Στο φως τα μυστήρια της αρχαίας λίμνης Βοστόκ (vids & pics)


Διαβάστε επίσης για τις γυναίκες στη Συρία που φεύγουν μακριά λόγω βιασμών και δείτε pic της Λεμεσού από διαστημικό σταθμό της ΝΑΣΑ.


Για αρκετά εκατομμύρια χρόνια η λίμνη Βοστόκ ήταν απομονωμένη από την γήινη ατμόσφαιρα. Στις 10 Ιανουαρίου επιστήμονες έλαβαν το πρώτο δείγμα πάγου από την λίμνη, προκειμένου να ερευνήσουν τις ιδιαίτερες φυσικές ιδιότητες που μπορεί να έχει.

 

Η ανάλυση του πάγου μπορεί να αποφέρει ασυνήθιστα αποτελέσματα και θα επιτρέψει να ρίξουμε μια ματιά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πίσω στο παρελθόν της Γης. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν, ότι η εξέταση των δειγμάτων θα επιτρέψει να γίνουν κάποιοι συσχετισμοί με την ιστορία της εξέλιξης ακόμη και σε άλλους πλανήτες, τονίζει η Ταμάρα Χόντζερ, αναπληρωτής επιστημονικός διευθυντής του Λιμνολογικού Ινστιτούτου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

 

“Η μελέτη παρόμοιων λιμνών ευρισκόμενων κάτω από τον πάγο μπορεί να συγκριθεί με αυτό που υπάρχει στον Άρη. Υποθέτουν, ότι στον Άρη υπάρχουν στρώματα πάγου και σε αυτόν τον πλανήτη έχουν ανακαλύψει κάποια μόρια νερού. Δηλαδή η λίμνη κάτω από το στρώμα πάγου θα βοηθήσει να οικοδομήσουμε υποθέσεις σχετικά με την πορεία της γένεσης της ζωής σε άλλους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος” τονίζουν οι επιστήμονες.

 

Η λίμνη Βοστόκ θεωρείται ως η μεγαλύτερη μεταξύ των εκατοντάδων λιμνών που εντοπίζονται κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής. Η έκτασή της, η οποία ξεπερνά τις 15 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι ελαφρώς μικρότερη από την μεγαλύτερη λίμνη της Ευρώπης Λάντογκα.

 

Για περισσότερες ειδήσεις από το περιβάλλον διαβάστε στο news.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.