ΥΠΠ: Κερδίσαμε τον σεβασμό εταίρων κατά την Κυπριακή Προεδρία

 


Διαβάστε επίσης, “Τριμελής διοικούσα επιτροπή για το Πάφος 2017” και “Στις αραβικές χώρες για καλύτερο μέλλον οι Κύπριοι”.


Παρουσιάζοντας τον απολογισμό του Υπουργείου Παιδείας κατά την διάρκεια της Προεδρίας, ο κ. Δημοσθένους είπε ότι η Κύπρος κέρδισε τον σεβασμό, την εκτίμηση και μια θέση ισότιμου εταίρου και συνεργάτη στην ΕΕ, μέσα από την επιτυχή άσκηση της Προεδρίας και πρόσθεσε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν δειλιάσαμε να φανούμε αντάξιοι και των πιο ισχυρών κρατών της ΕΕ».

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι τελευταίοι έξι μήνες της Προεδρίας ήταν ξεχωριστοί, με πολύ ξενύχτι και κόπο, αλλά και με πολύ αγάπη και μεράκι για τον τόπο.

Είπε ότι πυξίδα του Υπουργείου Παιδείας κατά την Προεδρία ήταν οι γενικοί στόχοι που τέθηκαν εξ αρχής, αποβλέποντας σε άρτια προετοιμασία και υλοποίηση του προγράμματος, την αποτελεσματική διαχείριση χαρτοφυλακίων, την προβολή του κυπριακού τουρισμού. Επίσης, ήταν η ανάδειξη του έργου των σχολείων και η αξιοποίηση της κυπριακής φιλοξενίας.

Ανέφερε εξάλλου ότι το όφελος για την Κύπρο μετά το πέρας της Προεδρίας, είναι η τεχνογνωσία που αποκόμισε και η υιοθέτηση καλών πρακτικών για αύξηση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας, ενώ μίλησε και για αναβάθμιση των λειτουργών της Κύπρου στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων.

Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πραγματοποιήθηκαν 17 συναντήσεις και Συμβούλια στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των δύο Άτυπων Συμβουλίων Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού. Επίσης διεξήχθησαν 7 συναντήσεις υψηλού επιπέδου, 6 συνέδρια εμπειρογνωμόνων, μια σύνοδος νεολαίας και ένα φόρουμ αθλητισμού καθώς και μια υπουργική διάσκεψη στο Όσλο της Νορβηγίας. Συνολικά συμμετείχαν στις συναντήσει αυτές περίπου 2.300 αξιωματούχοι και σύνεδροι.

Επιστέγασμα των δραστηριοτήτων του Υπουργείου είπε ότι ήταν το Συμβούλιο Υπουργών, στις 26-27 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, με την υιοθέτηση των Συμπερασμάτων καθώς και σειράς συστάσεων και ψηφισμάτων.

Είπε ότι οι τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου κατά την Προεδρία ήταν η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η νεολαία, ο αθλητισμός και τα οπτικοακουστικά. Για τις πέντε ομάδες ανέφερε ότι απασχολήθηκαν συνολικά 83 λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας, του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα ανά τομέα, ο κ. Δημοσθένους είπε ότι στον τομέα της Εκπαίδευσης επετεύχθη μια πολύ σημαντική συμφωνία, αναφορικά με την Σύσταση για την Επικύρωση της Μη τυπικής και της Άτυπης μάθησης, ένα θέμα, που όπως ανέφερε απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τα κράτη μέλη.

Εξάλλου, είπε ότι ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου ήταν και το ζήτημα του αλφαβητισμού, για το οποίο εγκρίθηκαν Συμπεράσματα του Συμβουλίου, προσφέροντας λύσεις και προοπτικές για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στο σημείο αυτό, ο Υπουργός ανέφερε ότι το 20% των 15χρονων στην ΕΕ δεν κατέχουν βασικές δεξιότητες σε ανάγνωση, γραφή, αριθμητική και φυσικές επιστήμες.

Συμπεράσματα Συμβουλίου υιοθετήθηκαν και αναφορικά με τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η εκπαίδευση και η κατάρτιση, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Ως προς τον τομέα της νεολαίας, ο Υπουργός είπε ότι προτεραιότητα υπήρξε η προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της συμμετοχής όλων των νέων στη δημοκρατική ζωή, με έμφαση στους νέους με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Εξάλλου, είπε ότι η Κυπριακή Προεδρία επεδίωξε την περεταίρω προώθηση της κοινωνικής διάστασης του πολιτισμού, προσεγγίζοντας ολιστικά τα θέματα της πολιτιστικής διακυβέρνησης και ενισχύοντας την πολιτιστική ερευνά και τη στοιχειοθετημένη πολιτική για τον πολιτισμό.

Στον οπτικοακουστικό τομέα, ο κ. Δημοσθένους χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας την υιοθέτηση Συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με το καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο για τα παιδιά. Μίλησε επίσης και για την συμφωνία επί του χρηματοδοτικού μηχανισμού εγγυήσεων, με στόχο τη διευκόλυνση της δανειοδότησης του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.

Αναφερόμενος ακολούθως στον αθλητισμό, ο Υπουργός Παιδείας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα Συμπεράσματα της Προεδρίας για θέσπιση στρατηγικής για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αποτελεσμάτων των αθλητικών συναντήσεων, καθώς και για τα Συμπεράσματα Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση της σωματικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας.

Ο κ. Δημοσθένους ευχαρίστησε τέλος τους υπόλοιπους Υπουργούς, την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Ανδρούλλα Βασιλείου, την Κομισιόν και την Γραμματεία του Συμβουλίου και της Κυπριακής Προεδρίας για την αγαστή συνεργασίας, καθώς και όλους τους συνεργάτες του στο Υπουργείο, τον ΟΝΕΚ και τον ΚΟΑ για την ακούραστη εργασία τους.

Πηγή ΚΥΠΕ