ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Ίσος διαμοιρασμός αερίου με κατεχόμενα(!)

 Η Βικτόρια Νούλαντ είπε χαρακτηριστικά:

«Προφανώς, υποστηρίζουμε ανοικτές και διαφανείς εμπορικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά, ενώ ειδικά για τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε: «Όπως έχουμε δηλώσει από καιρό, υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες στις υπεράκτιες περιοχές της. Φυσικά, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε σθεναρά την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και την προσπάθεια να επανενωθεί το νησί σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο του νησιού και το φυσικό αέριο, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται εξίσου μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης”.


Διαβάστε επίσης για την δήλωση Βόμβα της Μέρκελ για το κυπριακό μνημόνιο


Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Δημοκρατικό κόμμα το οποίο εξέφρασε την απαρέσκεια του για την νέα τοποθέτηση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών κυρίας Νούλαντ υπέρ του ίσου διαμοιρασμού (equally shared) των ενεργειακών πόρων της Κύπρου από τις δύο κοινότητες στα πλαίσια μίας μελλοντικής ομοσπονδιακής λύσης.

Η θέση αυτή διαφοροποιεί αρνητικά την αρχική αμερικανική τοποθέτηση περί αναλογικού (proportional) διαμοιρασμού που είχε δημοσιοποιηθεί το 2011. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η νέα τοποθέτηση της κυρίας Νούλαντ δεν είναι και η επίσημη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Καλούμε την κυπριακή κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο εξωτερικών να προβούν στα ανάλογα διαβήματα προς το αμερικανικό υπουργείο των εξωτερικών. 

Παράλληλα θεωρούμε ότι η υπόθεση του φυσικού αερίου, παρά τις κάποιες επιτυχίες μας, δεν έχει κλείσει οριστικά. Κατά συνέπεια απαιτείται  η συνεχής και στενή παρακολούθηση της από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την κυβέρνηση ώστε να αποτρέπονται αυτής της μορφής αρνητικές εξελίξεις.