Νεοφύτου: Μέχρι 12 δις επιπρόσθετο χρέος αν υιοθετηθεί μεθοδολογία Pimco

 


 

Διαβάστε επίσης, “Σιαρλή: Υπάρχουν αποθέματα μέχρι τον Απρίλιο” και “Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ο Σπύρος Σταυρινάκης”.


 

Προσθέτοντας ότι “πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια για να μπουν οι σωστές υποθέσεις στην μελέτη της Pimco”.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην υιοθετηθούν η μεθοδολογία και οι παραδοχές της Pimco, η οποία τόσο στο βασικό όσο και στο ακραίο σενάριο εκτοξεύει το δημόσιο χρέος σε μη βιώσιμο επίπεδο και θα φορτώσει την Κύπρο με ένα επιπρόσθετο χρέος 10-12 δις ευρώ.

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι δεν έχει σημασία η μεθοδολογία ή οι υποθέσεις ή τα ευρήματα της Pimco ή της Black Rock, γιατί η Κυβέρνηση θα πείσει ότι πρέπει να βασιστούν στο βασικό σενάριο και άρα το βασικό σενάριο είτε της μιας εταιρείας είτε της άλλης καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως η ουσιαστική διαφορά είναι ότι “δυστυχώς σε όλα τα προγράμματα στήριξης μέχρι σήμερα, ακόμα και στο δικό μας, το σενάριο που θα ληφθεί υπόψη για τη δανειακή σύμβαση δεν είναι το βασικό, αλλά το ακραίο σενάριο”.

“Και το ακραίο σενάριο της Pimco εκτοξεύει κατά πολύ το δημόσιο χρέος και το καθιστά μη βιώσιμο, ενώ οι υποθέσεις, οι σωστές υποθέσεις της Black Rock με την σωστή μεθοδολογία, ακριβώς όπως ήταν και η μεθοδολογία και οι υποθέσεις στην Ελλάδα, ακόμη και στο ακραίο σενάριο με βάση τη μεθοδολογία της Black Rock, το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο”, είπε.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι “τα ερωτήματα παραμένουν, είναι αμείλικτα, σοβαρότατα και οι υπεύθυνοι πρέπει να απαντήσουν γιατί από ένα νούμερο μιας εταιρείας που οι ίδιοι επέλεξαν εδώ κινδυνεύει ο πλούτος τριών γενιών, αλλά κινδυνεύουν να φορτωθούν και οι επόμενες δυο γενιές δέκα με δώδεκα δις επιπρόσθετα χρέη, που θα χρειαστούν,  δεκαετίες από τις νέες γενιές σκληρής δουλειάς για να μπορέσουμε να ξοφληθούν αυτά τα ψηλά χρέη. Άρα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια, να καταβάλουμε προσπάθεια για να μπουν οι σωστές υποθέσεις στην μελέτη της Pimco”, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ακόμη σε δημοσιεύματα στον Τύπο για επιστολή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης στην οποία καταθέτει τα επιχειρήματά του ότι οι υποθέσεις της Pimco δεν οι σωστές, για να πει ότι “πάρα πολύ σωστά πράττει” ο κ. Δημητριάδης.

“Όμως θα ήταν ωφέλιμο για τον τόπο να το έπραττε πριν ξεκινήσει η έρευνα της Pimco και θα ήταν πολύ καλύτερα για τον τόπο, όπως είπε και ο Κίκης Καζαμίας πριν δύο μέρες, να καταδεχόταν να συμπεριλαμβανόταν στην ομάδα και στις συσκέψεις που έγιναν πριν μερικούς μήνες όταν έμπαιναν οι όροι εντολής για την Pimco. Εδώ η Κύπρος βρίσκεται σε οριακό σημείο. Και όπως είπε και ο Κίκης Καζαμίας στο κεντρικό δελτίο του ΡΙΚ πριν δύο μέρες, θα ήταν καλύτερα να αναμειγνύετο η ΚΤ σε ανώτατο επίπεδο”, κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

Πηγή ΚΥΠΕ