Live οι εκλογές (07:00 – 13:00): Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις (vids)


Μη χάσετε ακριβώς στις 17.00 την πρώτη και μοναδική διαδικτυακή εκπομπή της Κύπρου. Την live streaming εκπομπή του 24Η.


13:00 Αναλυτικά το ποσοστό που προσήλθε στις κάλπες ανά το Παγκύπριο μέχρι τις 12, 
37% στην Πάφο,  39,5% Λεμεσό, 42,35% Λάρνακα,  37,85% Ελεύθερη Αμμόχωστο   

12:35 Συγκινημένος ο Ν. Αναστασιάδης «Όταν ο πολιτικός σου πατέρας έρχεται για να σε ενισχύσει είναι ανθρώπινο να είσαι συγκινημένος»12: 30 Στο Ε’ του Δημοτικού Σχολείου Λυκαβητού ψήφισε ο Γλαύκος Κληρίδης. «Ήρθα και ψήφισα. Ψήφισα τον Νίκο Αναστασιάδη»12:24 Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης στις τοποθετήσεις του έκανε λόγο για Συνωμοσία που αποσκοπεί στην κατάργηση του κυπριακού προβλήματος και μείωση της Εθνικής μας κυριαρχίας. Τόνι, επίσης, την ανάγκη να αξιοποιήσουμε τους πόρους μας (Φ.Α.).

12:00 Στο 13% η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες

11:52 Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ήταν λακωνικός στις τοποθετήσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Απέφυγε να μπει σε διαδικασία προώθησης υποψηφιότητας, μιλώντας μόνο για την… κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας.11:25 Ο Γιώργος Λιλλήκας, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα, εξέφρασε ικανοποίηση για τη διαδικασία των εκλογών, λέγοντας ότι ατό το γεγονός: “Τιμά τον πολιτισμό μας”. Και συνέχισε αναφέροντας τα ακόλουθα: “Οι πολίτες αποφασίζουν αν θα επιστρέψουμε σε πρακτικές παρελθόντος ή αν θα επιλέξουμε το νέο, το καινούργιο, για να πάει η Κύπρος μπροστά”.

11: 15 Στο Ελένειο κέντρο Β ο Γιαννάκης Ομήρου για να ψηφίσει. “Σήμερα τον λόγο έχει ο κυρίαρχος λαός η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη“, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο οποίος δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις βασικές αρχές της υποψηφιότητας του Γιώργου Λιλλήκα. Έκανε λόγο για “επανατοποθέτηση του κυπριακού ως θέματος εισβολής”, ενώ μίλησε για “αποκάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Πολιτεία”.

10:58 Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας , Δημήτρης Χριστόφιας, μόλις έφτασε στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας – Κέντρο Κ’ στην Έγκωμη για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, συνοδευόμενος απο την σύζυγο του και τον εγγονό τουΣτο 11,95%  έχει ανέλθει η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες στα 54 εκλογικά κέντρα της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου για τον πρώτο γύρο των εκλογών για ανάδειξη νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο Έφορος Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου, αναπληρωτής Επαρχος Ανδρέας Κτωρίδης ανέφερε ότι μέχρι τις δέκα το πρωί έχουν προσέλθει στις κάλπες για να ψηφίσουν 3,583 άτομα, δηλαδή ποσοστό 11,95%.

Στο 14,5% έχει ανέλθει η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες στα 183 εκλογικά κέντρα της πόλης και επαρχίας της Λάρνακας.

10:30 Η Πραξούλα Αντωνιάδου κατά την άσκησητου εκλογικού της δικαιώματος μίλησε για “παλιοκομματικό κατεστημένο”, ενώ στην ομιλία της προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. έστειλε μεταξύ άλλων το ακόλουθο μήνυμα: “Με την Πραξούλα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον”. 10:06  O Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Κάρογιαν, μόλις έχει φτάσει στο Δημοτικό Σχολείο Δασουπόλεως, Κέντρο Β΄στον Στρόβολο για να ψηφίσει

09:56 Ο ΓΓ ΑΚΕΛ μόλις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, στο Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού, Κέντρο Έ`, Στρόβολος

Επί ποδός από το πρωί βρίσκονται 1.880 μέλη της Αστυνομίας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

09:45  Έχει φτάσει στο στο Λύκειο Ακροπόλεως, Κέντρο Δ’, Στρόβολος, ο Υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας , συνοδευόμενος απο την οικογένεια του, την γυναίκα και τον γιο του Ορφέα αλλά και στελέχη απο το επιτελείο του.09:30 Ο Υποψήφιος Πρόεδρος και Πρόεδρος ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης έχει φτάσει στο Λανίτειο Γυμνάσιο, Κέντρο Β’. Συνοδεύεται απο την οικογένεια του και τα εγγόνια του.  09:00 Ο Υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς σε δηλώσεις του κάλεσε τον κόσμο να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα 08:56 Έφτασε στο  Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Κέντρο Κ΄, Λακατάμια ο Υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα

08:30 Ψήφισε ο Υποψήφιος Πρόεδρος Κώστας Κυριάκου (Ούτοπος) στο Δημοτικό Σχολείο Αργάκας, Κέντρο Α’, Αργάκα 

08:00 Ψήφισε ο Επικεφαλής Εκλογικού Επιτελείου υποψηφίου Προέδρου Σταύρου Μαλά Νίκος Κατσουρίδης στο Λύκειο Ακροπόλεως, Κέντρο Γ`, Στρόβολος 

Στις 07:00 άνοιξαν οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα στην Κύπρο, Ελλάδα και Βουλγαρία και άρχισε κανονικά η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής.

Οι υποψήφιοι Πρόεδροι είναι οι Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Γεώργιος Χαραλάμπους, Λάκης Ιωάννου, Μακαρία Άντρη Στυλιανού, Λουκάς Σταύρου, Σόλων Γρηγορίου, Ανδρέας Ευστρατίου και Κώστας (Ούτοπος) Κυριάκου.

 

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 18:00. Θα γίνει διάλειμμα μίας ώρας από τις 12:00 μέχρι τις 13:00.

Ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί, αν παραστεί ανάγκη, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας το αργότερο μέχρι τις 21:00, με την προϋπόθεση ότι έξω από το εκλογικό κέντρο αναμένουν εκλογείς που προσήλθαν έγκαιρα για να ψηφίσουν.

Οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί ώστε η ψηφοφορία να λήξει στις 18:00 ώρα Κύπρου.

Συνολικά θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα για 545.491 εκλογείς, από τους οποίους οι 311 βρίσκονται στον κατάλογο των εγκλωβισμένων και οι 14.441 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 40 κέντρα του εξωτερικού.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου. Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να γίνει γνωστό γύρω στις 20:30. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 18:30 από τα μικρά εκλογικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν είναι το «Χ», το «+», και το «√», και ένα εξ αυτών θα πρέπει να σημειώνεται μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής τους, αφού αποσυρθούν στον εκλογικό θάλαμο ψηφοφορίας.

Η διενέργεια εικονικής ψηφοφορίας “exit poll” έξω από το εκλογικά κέντρα, για σκοπούς δημοσκόπησης και πρόβλεψης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, δεν απαγορεύεται από τον Εκλογικό Νόμο, με την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα της εικονικής ψηφοφορίας θα εκδοθεί και θα ανακοινωθεί οπωσδήποτε μετά την ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών ότι έχουν κλείσει κανονικά οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

Οι εκλογείς μπορούν να πληροφορηθούν το εκλογικό τους κέντρο μέσω των ιστοσελίδων wtv.elections.moi.gov.cy, www.proedrikes2013.gov.cy, www.cyprus.gov.cy, www.moi.gov.cy, και  www.pio.gov.cy, ή μέσω του παγκύπριου τηλεφωνικού αριθμού 77772212. Επίσης, έχει δοθεί η δυνατότητα στους συνδρομητές της Cyta να πληροφορηθούν το εκλογικό τους κέντρο στέλνοντας μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου στον αριθμό 1000, καταχωρώντας τη λέξη ekloges, αφήνοντας κενό, και τον αριθμό της ταυτότητάς τους.