Ξέπλυμα & βιωσιμότητα στις πλάτες του νέου «Τσάρου» της οικονομίας

Ήδη ο Βάσος Σιαρλή έχει στρώσει το «χαλί» ώστε ο Υπουργός Οικονομικών που θα αναλάβει μετά τις Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου να μπορεί απευθείας να μπει στα βαθιά της διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους του για τα δύο καυτά θέματα: Ξέπλυμα Βρώμικου χρήματος και βιωσιμότητα χρέους.

Το πρώτο ραντεβού του νέου «Τσάρου» της κυπριακής Οικονομίας με τους εταίρους μας θα είναι στις 4 Μαρτίου, τρία μόλις 24ωρα μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης. Το πρώτο πράγμα που άμεσα θα πρέπει να κάνει είναι η Κύπρος να κερδίσει την χαμένη αξιοπιστία της. Η αμφισβήτηση για την χώρα μας όλο και μεγαλώνει, ενώ ένα πέπλο αβεβαιότητας υπάρχει για το πότε θα υπογραφεί το μνημόνιο. 

Από τον Νοέμβριο όπου και υπήρξε η συμφωνία με την Τρόικα, πέρασε ήδη πολύς χρόνος που είχε ως αποτέλεσμα οι «σκληροί» της Ευρωζώνης να βάζουν πολιτικά θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ακούγονται «γερμανικές φωνές» που λένε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Μάλιστα σύμφωνα με τον Κυριακάτικο «Φ», κοινωνικά σύνολα στη Γερμανία κάνουν σκέψεις να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τους. 

Το μυστήριο της Pimco

Ακόμη μια εβδομάδα ξεκινά από αύριο και όλοι αναμένουν μέχρι το τέλος της να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και να κλειδώσει το τελικό ποσό αναχρηματοδότησης των τραπεζών. Η «γραμμή» της κυπριακής διαπραγμάτευσης μόνο τότε θα μπορεί να οριοθετηθεί και αφού δούμε τις αντιδράσεις της Τρόικας.