3.000 τα περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο ετησίως

 


 

Διαβάστε επίσης, “ΥΠ.ΥΓ: Πειθαρχική έρευνα για το νεκρό έμβρυο” και “24Η: Θαυματουργό εμβόλιο για καρκίνο και στην Κύπρο!(vids)”.


Πρόσθεσε πως ο καρκίνος στις μέρες μας, έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, σχεδόν πανδημίας, αφού ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα νοσήσουν με καρκίνο.

Σε ομιλία της, με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Καρκίνου, η Υπουργός Υγείας είπε πως «ο καρκίνος αποτελεί, δε, τη δεύτερη αιτία θανάτου πανευρωπαϊκά και έχει αυξάνουσα τάση σε ολόκληρο τον  κόσμο», σημειώνοντας πως «στην επικράτεια μερικών χωρών έχει  ήδη καταστεί η πρώτη αιτία, ξεπερνώντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα».

«Με βάση αυτά τα δεδομένα», είπε, «το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σειρά αποφάσεων, κάλεσε τα κράτη μέλη τον Ιούνιο του 2008 να αναπτύξουν στρατηγικές με στόχο τη μείωση του καρκίνου. Το Υπουργείο Υγείας αποτέλεσε ένα από τα πρώτα Υπουργεία που έδρασαν άμεσα, ακολουθώντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέπτυξε ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο, βασισμένο στην πρόληψη, θεραπευτική αντιμετώπιση, ανακουφιστική φροντίδα και έρευνα».

Όπως πρόσθεσε, με το διορισμό της Εθνικής Επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει μια οργανωμένη απάντηση στο θέμα καρκίνος, προσθέτοντας πως «τον προηγούμενο χρόνο ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ασθένειας Δρ. Αδάμος Αδάμου παρέδωσε το Σχέδιο Δράσης εναντίον του καρκίνου».

Η Εθνική Επιτροπή, είπε, «εργάστηκε πολύ συστηματικά και σκληρά και το αποτέλεσμα θα συμβάλει καταλυτικά στην κοινή μας προσπάθεια. Με βάση λοιπόν τις υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής έχουν γίνει πολλά επιτεύγματα. Το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει εξαιρετικά προγράμματα αγωγής της υγείας, στα πλαίσια της σχολιατρικής, με στόχο τον υγιεινό τρόπο ζωής. Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα προαγωγής της υγείας στις κοινότητες, που αγκαλιάστηκε άμεσα από το κοινό, το οποίο έχει ως θέμα τους  πιο συχνούς τύπους καρκίνων».

Πρόσθεσε πως «ο πληθυσμιακός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, συνεχώς εμπλουτίζεται με την εισαγωγή προγράμματος μηχανογράφησης και την εισαγωγή ψηφιακών μαστογράφων υψηλής τεχνολογίας», συμπληρώνοντας πως «η γυναίκα της Κύπρου σήμερα, βρίσκεται σε προνομιακή θέση σε σύγκριση με τις πιο πολλές Ευρωπαίες».

Αναφερόμενη στην ψηφιακή μαστογραφία, είπε πως «παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης απεικόνισης και καθιστά ορατές ακόμη και τις μικρότερες αλλοιώσεις στη μορφολογία του μαστού», σημειώνοντας πως «διαθέτει ως επιπλέον πλεονέκτημα τη λιγότερη έκθεση ακτινοβολίας της γυναίκας».

Επιπλέον, είπε πως «σε κάθε νοσηλευτήριο εμπλουτίστηκε με την νέα τεχνολογία της τομοσύνθεσης, δηλαδή τη δυνατότητα ρεαλιστικής απεικόνισης του όγκου σε λεπτές τομές με ψηφιακά μέσα, ώστε να γίνεται δυνατή η μελέτη πολλών λεπτομερειών και ο διαχωρισμός του από τον περιβάλλοντα ιστό».

Όσον αφορά τον καρκίνο του εντέρου, η Υπουργός Υγείας είπε ότι τις επόμενες μέρες αρχίζει η εφαρμογή πληθυσμιακού ανιχνευτικού προγράμματος από την επαρχία Λάρνακας και σταδιακά θα εξαπλωθεί σε όλη την Κύπρο. «Το πρόγραμμά μας, ακολουθεί τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και προσφέρει δωρεάν εξέταση κοπράνων για την ανίχνευση μη ορατού αίματος σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 50- 69 ετών. Σε περίπτωση δε θετικού αποτελέσματος προσφέρεται στον πολίτη δωρεάν κολονοσκόπηση, λήψη βιοψίας και αφαίρεση πολυπόδων σε περίπτωση που υπάρχουν ανάλογα ευρήματα», είπε.        

Στον τομέα της θεραπείας, είπε πως το Υπουργείο Υγείας παρέχει όλες τις μοντέρνες φαρμακοθεραπείες και τεχνικές, ώστε οι ασθενείς να μην υστερούν σε τίποτε από τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες.

Παράλληλα, ανέφερε πως το σχέδιο Δράσης θέτει ως προτεραιότητα τη δημιουργία Κέντρου Μαστού και σε κατοπινό στάδιο Κέντρου Γαστρεντερικού Συστήματος, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση αυτών των δύο πολύ συχνών καρκίνων.

Πηγή ΚΥΠΕ