτή μπορεί να αποτρέψει την επαναφορά στην Κύπρο νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά και την επιστροφή σε πολιτικές υποχωρήσεων στο Κυπριακό και σε πολιτικές αποδοχής λύσεων τύπου Ανάν.

Κληθείς από δημοσιογράφο, μετά από συνάντηση που είχε με την ΠΟΒΕΚ, να σχολιάσει δηλώσεις ανθυποψηφίων του σχετικά με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στον πρώτο γύρο και για το εάν θα υπάρξει δεύτερος γύρος και ποιος θα καταφέρει να περάσει σε αυτόν, ο κ. Λιλλήκας είπε πως “όλα δείχνουν πως και οι δύο ανθυποψήφιοί μας κάνουν λάθος”.

“Ο κ. Μαλάς κάνει λάθος για το ποιος θα είναι στο δεύτερο γύρο και ο κ. Αναστασιάδης κάνει λάθος για το εάν θα υπάρχει δεύτερος γύρος”.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, “θα υπάρξει δεύτερος γύρος, αυτό είναι σίγουρο και στο δεύτερο γύρο θα είναι η δική μας ανεξάρτητη υποψηφιότητα για πολλούς λόγους, όπως, μεταξύ άλλων, διότι οι πολίτες γνωρίζουν ότι η δική μας υποψηφιότητα είναι αυτή, η οποία μπορεί να αποτρέψει στο δεύτερο γύρο την επαναφορά στην Κύπρο νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες, σε καλύτερες διεθνείς συνθήκες, οδήγησαν την Κύπρο σε οικονομική κρίση”.

Επίσης, συνέχισε, η δική του υποψηφιότητα “θα αποτρέψει επιστροφή σε πολιτικές υποχωρήσεων στο Κυπριακό και σε πολιτικές αποδοχής λύσεων τύπου Ανάν”.

 

Λιλλήκας: Ουσιαστική στήριξη και εγγυοδοτικό οργανισμό υπόσχεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

Ουσιαστική στήριξη υποσχέθηκε σήμερα στην Παγκύπρια Οργάνωση Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ) ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, προκειμένου, μέσα από έναν εγγυοδοτικό οργανισμό, να βοηθηθεί η αναδιάρθρωση των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με χαμηλά επιτόκια, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις τραπεζικές των υποχρεώσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, μετά από συνάντηση μίας περίπου ώρας στα κεντρικά γραφεία της ΠΟΒΕΚ με την ηγεσία της οργάνωσης, “πρέπει να σταθεί αρωγός το κράτος στην προσπάθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να γίνουν ανταγωνιστικές, με προγράμματα που θα τις στηρίζουν στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, με κίνητρα που αφορούν τις συγχωνεύσεις ή συνεταιρισμούς, προκειμένου να μπορούν να ανταγωνισθούν με τις μεγαλύτερες και ιδίως με τις διεθνείς εταιρείες που εισέρχονται στην κυπριακή αγορά”.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδροs της ΠΟΒΕΚ, Ανδρέας Δαλίτης, είπε πως είχαν “μίαν καλή” συνάντηση με τον κ. Λιλλήκα, στην οποία ανέπτυξαν τις περισσότερες θέσεις των “επί διαφόρων θεμάτων της ΠΟΒΕΚ”.

“Πιστεύω πως βρήκαμε ανταπόκριση και ελπίζω ότι θα υλοποιηθούν αρκετά πράγματα, τα οποία μας ταλανίζουν, ειδικά τούτον το χρόνο που είναι πάρα πολύ άσχημος για το εμπόριο και, ειδικότερα, για τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες και ελπίζω”, δήλωσε ο κ. Δαλίτης, “να μπούμε σε μίαν καλή γραμμή προς επίλυση όλων αυτών των θεμάτων, με τη βοήθεια και της νέας Κυβέρνησης, με την οποία ευχόμαστε να μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε και να τα συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις”.

Ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΒΕΚ για την ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για την ανταλλαγή απόψεων.

“Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και για αυτό χρήζουν περισσότερης και ουσιαστικότερης προσοχής και βοήθειας”.

“Πρόθεσή μας”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “είναι να προσφέρουμε ουσιαστική στήριξη μέσα από έναν εγγυοδοτικό οργανισμό, ο οποίος θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με χαμηλά επιτόκια, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις τραπεζικές των υποχρεώσεις”.

“Προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “είναι και η πρόταση, την οποία παρουσιάσαμε στην ΠΟΒΕΚ, για τη νομοθετική ρύθμιση των επιτοκίων και της συμπεριφοράς των κυπριακών τραπεζών, με στόχο να καθορίσουμε με νόμο τον τρόπο ρύθμισης των επιτοκίων, έτσι ώστε να θέσουμε τέρμα στις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών, σε βάρος των νοικοκυριών αλλά και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

“Προβλήματα, που αφορούν τα ενοίκια όπως και με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “είναι επίσης κάτι που μας απασχολεί και πολύ σύντομα θα καταθέσουμε πρόταση όσον αφορά, τουλάχιστον, την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που μπορεί να δώσει διέξοδο στην κυπριακή οικονομία και να μειώσει τη σχετική δαπάνη τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις”.

Πηγή ΚΥΠΕ